Honeck & Haydn
Under Rainer Honecks ledning utforskar vi omfånget av Haydns känslovärld.
Rainer Honeck bjuder på en helkväll med Haydn, inte bara som dirigent, utan också som violinsolist. Kompositörens andra violinkonsert öppnar kvällen. Därefter skiftar stämningen till Symfoni nr 45, där satserna målar upp en emotionell tablå. Avskedssymfonins sista sats, där musikerna successivt lämnar scenen, skapar en intensiv känsla av längtan.
I Violinkonsert nr 1 fortsätter Honecks känsliga undersökning av melodiska motiv, följt av en festlig avslutning som leder publiken genom en varierad ljudvärld. Kvällen kulminerar i Symfoni nr 88, som spelades för 100 år sedan på MSOs allra första konsert på Scaniabiografen i Malmö.
Medverkande
- Malmö SymfoniOrkester
- Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
- Rainer Honeck Stehgeiger/dirigent
- Wiener Philharmonikers konsertmästare sedan 1992, Rainer Honeck, anställdes 1981 som violinist i både Wiener Staatsoper och Wiener Philharmoniker och han utsågs till konsertmästare i Wiener Staatsoper 1984. Han har bland annat hunnit med ett antal av de populära nyårskonserterna som årligen TV-sänds världen över från Musikverein i Wien men han ger också nyårskonserter med orkestrar som till exempel Malmö SymfoniOrkester. Rainer Honeck har också en rad samarbeten med andra orkestrar i Europa och i Asien och han leder många av sina konserter antingen som dirigent eller spelande dirigent, så kallad stehgeiger.Läs mer
Program
- Haydn, Joseph Violinkonsert nr 2 i G-dur 19 min
1. Allegro moderato
2. Adagio
3. Allegro
Om verket
Haydn har skrivit fyra violinkonserter som alla daterats till 1769 men det ifrågasätts om nr 2 verkligen är skriven av Haydn själv. Anledningen är att konserten har ett äldre stilistiskt idiom men det kan bero på att han skrev konserten tidigare än de tre övriga, kanske redan i slutet av 1750-talet. Andra menar att sista satsen är en typisk finalsats i Haydn-stil om man jämför med många av hans finalsatser i andra verk. Verket är skrivet i en för tiden typisk tresatsig konsertform: snabb–långsam–snabb. Även formen inom respektive sats är typisk för tiden. Första satsen har sonatform och bygger på ett ABA-schema där inledningsmusiken återkommer på slutet men då varierad i nya tonarter. Mellansatsen har en friare form och sista satsen har sonatrondo-form vilket innebär att det inledande temat återkommer flera gånger i satsen.
- Haydn, Joseph Symfoni nr 45 i fiss-moll, Avskedssymfonin 27 min
1. Allegro assai
2. Adagio
3. Menuetto. Allegretto
4. Finale. Presto - Adagio
Om verket
Några av Haydns symfonier har titlar. Symfoni nr 45 kallas ”Avskedssymfonin”. Haydn anställdes 1761 hos prins Nicolas Esterházy i Ungern. Prinsen hade sin egendom i Eisenstadt och ett sommarpalats, Esterháza, i Ungern. Här verkade Haydn som kompositör och kapellmästare under många år i Esterházys tjänst och med ett musikkapell på 25 musiker. Ett år beslutade prinsen att musikerna skulle tjänstgöra över sommaren vilket inte var populärt. Då komponerade Haydn in i symfonins sista sats att musikerna skulle sluta spela en och en, blåsa ut ljuset vid notstället och lämna scenen. Till slut var det bara kapellmästare Haydn och konsertmästare Tommasini kvar på scenen eftersom det endast var dessa två som hade lov att bjuda sina familjer till Esterháza. Prinsen förstod vinken och beordrade genast kapellet att ta semester!
- Paus 25 min
- Haydn, Joseph Violinkonsert nr 1 i C-dur 20 min
1. Allegro moderato
2. Adagio
3. Finale. Presto
Om verket
Haydns Violinkonsert nr 1 i C-dur upptäcktes 1909, 100 år efter hans död. Partituret återfanns i Edition Breitkopfs arkiv. Konserten tillägnades Haydns konsertmästare Luigi Tommasini. Tillkomståret är okänt men 1769 står som tillkomstår eftersom det var det året konserten för första gången nämndes i en utgivningskatalog. Verket är skrivet i den lätta italienska stilen med energisk energi och virtuos solostämma. I första satsen utmanas solisten med stora språng och långa harmoniska sekvenser i solostämman. Mellansatsen är tredelad och inledningen och avslutningen bygger på samma stigande tematiska idé medan mellandelen är mycket lyrisk. I slutet av andra satsen finns ett musikaliskt ”komma” där solisten har möjlighet att spela en solokadens. Finalen är livlig och går i tretakt och är tekniskt mycket utmanande för solisten.
- Haydn, Joseph Symfoni nr 88 i G-dur 22 min
1. Adagio - Allegro
2. Largo
3. Menuetto och Trio
4. Finale. Allegro con spirito
Om verket
Franz Joseph Haydn komponerade Symfoni nr 88 för orkestern vid hovet Esterházy 1787. Verket representerar en verklig höjdpunkt i hans karriär som symfonisk tonsättare och är en av hans kändaste symfonier och den första han skrev efter sina succéartade Parissymfonier.
Symfonin inleds med en livlig och energisk första sats, präglad av Haydns karakteristiska lekfullhet och eleganta melodier. Den andra satsen är ett mjukt och lyriskt adagio, som ger kontrast till första satsens livlighet. Den tredje satsen är en lekfull och livlig menuett, medan den fjärde och sista satsen är en kraftfull och triumferande avslutning som återkommer till det glada och festliga temat från första satsen.
Symfoni nr 88 är känd som en elegant och balanserad komposition med rika harmonier och subtil kontrapunkt. Vad som dessutom är lite anmärkningsvärt är att just 88:an inte har något smeknamn, som flera av hans andra symfonier. Kanske talar musiken för sig själv i detta fallet?
Mat & Dryck på Malmö Live
Det finns Pausbokning i samband med detta evenemang.
När du förbokar mat- och dryckeservering ser vi till att maten är färdig och uppdukad på plats. Information om mat- och dryckesbokning publiceras löpande.
Konsertintroduktion
Konsertintroduktion kl. 18.00 med Gustav Wetterbrandt på Kanalscenen.
Abonnemangsinformation
-
Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Silver.