Infruset – Själens skrubbsår

23 - 24 augusti 2024
Dalhalla *Observera att scenen ligger i Rättvik
ca 1 timme 30 min exkl. paus
Från 7 år
En produktion av Malmö Live Konserthus och Geshgore
690 - 990 kronor
Infruset - Själens Skrubbsår av Malmö Live Konserthus och Geshgore tillsammans med bland annat Björn Dixgård och Malmö SymfoniOrkester

Publiksuccén Infruset – Själens skrubbsår framförs på Dalhalla scen i Rättvik

När Mando Diao öppnade ögonen – och öronen – på hela svenska folket för Gustaf Frödings dikter i det folkkära albumet Infruset blev det snabbt en stor succé. I november 2022 satte Malmö Live Konserthus upp musikföreställningen Infruset – Själens skrubbsår, där albumets låtar arrangerats om för Malmö SymfoniOrkester. Det blev en djupt berörande och vacker föreställning som framfördes under sju slutsålda föreställningar. I augusti 2024 kan en ny publik möta föreställningen i en helt ny inramning – på Dalhallas mäktiga scen och med Falu Kammarkör under ledning av David Lundblad som nytillskott.

Infruset – Själens skrubbsår är en scenisk föreställning som innehåller musik, nycirkuselement och en ordlös dramaturgi. Föreställningen handlar om det fantastiska och svåra i att vara människa och andas via musiken glädje, sorg och eftertanke. Musiken utgår från Mando Diaos hyllade album Infruset som i sin tur är sprunget ur Gustaf Frödings dikteroch “I solnedgången” som i sin tur är sprunget ur Gustaf Frödings och Karin Boyes dikter, samt texter av Dalmasarna Hans Dixgård och Malin Holmlin. Genom albumet skrev bandet in sig i den svenska musikhistorien, inte minst med den kanske främsta hitlåten ”Strövtåg i hembygden”. 

Nästa sommar framförs Infruset – Själens skrubbsår på en helt ny scen. Mäktiga Dalhalla kommer att skapa en vacker och poetisk inramning för konserten, som antar en ny karaktär i mötet med det imponerande kalkbrottet och den omgivande naturen. Återigen möter vi fyra solister från skilda genrer. I centrum stå Björn Dixgård – nu på hemmaplan – som delar scen tillsammans med ikoniska Arja Saijonmaa, Malmö SymfoniOrkester, Jacqline och unga talangen Hugo Hybinette Ermedahl. Malmö SymfoniOrkester (MSO) leds av italienska dirigenten Daniela Musca, och föreställningen förstärks av Falu Kammarkör under ledning av David Lundblad samt den danska trapetsartisten och dansaren Ida Frost.

-Dalhalla är en speciell plats och med dess historia och möjligheterna att göra symfonisk musik är det en dröm att få presentera denna föreställning här, säger Björn Dixgård och fortsätter: Att ta med Infruset – Själens skrubbsår till Dalarna, i närheten där vi skrev och spelade in allt, känns som att komma hem!

I Infruset – Själens skrubbsår följer publiken med i berättelsen om en människas liv, och musiken är rösten som för handlingen framåt. Berättelsen tar oss genom denna livsresa, som gestaltas genom de medverkande artisterna; från födelsen till barnet, genom ungdomen, den vuxne, den åldrande och slutligen döden. Allt med utgångspunkt från Frödings mörka diktning som fond, men också med hoppet och ljuset som en grundläggande del i visionen.

