• Dekorativ evenemangsbild på Michael Schonwandt, dirigent i konserten Ein Heldenleben med Malmö SymfoniOrkester, jubileumssäsongen 2024–25

Ein Heldenleben

Följ med ut på storslagna strapatser tillsammans med hjältar från Mozarts Jupitersymfoni och Strauss tonpoem Ein Heldenleben. 

Malmö SymfoniOrkester välkomnar er till hjältarnas värld med Wolfgang Amadeus Mozarts Jupiter-symfoni. Mitt i musikalisk triumf och majestät öppnar orkestern porten till en episk berättelse om hjältens strävan. Därefter fördjupar vi oss i Richard Strauss Ein Heldenleben, där soloviolinen framträder som själva hjältefiguren. Orkestern skapar ljudlandskap som liknar dramatiska scener och strider, där musikaliska teman blir till olika kapitel i en episk saga. Vi hör inte bara en symfoni; vi deltar i ett hjältedåd, där varje klang är en kraftfull handling. 

10 oktober 2024
Konsertsalen
ca 2 timmar inkl. paus
145 - 460 kronor
Malmö Live Konserthus

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Michael Schønwandt dirigent
Den danske dirigenten Michael Schønwandt har, sedan mitten av 1980-talet, haft en lång rad chefsdirigentpositioner i olika orkestrar och operor i Danmark, Holland, Tyskland, Belgien och Frankrike. Läs mer

Program

Mozart, Wolfgang Amadeus Symfoni nr 41 i C-dur, Jupiter 34 min

1. Allegro vivace 

2. Andante cantabile 

3. Menuetto - Trio. Allegretto 

4. Molto allegro 

 

Om verket

Det sägs att Mozart gjorde skisser endast till ett verk och det var Symfoni nr 41, den så kallade Jupitersymfonin. När man studerar inledningen till sista satsen med alla teman som presenteras i tur och ordning så förstår man varför. Så elegant och samtidigt så komplext! Alla dessa individuella och starka teman passar ihop som enskilda bitar i ett detaljrikt pussel och en fullödig musikalisk enhet uppstår.

Mozarts Symfoni nr 41 i C-dur kröner hans symfoniska produktion som den mest fulländade av hans symfonier trots många mästerverk i genren. Det som skiljer Jupitersymfonin från de övriga är det starka inslaget av kontrapunkt i sista satsen. De fyra inledande helnoterna bildar cantus firmus, ett tematiskt lån från 1500-talsmusiken som Mozart använt i tidigare kompositioner. Kring detta fyrtonstema skapas övriga teman tills sammantaget fem olika teman presenterats. Efter hand börjar Mozart kombinera dem och allt kulminerar när samtliga teman förekommer samtidigt i en fascinerande kontrapunktisk höjdpunkt. Mozart utnyttjar också tekniken att spegelvända de olika temana, något som bibehåller musikens karaktär men samtidigt varierar den. Kontrapunktiken praktiserades även av Bach som fulländade många av sina kompositioner med denna satsteknik.

Paus 25 min
Strauss, Richard Ein Heldenleben, tonpoem 44 min

1. Der Held 

2. Des Helden Widersacher 

3. Des Helden Gefährtin 

4. Thema der Siegesgewißheit 

5. Des Helden Walstatt 

6. Kriegsfanfaren 

7. Des Helden Friedenswerke 

8. Des Helden Weltflucht und Vollendung 

9. Entsagung 

 

Om verket

Richard Strauss Ein Heldenleben, En hjältes liv, är ett storslaget och monumentalt verk, komponerat 1898. Det är en symfonisk dikt för stor orkester som är känd för sin imponerande orkestrering och dramatiska berättande stil. Verket består av sex delar och porträtterar en hjälte som kämpar genom olika utmaningar och triumfer i sitt liv. 

Den första delen introducerar hjälten och ger en känsla av hans karaktär och personlighet. Den följande delen presenterar hjältens älskade och de romantiska känslor som binder dem samman. I den tredje delen möter hjälten sina fiender och utmaningar, medan den fjärde delen skildrar en strid och seger över dem. Femte delen reflekterar över hjältens livserfarenheter och visdom och sista delen avslutar verket med triumferande och majestätisk musik. 

Strauss använder sig av en rik orkestrering och ett melodiskt klangspråk för att skapa en mäktig och suggestiv musikalisk berättelse. Genom sina dramatiska och känslomässigt laddade teman lyckas han fånga hjältens inre resa och yttre strider på ett gripande sätt. 

Ein Heldenleben är ett mästerligt verk som fortsätter att fascinera och inspirera lyssnare över hela världen med sin episka skala, dramatiska kraft och emotionella djup. Det är en hyllning till människans strävan efter storhet och en mäktig musikalisk berättelse om kamp, seger och visdom. 

Pausservering & barer

Young man enjoys a drink during the interval at Malmö Live Concert Hall

Njut av Malmö Lives räksmörgås, eller något annat gott i pausen. När du förbokar pausservering ser vi till att maten är färdig och uppdukad på plats. Information om mat- och dryckesbokning publiceras löpande. 

LÄS MER OM PAUSSERVERING

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion kl. 18.00 med Staffan Rejle på Kanalscenen.

Abonnemangsinformation

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Silver.

Senast uppdaterat: 2024-07-04