Infruset – Själens skrubbsår I Dalhalla
Stjärntät magi när Björn Dixgård tar med framgångssagan hem till Dalarna
I sommar är det Mellansveriges tur att gästas av Infruset – Själens skrubbsår. Den 23 och 24 augusti får konsertpublik från när och fjärran chans att uppleva publiksuccén på Dalhallas mäktiga scen – en ny och särskilt passande inramning. Dessutom sluter Falu Kammarkör under ledning av David Lundblad upp bakom Malmö SymfoniOrkester.
Dalasonen Björn Dixgård, i ledande roll vid sidan av Jacqline,Arja Saijonmaa och Hugo Hybinette Ermedahl, uttrycker:
– Dalhalla är en speciell plats. Med dess historia och möjligheterna att göra symfonisk musik är det en dröm att få presentera denna föreställning här. Att ta med Infruset – Själens skrubbsår till Dalarna, i närheten där vi skrev och spelade in allt, är som att komma hem!
Infruset – Själens skrubbsår i Dalhalla
Mäktiga Dalhalla skapar en vacker och poetisk inramning för musikföreställningen som får ny karaktär i mötet med det imponerande kalkbrottet och den omgivande naturen.
Föreställningen innehåller musik, nycirkuselement och en ordlös dramaturgi. Handlingen rör sig runt det både fantastiska och svåra i att vara människa, och via musiken andas den glädje, sorg och eftertanke. Publiken följer med i berättelsen om en människas liv, och musiken är rösten som för handlingen framåt. Berättelsen tar oss genom livsresan som gestaltas av de medverkande artisterna; från födelsen till barnet, genom ungdomen, den vuxne, den åldrande och slutligen döden. Allt med utgångspunkt från främst Frödings mörka diktning som fond, men också med hoppet och ljuset som en grundläggande del i visionen.
I rollerna möter vi fyra solister i olika åldrar och från olika musikaliska genrer. I centrum står Björn Dixgård tillsammans med ikoniska multiartisten Arja Saijonmaa, unga talangen Hugo Hybinette Ermedahl och stjärnskottet Jacqline vars framgångar i både Melodifestivalen och Idol förutspår en lysande framtid. Genomgående i föreställningen möter vi också trapetsartisten och dansaren Ida Frost och Malmö SymfoniOrkester under ledning av italienska dirigenten Daniela Musca.
Från succéalbum till hyllat mästerverk
Sedan Mando Diao öppnade våra ögon och öron för Gustaf Frödings dikter genom albumet Infruset (2012) har låtskatten hunnit bli både folkkär och prisad. Med albumet skrev Mando Diao in sig i den svenska musikhistorien, inte minst med hitlåten ”Strövtåg i hembygden”. Efter flera historiska svensktoppsrekord röstade lyssnarna under programmets 60-årsfirande 2022 fram låten som den bästa någonsin på Svensktoppen. Samma höst, tio år efter Infrusets födelse, var det urpremiär på Malmö Live Konserthus för musikföreställningen Infruset – Själens skrubbsår, där albumets låtar arrangerats om för Malmö SymfoniOrkester. Nyskriven musik tillkom, både låtar från Mando Diaos då nyutgivna “I solnedgången”, sprunget ur Gustaf Frödings och Karin Boyes dikter, och helt nya verk av dalaparet Hans Dixgård och Malin Holmlin.
Infruset – Själens skrubbsår blev en djupt berörande och vacker föreställning som gick för utsålda hus kväll efter kväll. Lovorden och hyllningarna överöste ensemblen och symfoniorkestern, och sen dess har kollektivet bakom mästerverket längtat efter att fler ska få dela denna starka musikupplevelse.
Infruset – Själens skrubbsår är ett samarbete mellan Björn Dixgård, Mando Diaos artistbolag Geshgore och Malmö Live Konserthus. Idén och grunden för föreställningen är skapad av Carlos Barth, Mando Diaos manager, och Karin Karlsson, programchef vid Malmö Live Konserthus. Regissören Moqi Simon Trolin står för manus tillsammans med Björn Dixgård utifrån låtarnas texter. Sex olika arrangörer har involverats i musiken: Calle Rasmusson (även musikalisk samordning),
Karl-Johan Ankarblom, Lina Nyberg, Ann-Sofi Söderqvist, Peter Danemo samt Ulrika Emanuelsson.
Medverkande
- Malmö SymfoniOrkester
- Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
- Björn Dixgård
- Björn Dixgård är huvudsångare i bandet Mando Diao som sedan 2002 har släppt 8 studioalbum och sålt miljontals exemplar världen över. Deras ikoniska rock & roll sound kombinerat med Björn Dixgårds själfulla röst har blivit ett stort framgångskoncept.
- Arja Saijonmaa
- Arja Saijonmaa är en älskad sångerska, artist, schlagerstjärna och författare som under sin långa karriär spelat in 35 album på många olika språk. Arja samarbetade länge med den grekiske kompositören Mikis Theodorakis och hon har medverkat i otaliga musiksammanhang i Norden och Europa.
- Jacqline
- 25-åriga Jacqline gjorde en braksuccé i Idol 2021. Jacqline kom in som en del av programmets nya satsning Raketen och tog sig raka vägen till finalen och uppträdde i livesändning inför hela Sverige på ett utsålt Globen. Jacqline har sången och dansen som passion och har haft det sen barnsben. Siktet har hon på en global artistkarriär; något hon jobbar stenhårt på varje dag både i musik- och dansstudion. Med fina hyllningar från svenska artistkollegor såsom Imenella och Cherrie, men även skådespelare som Gustaf Skarsgård och Alexander Abdallah ser framtiden framtiden väldigt ljus ut för Sveriges nästa internationella stjärnskott.
- Hugo Hybinette Ermedahl
- Hugo Hybinette Ermedahl har alltid älskat musik, sång och att spela piano. Han har medverkat i flera av Malmö Operas föreställningar, så som Anastasia, Höstsonaten och nu senast Puccinis Turandot. Han har också agerat i uppsättningen av Lars Noréns Son Fader Moder på Malmö Stadsteater och i tv-serien Tunna blå linjen.
- Ida Frost nycirkusartist
- Daniela Musca dirigent
- Italienbördiga Daniela Musca är en erkänd dirigent som tidigare bland annat jobbat med Staatsorchester Wiesbaden, Brandenburger Symphoniker, Belgian Chamber Philharmonic samt Frankfurt Opera och Museum Orchestra. I Sverige har Daniela Musca till exempel dirigerat Göteborgs Symfoniker, Norrköpings Symfoniker, Stockholms filharmoniker samt verkat på Kungliga Operan och Malmö Opera.
- Falu Kammarkör
Regi & produktion
-
Moqi Simon Trolin, regissör & manus ihop med Björn Dixgård
Eilev Skinnarmo, scenograf
Anna Modéer Wiking, producent
Carlos Barth, producent Geshgore