• Porträtt av Kristian Sallinen, dirigenten i Lindberg & Sibelius

Lindberg & Sibelius

En kväll med finlandssvenskt program där vi går från harmonisk gryning via patos och frihetslängtan till rytmiskt fyllig kraft. 

Det börjar med en soluppgång när Kristian Sallinen leder MSO i ett fängslande finsk-svenskt program. För Ida Moberg stod gryningen för andens uppvaknande och en inre meditativ resa. I hennes svit Soluppgång är orkesterklangen ljus och rofylld. Moberg var samtida med Jean Sibelius som i Symfoni nr 2 också speglar människans själ och får musiken att genljuda av patos och frihetsvilja. Magnus Lindbergs Konsert för orkester är en fortsättning på säsongens tema med musik där alla orkes-terns instrument står i fokus. ”En orkester är en fantastisk apparat!” säger Lindberg och låter musikerna spela rytmiskt och klangrikt med explosiv kraft. 

15 januari 2026
Konsertsalen
ca 2 timmar 10 min inkl. paus
145 – 460 kronor
Malmö Live Konserthus

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Kristian Sallinen Dirigent

Program

Moberg, Ida Soluppgång, svit för orkester (1909) 18 min

1. Soluppgång 

2. Preludium  

3. Afton  

4. Stillhet. Vaggvisa ur ”Asiens ljus”

 

Lindberg, Magnus Konsert för orkester (2002–2003) 30 min
Paus 25 min
Sibelius, Jean Symfoni nr 2 i D-dur, op. 43 (1901–1902) 45 min

1. Allegretto 

2. Tempo andante, ma rubato 

3. Vivacissimo 

4. Finale. Allegro moderato 

Om verket:

Ryssland hade fortfarande Finland i sitt grepp när Sibelius skrev Symfoni nr 2. Finlandia hade gjort honom till nationalhjälte och den nya symfonin gick också i heroisk stil, vilket var en av anledningarna till att den blev så väl mottagen. Den börjar med drömska, luftiga stråkar som återkommer flera gånger och sprider värme och nostalgi. Andra satsen inleds med en basgång som, om den hade varit synkoperad, utan vidare hade kunnat ljuda på en rökig jazzklubb på 1950-talet. Ett mörkt fagottema presenteras, en känsla av oro byggs långsamt upp som i slutet av satsen utvecklas till smärta. Ett livligt scherzo tar vid, där violinerna försöker höja stämningen, men motarbetas av bleckblåset som envisas med att påminna om mörkret. Efter ett lyriskt oboesolo leder ett mäktigt crescendo över i finalen. Molnen skingras på ett ögonblick av det triumfatoriska tema som vecklas ut. Några svanar flaxar förbi och profeterar om Symfoni nr 5. Efter drygt två minuter bygger träblåset försiktigt upp en lantlig och vemodig melodi som senare kommer att föra symfonin i mål i en mycket utdragen och gripande stegring. Några avslutande antydningar av triumfmelodin – sedan är allt över

Mat & dryck på Malmö Live

Införbokning at Malmö Live

Det finns Pausbokning i samband med detta evenemang.

När du förbokar mat- och dryckeservering ser vi till att maten är färdig och uppdukad på plats. Information om mat- och dryckesbokning publiceras löpande. 

LÄS MER OM PAUSSERVERING

Abonnemangsinformation

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Guld.

Senast uppdaterat: 2025-04-08