Mellan himmel och jord

9 - 10 sep 2021
Kuben
ca 1 timmer 10 minuter
Celia Linde
Celia Linde och Anja Schmidt

Ida Presti var ett gitarrfenomen, ett underbarn som vi inte sett maken till i gitarrhistorien. Musiketablissemanget jämförde henne med Paganini, men idag är hon bortglömd trots sin stora karriär och berömmelse. Denna gitarrist kom att bli Celias andliga mentor i unga år.

Ida Presti föddes 1924 och dog 1967, endast 43 år gammal. Celia har många gånger frågat sig varför en så enastående musiker kunde falla i glömska och när hon träffade Idas elev och nära vän Alice Artzt i New York, väcktes tanken att göra en föreställning om Ida. I fiktionens form möts nu de bägge gitarristerna och det utvecklas till ett samtal om livet, döden, karriären, musiken och kärleken.

Vi får höra verk både från Celias senaste album och urklipp ur Ida Prestis ljudinspelningar. Mötet mellan Celia och Ida blir till ett samtal om kvinnligt konstnärskap, om att befinna sig i skuggan av de manliga ”giganterna”, om hårt arbete, misslyckanden och framgångar.

Celia Linde är en av våra mest etablerade gitarrister, och även verksam som kompositör. Hennes senaste skiva ”Shades in Blue” hyllades i den internationella pressen. Classical Guitar Magazine beskriver den som: ”a lovely recording, brimming with surprises and excellent playing” och Naxos International utnämnde Celia till Artist of the Month.

Ida Presti gestaltas av skådespelaren Anja Schmidt. Efter genombrottet i Bo Widerbergs prisbelönta film Joe Hill har hon bland annat varit verksam i Garderobsteatern, turnerat med Riksteatern och medverkat i flera tv-serier.

 

Konstnärligt team

Manus: Celia Linde

Regi/bearbetning: Karin Parrot-Jonzon

Scenbild: Sonja Pleijel

Mask: Agneta von Gegerfelt

Producent: Oliver Lindman

Senast uppdaterat: 2021-03-18