Hardenberger & Haydn

16 februari 2023
Konsertsalen
ca 1 timme 40 minuter inkl. paus
Malmö Live Konserthus
Tors 16 Feb 19:00 Passerat
145 - 440 kr
Håkan Hardenberger
Håkan Hardenberger

Håkan Hardenberger, MSOs hedersartist, tar oss med till Österrike och Ungern på en resa från det välkända och populära till det bisarra och äventyrliga. 

Inledningen till Haydns oratorium Skapelsen må ha titeln ”Föreställningen om kaos”, men nog låter det ganska harmoniskt och ordnat. Likaså hans populära Trumpetkonsert, som är ett av de första stora verken som skrevs för kromatisk trumpet. Kontrasten till Mysteries of the Macabre, de tre ariorna ur Ligetis kalabalikartade opera Den stora makabern blir således maximal, här i en version för trumpet och orkester. Efter pausen följer Bartóks folkmusikinspirerade Danssvit och i avslutningsnumret skruvas tempot på dansgolvet upp ytterligare av HK Gruber i det jazziga ungdomsverket Manhattan Broadcasts.

Boka pausservering här!

_______________________________________________________

Avkopplingsplatser & meditationsplatser

På Malmö SymfoniOrkesters ordinarie konserter har det skapats ett antal avkopplingsplatser där du som besökare får möjlighet att vila, meditera, sova eller bara njuta av musiken i stillhet. Detta har möjliggjorts genom att stolar i ordinarie bänkrader på andra balkong tillfälligt monterats ned, vilket frigjort utrymmet för avkopplingsplatserna. Meditationsplatserna tillgodoser möjligheter för dig som besökare att rulla ut din yogamatta på golvet under konserten.

Boka avkopplingplats här!

Boka meditationsplats här!

Konsertprogram

Haydn, Joseph Ur Skapelsen, Föreställningen om kaos 6 min

Haydn (1732-1802) Mozart, Beethoven och Schubert var de viktigaste företrädarna för wienklassicismen. Haydn var nestorn i sammanhanget - känd kompositör redan när Mozart föddes och Beethoven tog lektioner av honom. Hans verkskatalog är enorm, med bland annat 108 symfonier, 52 pianosonater, 13 operor, o.s.v.

Oratoriet Die Schöpfung, Skapelsen, uruppfördes 1798 och bygger på texter ur Första Mosebok, Psaltaren och John Miltons epos Det förlorade paradiset från 1667. Det är ett verk fullt av kraftfulla körer, utsökta arior och poetiska recitativ. Här framförs den ordlösa inledningen: Föreställningen om kaos.

Haydn, Joseph Trumpetkonsert i Ess-dur 15 min

I begynnelsen fanns naturtrumpeten, som bestod av ett långt rör, utan varken hål eller ventiler. Detta gjorde att det inte gick att spela kromatiskt på instrumentet, vilket i sin tur gjorde att det betraktades som mindre intressant av många tonsättare, eftersom de tillgängliga tonerna var begränsade. 1792 utvecklade dock trumpetaren Anton Weidinger en kromatisk trumpet, som Haydn komponerade denna berömda konsert för 1796. Tonsättaren leker med lyssnarens förväntningar och inleder trumpetstämman med fanfarliknande toner som man hade hört trumpeter spela i alla tider. Men några takter in kommer den: den tidigare ohörda kromatiken.

Ligeti, György Den stora makabern 9 min

Den stora makabern är en absurd och komisk opera om jordens undergång. Den beställdes av Kungliga Operan i Stockholm och hade premiär den 12 april 1978, med bland annat Elisabeth Söderström och Kerstin Meyer på scen. Mysteries of the Macabre bygger på tre arior ur operan och har arrangerats för trumpet och kammarorkester av Elgar Howarth för Håkan Hardenberger.

Den ungerske tonsättaren György Ligeti (1923-2006) skrev ofta utmanande och nyskapande musik. Populärkulturellt är han mest känd för Stanley Kubricks utdragna och suggestiva användande av hans musik filmerna År 2001 – ett rymdäventyr och Eyes Wide Shut.

Paus 25 min
Bartók, Béla Danssvit 18 min

Béla Bartók (1881-1945) hade ett stort intresse för folkmusik och reste under 1900-talets första decennier runt i bergstrakter, fiskesamhällen och lantliga byar i Östeuropa och Nordafrika och skrev ner och spelade in lokal musik. Denna svit består av fem danser, där Bartók på olika sätt kombinerar arabisk musik från Algeriet och Marocko med tongångar från Ungern och södra Rumänien. I slutet kommer en sammanfattande final.

Gruber, H.K. Manhattan Broadcast 11 min

Manhattan Broadcasts är ett ungdomsverk av den österrikiske tonsättaren HK Gruber (född 1943). Tonspråket ligger ganska långt från den anarkistiska stil som han senare kom att anamma. Stycket är inspirerat av amerikansk storbandsmusik och består av två delar: Tammany Hall, som var ett maktcentrum för det demokratiska partiet i New York under perioden 1850-1930, ibland ljusskyggt. Andra delen är en cool blues betitlad Radio City, efter den enorma konserthallen mitt på Manhattan, invigd 1932.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt Läs mer
Håkan Hardenberger Dirigent
Vår tids ledande trumpetsolist Håkan Hardenberger utnämndes 2019 till hedersartist i Malmö SymfoniOrkester (MSO). Som en av de ledande internationella förespråkarna för vår tids musik har han uruppfört en lång rad trumpetkonserter tillägnade honom och därigenom lämnat ett avgörande bidrag till den nutida trumpetrepertoaren. Läs mer

Under Ligetis verk kommer dirigentpinnen lämnas över till Samuli Örnströmer.

Programblad

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion hålls av Andreas Wetterlund på Kanalscenen klockan 18.00.

Senast uppdaterat: 2023-04-03