Mer om musikföreställningen

Produktionen är ett samarbete mellan Malmö Live Konserthus, Mando Diaos artistbolag Geshgore och Björn Dixgård. Idén och grund för föreställningen skapades av Carlos Barth, Mando Diaos manager, och Karin Karlsson, programchef vid Malmö Live Konserthus. Regissören Moqi Simon Trolin anlitades för att ta fram manus tillsammans med Björn Dixgård och honom utifrån låtarna/texterna. Sex olika arrangörer har involverats i musiken: Calle Rasmusson (även musikalisk samordning), Karl-Johan Ankarblom, Lina Nyberg, Ann-Sofi Söderqvist, Peter Danemo samt Ulrika Emanuelsson.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt Läs mer
Björn Dixgård
Björn Dixgård är huvudsångare i bandet Mando Diao som sedan 2002 har släppt 8 studioalbum och sålt miljontals exemplar världen över. Deras ikoniska rock & roll sound kombinerat med Björn Dixgårds själfulla röst har blivit ett stort framgångskoncept.
Arja Saijonmaa
Arja Saijonmaa är en älskad sångerska, artist, schlagerstjärna och författare som under sin långa karriär spelat in 35 album på många olika språk. Arja samarbetade länge med den grekiske kompositören Mikis Theodorakis och hon har medverkat i otaliga musiksammanhang i Norden och Europa.
Daniela Musca dirigent
Italienbördiga Daniela Musca är en erkänd dirigent som tidigare bland annat jobbat med Staatsorchester Wiesbaden, Brandenburger Symphoniker, Belgian Chamber Philharmonic samt Frankfurt Opera och Museum Orchestra. I Sverige har Daniela Musca till exempel dirigerat Göteborgs Symfoniker, Norrköpings Symfoniker, Stockholms filharmoniker samt verkat på Kungliga Operan och Malmö Opera.
Ida Frost nycirkusartist
Falu Kammarkör
Moqi Simon Trolin regissör
Moqi Simon Trolin är en erfaren regissör som utbildats på Statens teaterskola i Köpenhamn och därefter arbetat på flera etablerade teatrar i Danmark som bland annat konstnärlig ledare och regissör. Han har också frilansat i hela Skandinavien och gjort flera produktionen på teatrar som Det kongelige, Malmö Stadsteater och Ibsen i Norge.
Eilev Skinnarmo scenograf
Eilev Skinnarmo är en mycket välrenommerad scenograf med lång erfarenhet av visuell arkitektur, design och scenografi. Han har arbetat på många stora arenor i norden och med projekt inom allt från teater, opera och dans till konserter, tv-produktioner och utställningar.
Jacqline
25-åriga Jacqline gjorde en braksuccé i Idol 2021. Jacqline kom in som en del av programmets nya satsning Raketen och tog sig raka vägen till finalen och uppträdde i livesändning inför hela Sverige på ett utsålt Globen. Jacqline har sången och dansen som passion och har haft det sen barnsben. Siktet har hon på en global artistkarriär; något hon jobbar stenhårt på varje dag både i musik- och dansstudion. Med fina hyllningar från svenska artistkollegor såsom Imenella och Cherrie, men även skådespelare som Gustaf Skarsgård och Alexander Abdallah ser framtiden framtiden väldigt ljus ut för Sveriges nästa internationella stjärnskott.
Hugo Hybinette Ermedahl
Hugo Hybinette Ermedahl har alltid älskat musik, sång och att spela piano. Han har medverkat i flera av Malmö Operas föreställningar, så som Anastasia, Höstsonaten och nu senast Puccinis Turandot. Han har också agerat i uppsättningen av Lars Noréns Son Fader Moder på Malmö Stadsteater och i tv-serien Tunna blå linjen.

Lyssna på Infruset med Björn Dixgård och MSO

Infruset på SVT play!

Infruset – själens skrubbsår på SVT play

Se föreställningen här

Hyllad musikföreställning med Björn Dixgård och Malmö SymfoniOrkester, som utgår från Mando Diaos album som i sin tur bygger på Gustaf Frödings dikter. Med ”Strövtåg i hembygden” skrev bandet in sig i den svenska musikhistorien, och här smälts rock och visa samman med orkester och solister: Arja Saijonmaa, Jacqline Moss, Milton Felländer, Ida Frost (dansare) samt Carolinae Damkör med dirigent Daniela Musca. En inspelning från Malmö Live Konserthus i november 2022.

Senast uppdaterat: 2024-02-20