Mozarts Requiem
Välkommen in i Mozarts känslovärld där undersköna stämmor och melodier ger tröst i en av vår tids mest älskade klassiker.
På en gång överjordisk och mänsklig, gudomlig och lättsinnig. Mozart bjuder in oss i sin känslofulla musikaliska värld av evig skönhet. Här finns den spröda melodin som tolkar vår melankoli, den brusande klangen som förhöjer lyckan och mildrar smärtan. I den nattsvarta sorgen gråter hans musik med oss. Filmen Amadeus öppnade mångas öron för Mozarts Requiem som trots det allvarliga ämnet är en gripande hyllning till livet. Gábor Takács-Nagy dirigerar MSO, körer och solisterna Kathrin Lorenzen, Amie Foon, Tuomas Katajala samt Tomi Punkeri.
Medverkande
- Malmö SymfoniOrkester
- Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
- Gábor Takács-Nagy Dirigent
- Kathrin Lorenzen Sopran
- Vinnare av solistpriset 2024.
- Tuomas Katajala Tenor
- Amie Foon Alt
- Tomi Punkeri Baryton
- Lunds vokalensemble kör
- År 1990 bildades Lunds Vokalensemble med fokus på a cappellamusik. Fem år senare blev Ingemar Månsson körens dirigent och konstnärlige ledare. Körens repertoar utvidgades till att omfatta allt från renässansmusik till nutida musik, och den rena, transparenta och homogena klangen blev körens signum. Även nutida repertoar är kännetecknande för kören som regelbundet beställer nya verk. Läs mer
Abonnemang
Program
- Mozart, Wolfgang Amadeus Requiem för solister, kör och orkester, K. 626 (1791) 50 min
1. Requiem aeternam
2. Kyrie
3. Dies irae
4. Tuba mirum
5. Rex tremendae
6. Recordare
7. Confutatis
8. Lacrimosa
9. Domine Jesu Christe
10. Hostias
11. Sanctus
12. Benedictus
13. Agnus Dei
14. Lux aeterna
Om verket:
Den sanna historien om Mozarts mäktiga Requiem är minst lika spektakulär som den fiktiva, populariserade versionen som blivit allmängods genom Milos Formans åttafalt Oscarsbelönade storfilm Amadeus från 1984, som bygger på Peter Shaffers pjäs med samma namn, som i sin tur bygger på Aleksandrs Pusjkins versdrama Mozart och Salieri från 1830. I denna uppdiktade variant beställer den avundsjuke och förbittrade tonsättaren Antonio Salieri i förklädnad en storslagen requiemmässa av den utarbetade och försupne Mozart, för att denne ska arbeta sig till döds.
Men nej, i verkligheten var det inte Salieri låg bakom uppdraget, utan en ung greve vid namn Franz von Walsegg. Precis som i filmen omgärdades beställningen av hemlighetsmakeri, men det berodde på att von Walsegg hade för avsikt att presentera mässan för världen på årsdagen av sin hustru Annas död – som sin egen komposition. Mozart hann dock bara skriva cirka två tredjedelar (eller mindre) av verket innan han avled, den 5 december 1791. Änkan Constanze gav makens elev Franz Xaver Süssmayr uppdraget att fullborda mässan, vilket han gjorde på cirka tre månader. Den levererades dock inte till von Walsegg förrän i början av december året efter, och ceremonin till minnet av grevens hustru hölls den 14 december 1793.
Ett requiem är en katolsk dödsmässa, ett körverk tonsatt efter den latinska liturgins texter: ”Requiem aeternam dona eis, Domine”, lyder första raden. ”Giv dem, o Herre, den eviga vilan”. Just i första satsen är det tydligt att Mozart lät sig inspireras av sin vän Michael Haydn, Josephs fem år yngre bror, som skrev ett Requiem 1771.
Podcasten ljudcirklar om tårdrypande musik
För att nå spelare på hemsidan behöver du godkänna eller hantera Cookies. Läs mer om hur Malmö Live Konserthus hanterar Cookies här.