• Honeck och Malmö SymfoniOrkester på Malmö Live

Honeck & Haydn

Under Rainer Honecks ledning utforskar vi omfånget av Haydns känslovärld.

Rainer Honeck bjuder på en helkväll med Haydn, inte bara som dirigent, utan också som violinsolist. Kompositörens andra violinkonsert öppnar kvällen. Därefter skiftar stämningen till Symfoni nr 45, där satserna målar upp en emotionell tablå. Avskedssymfonins sista sats, där musikerna successivt lämnar scenen, skapar en intensiv känsla av längtan. 

I Violinkonsert nr 1 fortsätter Honecks känsliga undersökning av melodiska motiv, följt av en festlig avslutning som leder publiken genom en varierad ljudvärld. Kvällen kulminerar i Symfoni nr 88, som spelades för 100 år sedan på MSOs allra första konsert på Scaniabiografen i Malmö. 

27 mars 2025
Konsertsalen
ca 2 timmar 10 min inkl. paus
145 - 460 kronor
Malmö Live Konserthus

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Rainer Honeck Stehgeiger/dirigent
Rainer Honeck började spela violin vid sju års ålder. 1981 plockade han upp försteviolinen u både Staatsoperans orkester och filharmonin i Wien. Sedan 1992 är ha konsertmästare i Wienerfilharmonin och har medverkat i många av de populära nyårskonserterna som årligen TV-sänds världen över från Musikverein i Wien. Till Malmö SymfoniOrkester återvänder han regelbundet som Stehgegiger, dirigent och violinsolist. Instrumentet han spelar på är en Stradivaius från 1709.

Program

Haydn, Joseph Violinkonsert nr 2 i G-dur 19 min

1. Allegro moderato 

2. Adagio 

3. Allegro 

Haydn, Joseph Symfoni nr 45 i fiss-moll, Avskedssymfonin 27 min

1. Allegro assai 

2. Adagio 

3. Menuetto. Allegretto 

4. Finale. Presto - Adagio 

Paus 25 min
Haydn, Joseph Violinkonsert nr 1 i C-dur 20 min

1. Allegro moderato 

2. Adagio 

3. Finale. Presto 

Haydn, Joseph Symfoni nr 88 i G-dur 22 min

1. Adagio - Allegro 

2. Largo 

3. Menuetto och Trio 

4. Finale. Allegro con spirito 

Om verket

Franz Joseph Haydn komponerade Symfoni nr 88 för orkestern vid hovet Esterházy 1787. Verket representerar en verklig höjdpunkt i hans karriär som symfonisk tonsättare och är en av hans kändaste symfonier och den första han skrev efter sina succéartade Parissymfonier. 

Symfonin inleds med en livlig och energisk första sats, präglad av Haydns karakteristiska lekfullhet och eleganta melodier. Den andra satsen är ett mjukt och lyriskt adagio, som ger kontrast till första satsens livlighet. Den tredje satsen är en lekfull och livlig menuett, medan den fjärde och sista satsen är en kraftfull och triumferande avslutning som återkommer till det glada och festliga temat från första satsen. 

Symfoni nr 88 är känd som en elegant och balanserad komposition med rika harmonier och subtil kontrapunkt. Vad som dessutom är lite anmärkningsvärt är att just 88:an inte har något smeknamn, som flera av hans andra symfonier. Kanske talar musiken för sig själv i detta fallet? 

Pausservering & barer

Young man enjoys a drink during the interval at Malmö Live Concert Hall

Njut av Malmö Lives räksmörgås, eller något annat gott i pausen. När du förbokar pausservering ser vi till att maten är färdig och uppdukad på plats. Information om mat- och dryckesbokning publiceras löpande. 

Läs mer om pausservering

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion kl. 18.00 med Gustav Wetterbrandt på Kanalscenen.

Abonnemangsinformation

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Silver

Senast uppdaterat: 2024-07-05