• Dekorativ evenemangsbild till Raven & Gabel, en konsert med Malmö SymfoniOrkester och Fabien Gabel

Ravel & Gabel torsdag

Färgsprakande fest och ljuv balettmusik rundar av jubileumssäsongen. 

Under ledning av Fabien Gabel utforskar MSO Maurice Ravels mångsidiga musikaliska landskap i en konsert som hyllar både tonsättarens genialitet och orkesterns skicklighet. Först Rhapsodie espagnole, där spanska nyanser vävs samman i en färgsprakande symfoni av passion och dans. 

En båt glider över det oändliga havet i Une barque sur l’océan, där Ravel fångar vattnets rörelser och reflektioner med lyrisk känslighet. Den lekfulla Alborada del gracioso väcks sedan till liv, och dansar fram med rytmisk glädje och temperament. 

Efter en paus förflyttas vi till Valses nobles et sentimentales, en värld av nobla valser och ömtåliga melodier. Konserten kulminerar i Daphnis et Chloé, Svit nr 2, Ravels förtrollande balettmusik, fylld med ljuvhet och rytmisk vitalitet. 

5 juni 2025
Konsertsalen
ca 1 timme 45 min inkl. paus
145 - 460 kronor
Malmö Live Konserthus

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Fabien Gabel Dirigent
Den franske dirigenten Fabien Gabel har nyligen utsetts till Music Director i Tonkünstler-Orchester med start säsongen 2025–2026. Han är flitigt engagerad av topporkestrar världen över och har varje säsong en lång rad återinbjudningar.Läs mer

Program

Ravel, Maurice Rhapsodie espagnole 16 min

1. Prélude à la nuit 

2. Malaguena 

3. Habanera 

4. Feria

Om verket

Maurice Ravels Rhapsodie espagnole är en livfull och färgstark orkesterkomposition, skriven 1907 som en hyllning till den spanska kulturen. Med fyra satser fångar den skönheten och temperamentet i spansk musik genom atmosfäriska inledningar, traditionella dansrytmer och sprudlande festligheter. Det är en levande och fängslande hyllning till den spanska musikens rika arv.  

Ravel, Maurice Une barque sur l'océan 8 min

Om verket

Maurice Ravels Une barque sur l'océan är en poetisk pianokomposition från 1905 som ingår i sviten Miroirs. Verket fångar skönheten i en båts rörelse på havet genom avancerade pianoklanger, rika harmonier och flytande melodier. Med färgrik orkestrering och subtila nyanser skapar Ravel en suggestiv skildring av havets lugn och båtlivets magi, vilket gör Miroirs till ett ofta framfört stycke både i piano- och orkesterrepertoaren.  

Ravel, Maurice Alborada del gracioso 8 min

Om verket

Maurice Ravels Alborada del gracioso, ursprungligen en del av pianosviten Miroirs och senare transkriberad för orkester, är en livlig och färgstark komposition som fångar den spanska musikens glädje och liv. Med snabba tempi och skarpa kontraster skildrar verket en morgon i Spanien med virtuosa orkesterpassager och levande melodiska teman som bär lyssnaren till en värld av dans och festligheter. 

Paus 25 min
Ravel, Maurice Valses nobles et sentimentales 17 min

1. Modéré 

2. Assez lent 

3. Modéré 

4. Animé 

5. Presque lent 

6. Assez vif 

7. Moins vif 

8. Epilogue. Lent 

Om verket

Maurice Ravels Valses nobles et sentimentales är en pianosvit, bestående av åtta valser, komponerad 1911. Varje vals har sin egen karaktär och stämning som sträcker sig från elegans och raffinemang till ömhet och sentimentalitet. 

Ravels valser utmärks av deras rika harmonier, subtila rytmik och förfinade melodik, vilket ger varje stycke en distinkt och mångsidig personlighet. Det är en hyllning till valsens tradition samtidigt som den utforskar nya klangvärldar och uttryck. Med sin förtrollande skönhet och sitt känslomässiga djup fortsätter dessa valser beröra och bedåra publiken världen över år efter år.  

Ravel, Maurice Daphnis et Chloé, Svit nr 2 17 min

1. Lever du jour 

2. Pantomime 

3. Danse générale 

Om verket

Maurice Ravels Suite No. 2 är en del av hans berömda balettmusik till Daphnis et Chloé, komponerad mellan 1912 och 1913. Suite No. 2 består av ett urval av musikaliska höjdpunkter från baletten och är känd för sin djupa skönhet och lyriska kraft. 

Suite No. 2 öppnar med en magnifik soluppgång, där musiken målar upp en känsla av förnyelse och hopp. Den fortsätter sedan med en serie livfulla och färgstarka danser som fångar den pastorala atmosfären och den grekiska mytologins magi. 

En av de mest minnesvärda delarna av sviten är Pantomime, som skildrar den gripande kärlekshistorien mellan Daphnis och Chloé. Här använder Ravel sin musikaliska genialitet för att gestalta kärlekens ömma och passionerade känslor på ett gripande sätt. 

Sviten kulminerar i en storslagen och triumferande final, där musiken når sin höjdpunkt med en explosion av glädje och lycka. Ravels Daphnis et Chloé, Suite No. 2 är en mästerlig skildring av kärlek, hopp och skönhet och har blivit en av hans mest älskade och beundrade verk.  

Pausservering & barer

Young man enjoys a drink during the interval at Malmö Live Concert Hall

Njut av Malmö Lives räksmörgås, eller något annat gott i pausen. När du förbokar pausservering ser vi till att maten är färdig och uppdukad på plats. Information om mat- och dryckesbokning publiceras löpande. 

Läs mer om pausservering

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion kl. 18.00 på Kanalscenen. Mer information publiceras löpande.

Abonnemangsinformation

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Guld

Senast uppdaterat: 2024-07-05