Mellan himmel och jord

9 - 10 sep 2021
Kuben
ca 1 timmer 10 minuter
Celia Linde
Tors 9 Sep 19:00 Passerat
Fre 10 Sep 19:00 Passerat
295 SEK
Celia Linde och Anja Schmidt

Mellan himmel och jord är en teaterkonsert i form av ett drömspel, en inre dialog i gitarristen Celia Lindes huvud. Under det första musikstycket materialiseras Celias stora förebild och andliga mentor Ida Presti på scenen och tillsammans inleder de ett vindlande samtal.

Ida Presti från Paris var ett musikaliskt underbarn med en sagolik karriär, som dog i förtid 1967 endast 43 år gammal. Ida var ett gitarrfenomen, skolad av sin far från tidig barndom - han lärde henne bemästra sitt instrument utan att själv kunna det. Hon spelade in skivor redan från 11 års ålder, uppträdde för många av sin tids framstående och skördade stora framgångar från unga år fram till sin bortgång. Trots detta samt en intensiv internationell konsertverksamhet föll hon i glömska efter sin död. Celia har många gånger frågat sig hur det blev så och när hon mötte Idas elev och nära vän Alice Artzt i New York, väcktes tanken att göra en föreställning om Ida Presti.

Vi får höra verk från Celias senaste album, ett ljud- och bildspel inspirerat av Idas liv och musicerande interfolierat med dialogen mellan de två gitarristerna - ett samtal om kvinnligt konstnärskap, om att befinna sig i skuggan av de manliga ”giganterna”, om hårt arbete, misslyckanden och framgångar.

Celia Linde är en av våra mest etablerade gitarrister och även verksam som kompositör. Hennes senaste skiva ”Shades in Blue” hyllades i den internationella pressen. Classical Guitar Magazine skriver att den är: ”A lovely recording, brimming with surprises and excellent playing” och Naxos International utnämnde Celia till Artist of the Month.

Ida Presti gestaltas av skådespelaren Anja Schmidt. Efter genombrottet i Bo Widerbergs prisbelönta film Joe Hill har hon bl a varit verksam i Garderobsteatern, Skånska Teatern, turnerat med Riksteatern, samt medverkat i tv, film och inläsningar.

Med stöd av Irisstipendiet, Statens musikverk & Längmanska kulturfonden.

 

Konstnärligt team

På Scen, Celia Linde, Anja Schmidt

Manus och idé: Celia Linde

Regi/bearbetning: Karin Parrot-Jonzon

Scenbild: Sonja Pleijel

Mask: Agneta von Gegerfelt

Producent: Oliver Lindman

Senast uppdaterat: 2021-08-26