Fyra kontinenter - Xuefei Yang

13 mars 2024
Konsertsalen
ca 2 timmar inkl. paus
Skarby´s klassiska musikevenemang
435-525 kronor

Fyra kontinenter - Unik konsert med Xuefei Yang

Xuefei Yang är hyllad som en av världens främsta klassiska gitarrister och anses vara en pionjär på sitt instrument. Nu kommer hon till Malmö Live i Fyra kontinenter. Föreställningen är en musikalisk upplevelse med nya och bekanta musikstycken där gitarren har en viktig och framträdande roll. Musiken kommer från Nord- och Sydamerika, Europa och Asien och framförs av en fantastisk ensemble.

 

Xuefei Yang, klassisk gitarrist

Xuefei Yangs resa började efter kulturrevolutionen, en period då västerländska musikinstrument och musik var förbjudna i Kina. Xuefei Yang är hyllad som en av världens främsta klassiska gitarrister och anses vara en pionjär på sitt instrument. Hennes resa började efter kulturrevolutionen, en period då västerländska musikinstrument och musik var förbjudna i Kina. Fei kom in på en musikskola och hon blev efter det en av de första internationellt erkända kinesiska gitarristerna på världsscenen. Under sin karriär har Fei spelat i mer än 50 länder, på många prestigefyllda arenor och med många ledande orkestrar.

Xuefei har samarbetat med artister som Ian Bostridge, Roberto Alagna och Sir James Galway. Gramophone magazine hyllade henne som en av de ledande innovatörerna av hennes generation. 

Fei har gjort många hyllade inspelningar för stora skivbolag. Hennes första inspelning fick en guldskiva och hennes andra valdes ut som "Editor's Choice" i tidningen Gramophone. Feis senaste inspelningar inkluderar "Songs from our Ancestors" som fortsätter hennes framgångsrika samarbete med Ian Bostridge och flera soloalbum; "Summertime", "Winter Songs" (Apple Music), "Sketches of China" (Decca) och "Magna Carta", hela gitarrverken av John Brunning med Royal Liverpool Philharmonic Orchestra (Apple Music) som med i USA Billboard Charts och UK Official Charts.

 

Eric Scarby, pianist, kapellmästare o kompositör.

Eric Skarby är från början utbildad konsertpianist och han har gett konserter runtom i Sverige, Norge, Finland och i de baltiska länderna. Han rör sig obehindrat mellan olika musikaliska genrer och har bland annat varit involverad i Kungliga Operans produktioner av Mamma Mia. Eric är verksam som spelande och dirigerande kapellmästare till både opera och musikal: t ex ”Kristina från Duvemåla” (Cirkus, Stockholm), ”Klaus Nomi” Kungliga Operan 2020 och 2023, ”Flyg vart du vill” Kungliga Operan 2022, ”Provsjungningen” Folkoperan (i samarbete med Dockteatern Tittut) 2023.

Han har också medverkat som scenisk pianist på bl a Dramaten, Confidencen, och Stockholms Stadsteater/Soppteatern.

Som kompositör skriver Eric framför allt för musikteaterscenen och har under 2023 haft premiär på två större musikdramatiska verk: ”Sågspån och eld - Bricken på Svartvik” (Svartvik, Sundsvall; Musik, sångtexter, kapellmästare) samt ”Fru Marianne och herr Wasa” (Strängnäs; Musik, sångtexter, kapellmästare).

 

Knapp Brita Pettersson, violin. 

Brita har masterstudier från Högskolan för Scen & Musik i Göteborg, stråkkvartettspecialisering på Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin samt postmasterstudier hos prof. Andreas Reiner, Berlin. 

Hon lägger stort fokus på stråkkvartettspel men spelar även regelbundet med flertalet av Sveriges orkestrar samt har varit del i musikaluppsättningar som American Idiot på Cirkus Stockholm. Hon är flitigt anlitad vid studioinspelningar och har synts bakom flertalet av Sveriges stora artister. År 2022 var hon grammisnominerad för Årets klassiska med skivan Wooden Bodies.

 

Olof Ericsson, klassisk violinist, riksspelman, arrangör och låtskrivare.

Olof Ericsson är violinist i Svenska Kammarorkestern sedan 1990. Med SKO har Olof varit med om ca 40 utlandsturnéer och ca 70 skivinspelningar.

Olof är riksspelman sedan 2015, med specialisering på Närkemusiken. Sommaren 2023 inbjöds Olof till Korröfestivalen för att spela ur Närkesamlingen, Pehr Anderssons notbok, från 1731. 

Olof är en av initiativtagarna till, och konsertmästare i, ensemblen Örebro Barock, vilka spelar på tidstrogna instrument och med vilka Olof varit solist i Vivaldis Årstiderna och flera Bachkonserter.

Olof är initiativtagare till ”En resa med Närkesamlingen”, en konsertserie med 10 konserter under 2022 och 2023 med samtliga låtar i Närkesamlingen. Olof medverkar i alla konserter med olika konstellationer. 

Olof är en passionerad och rutinerad kammarmusiker och solist i många sammanhang, samt skriver många arrangemang och egen musik.

 

Tove Törngren Brun, Cellist

Tove Törngren Brun är en cellist som med sin klassiska bakgrund gärna rör sig i olika genrer och samarbetar med andra konstuttryck.  Förutom att engageras i orkestrar och kammarmusiksammanhang är hon bl a medlem i Christian Wallumrød Ensemble, som framträder på jazz- och kammarmusikscener världen över. Hon studerade på Musikhögskolan i Stockholm, Conservatoriet i Perugia, Italien och tog sin masterexamen vid Norges Musikkhøgskole i Oslo.

 

Ulrika Skarby

Ulrika Skraby är uppvuxen i Uppsala och har nu sin bas i Stockholm. Med en musikälskande och musikutövande familj hade musiken från början en självklar plats i Ulrikas liv.

2001 debuterade hon med sin första stora operaroll, Carmen i Bizets opera med samma namn, på Parkteatern i Stockholm, en roll hon senare fått ta sig an vid flertalet tillfällen.

Under åren har vi sett henne på Kungliga Operan, Folkoperan, Wermland Opera m.fl. i klassiska karaktärer som Dorabella i Cosi fan tutte, Hanna Glavari i Glada änkan, Frau Reich i Muntra fruarna i Windsor, Askungen i La Cenerentola och också i en hel rad nyskriven opera och även performance som exempelvis att sjunga under vatten. I Rossinis operor Italienskan i Alger och Askungen har hon kritikerrosats och briljerat med sina kolloraturer.

Som medlem i gruppen Operaimprovisatörerna kastar sig Ulrika ut i helt improviserade scener, arior och ensembler. Studier har varit vid Malmö musikhögskola, Operahögskolan

i Stockholm samt Operastudion på Kulturama. 2023 deltog Ulrika som en av solisterna vid Galakonserten på Kungliga Operans 250-års jubileum. Under våren 2024 ser vi henne i ”Vilse” Unga på Operan, Kungliga Operan.

 

Senast uppdaterat: 2023-09-27