Elgars Cellokonsert
Från fullt cellofokus till lekfull parad av hela orkesterns instrument – ett i taget.
Låt dig hänföras av Edward Elgars oemotståndligt passionerade Cellokonsert, tolkad av unga Senja Rummukainen som redan hunnit trollbinda både publik och recensenter efter Promskonsert i Royal Albert Hall. Resten av kvällen är orkestern i centrum i humoristiska variationer över ett musikaliskt tema av Purcell, där Benjamin Britten leker med alla instrumentens karaktärer i The Young Person’s Guide to the Orchestra – musik som är lika underhållande och inspirerande för lyssnare i alla åldrar. Witold Lutosławski presenterar även han alla orkesterns instrumentgrupper i den kraftfulla Konsert för orkester med polska folkmelodier i fantasifull skrud.
Medverkande
- Malmö SymfoniOrkester
- Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
- Martyn Brabbins Dirigent
- Martyn Brabbins är utsedd till Malmö SymfoniOrkesters chefsdirigent och börjar sitt förordnande under säsongen 2025-26. Han är gästprofessor i dirigering vid Royal College of Music i London samt vid Royal Conservatoire of Scotland. Brabbins dirigentkarriär omfattar många prestigefyllda befattningar vid europeiska operahus som Kirov, La Scala, Bayerische Staatsoper, och operorna i Lyon, Amsterdam, Frankfurt och Antwerpen. Parallellt med arbetet som operadirigent har Martyn Brabbins verkat som orkesterdirigent i de ledande orkestrarna i Storbritannien men även i Royal Concertgebouw Orchestra, San Francisco Symphony, Deutsche Sinfonieorchester Berlin och Tokyo Metropolitan Symphony för att nämna några. Läs mer
- Senja Rummukainen Cello
Program
- Britten, Benjamin Young Person's Guide to the Orchestra, op. 34 (1946) 17 min
Om verket:
1946 fick Benjamin Britten beställning av musik till en undervisningsfilm om symfoniorkesterns instrument riktad till barn och unga. Uppdraget passade Benjamin Britten perfekt, dels för hans stora kunskaper om instrumenten och hans fantasifulla orkestreringskonst, och dels för att han själv hade barnasinnet kvar, och förstod hur han skulle fånga ungas intresse. Temat som Britten använde till en rad briljanta och inspirerade variationer är en Rondeau, en dansmelodi från 1600-talet, hämtad ur scenmusiken till Abdelazer av Henry Purcell.
Temat spelas först av hela orkestern, därefter går det runt med olika temperament i varje sektion; träblås, brass, stråkar och slagverk innan hela orkestern spelar tillsammans igen. Därefter presenteras ett instrument i taget, och alla får sin egen variation där de kan förevisa sin speciella klang och karaktär. När alla instrument visat upp sig spelar orkestern en fuga på ett tema som Britten själv skrivit. Ett instrument i taget gör entré i samma ordning som variationerna tills Purcells tema återkommer i triumf och avslutar verket i en grandios final.
- Elgar, Edward Cellokonsert i e-moll, op. 85 (1919) 30 min
1. Adagio - Moderato
2. Lento - Allegro molto
3. Adagio
4. Allegro - Moderato - Allegro ma non troppo
Om verket:
Den engelska konsertpubliken älskade Edward Elgars fantasifulla Enigmavariationer och den lyriska violinkonserten, och hoppades på fler upplyftande verk av den populäre tonsättaren. Men Elgars skaparkraft tröt när första världskriget slog Europa i spillror, och det gick flera år utan att han kunde komponera. Dessutom blev han sjuk och genomgick en tämligen svår operation, men när han vaknade upp ur narkosen bad han genast om papper och penna, och skrev ner den melodislinga som ljöd inom honom. Det temat, som var fyllt till brädden av alla de känslor han samlat under flera år, blev grunden till cellokonserten. Till familj och vänner sade han: ”Om ni hör någon vissla den här melodin på Malvern Hills efter min död, bli inte oroliga, det är bara jag.”
Uruppförandet 1919 blev ett misslyckande. Konserten var dåligt repeterad, och den melankoliska stämningen var inte vad man förväntade sig av den tidigare så muntre Elgar. Den mörka, elegiska tonen fann sin plats i lyssnarnas hjärtan först efter att flera stora cellister lockats av konsertens stora klangliga och uttrycksmässiga utmaningar. Bland dem finner vi Casals, Tortelier, Rostropovitj och allra främst Jacqueline du Pré, som med sin dramatiska tolkning närmast blivit ett med verket. Cellokonserten blev Elgars sista stora verk och är en stor favorit för lyssnare över hela världen.- Paus 25 min
- Lutosławski, Witold Konsert för orkester (1950–1954) 30 min
1. Intrada. Allegro maestoso
2. Capriccio, notturno e arioso. Vivace
3. Passacaglia, toccata e corale. Andante con moto
Mat & dryck på Malmö Live

Det finns Pausbokning i samband med detta evenemang.
När du förbokar mat- och dryckeservering ser vi till att maten är färdig och uppdukad på plats. Information om mat- och dryckesbokning publiceras löpande.
Abonnemangsinformation
Upptäck musiken
För att nå spelare på hemsidan behöver du godkänna eller hantera Cookies. Läs mer om hur Malmö Live Konserthus hanterar Cookies här.