Franskt med Hardenberger

28 okt 2021
Konsertsalen
ca 1 timme 30 minuter inkl. paus
Malmö Live Konserthus
Tors 28 Okt 19:00 Passerat
145 - 440 SEK
Håkan Hardenberger

Om föreställningen

Världstrumpetaren Håkan Hardenberger fyller 60 år den 27 oktober 2021 och det firar vi med ett program från landet där han förlade mycket av sina studier: Frankrike. Först en ouvertyr av Paul Dukas, inspirerad av helgonet S:t Polyeuktos våldsamma liv och död.

Sedan följer Betsy Jolas säregna Onze Lieder – ”11 sånger”, där det är trumpeten som står för sångstämman. Den sensuella och vågade baletten Les Biches hade premiär dagen innan Francis Poulencs 25-årsdag 1924 och blev hans stora genombrott.

Sist Florent Schmitts lekfulla Svit för trumpet och orkester, som blev ett av hans sista verk.

Konsertprogram

Paul Dukas Polyeucte, Ouvertyr till Corneilles tragedi (1891)

Armeniern Polyeuktos tjänstgjorde som officer i den romerska armén och blev i mitten av 200-talet omvänd till kristendomen. Han predikande våldsamt mot den romerska sedvänjan med avgudadyrkan och blev för detta fängslad, torterad och halshuggen. Inom katolska kyrkan vördas han som beskyddare av löften och handelsavtal. 1642 skrev den franske dramatikern Pierre Corneille en tragedi om helgonets liv, som inspirerade till operor av bland annat Donizetti och Gounod.

Paul Dukas (1865-1935) skrev denna ouvertyr till pjäsen 1891, strax efter att han avslutat sina studier. Wagner var en stor inspiration, bland annat i bruket av ledmotiv. Men Dukas stora talang var att orkestrera. Lyssna till hur han släpper fram olika instruments unika läten och hur klangerna ändras när de kombineras på nya sätt.

Betsy Jolas Onze Lieder för trumpet och orkester (1977)

Den franskamerikanska tonsättaren Betsy Jolas (f. 1926) är i högsta grad en modernistisk och samtida tonsättare, men har aldrig klippt banden till det förflutna. Hon har ett stort intresse för bland annat renässansmusik. Hon studerade för Milhaud och Messiaen, och var också den sistnämndes assistent i början av 70-talet.

Onze Lieder betyder ”11 sånger” på fransktyska och är ett halsbrytande stycke för trumpet och orkester. Ibland låter det jazzigt, ibland romantiskt, ibland ljuvt melodiöst. 

Paus 20 min
Francis Poulenc Les Biches svit (1924)

Titeln Les Biches är mångtydig och svåröversatt. Ordagrant betyder den ”hjorthonorna”, men kan också anspela på personer med stor och udda sexuell aptit. Därmed ringar den in stämningen i denna balett, som blev den 22-årige Francis Poulencs stora genombrott. Den saknar egentlig handling, men kretsar löst kring ett sällskap bestående av unga män och kvinnor på en somrig fest. Under ytan bubblar yra, berusning och erotik. Sviten som framförs här kom till 1948, 24 år efter premiären.

Florent Schmitt Svit för trumpet och orkester

Den franske pedagogen och tonsättaren Florent Schmitt levde länge och komponerade in i det sista. Han avled 1958, 87 år gammal. Denna svit är en av hans senare skapelser, och skrevs ursprungligen för trumpet och piano, men som så ofta med den här typen av verk gjorde han också en orkesterversion. Första och sista satsen är lekfulla och utmanande både för solisten och orkestern. Däremellan kommer en lugn och mystisk sats där trumpeten går i fin och stillsam dialog med flera träblåsinstrument. Håkan Hardenberger var den förste att spela in den här musiken på skiva, pianoversionen, tillsammans med Roland Pöntinen 1989.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt
Fabien Gabel dirigent
Redan som sexåring påbörjade Fabien Gabel sina musikstudier och det blev trumpeten som vann hans hjärta. Under studietiden i hemstaden Paris på Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris och senare på Hochschule für Musik Karlsruhe blev han prisbelönt för sitt lysande spel. Innan dirigeringsintresset tog över spelade Gabel i de stora Parisorkestrarna under dirigenter som Pierre Boulez, Riccardo Muti och Simon Rattle. År 2002 deltog Gabel vid en sommarkurs i Aspen Summer Music Festival med David Zinman som lärare. Detta blev början på en strålande dirigentkarriär som innefattar samarbeten med ledande solister som Emanuel Ax, Gidon Kremer och Anne Sophie von Otter och orkestrar som London Symphony Orchestra och Cleveland Orchestra.
Håkan Hardenberger trumpet
Håkan Hardenberger är vår tids störste trumpetsolist. Utöver att vara en fenomenal solist inom den klassiska repertoaren är han högt ansedd som pionjär för ny, betydande och virtuos repertoar för sitt instrument. Hardenberger framträder med världsledande orkestrar såsom New York Philharmonic, Boston Symphony Orchestra, Wiener Philharmoniker och London Symphony Orchestra. Håkan Hardenberger, född och uppvuxen i Malmö, började studera trumpet som 8-åring för Bo Nilsson, tidigare trumpetare i Malmö SymfoniOrkester.

Programblad

Bra att veta om konserten

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion kl. 18.00 på Kanalscenen med Gustav Melander

Konserten ingår i en konsertserie

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Guld. Klicka här för att läsa mer om våra konsertserier.

Senast uppdaterat: 2021-10-25