Broström & Sibelius
Biljettinformation
-
Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Guld, säsongen 2023-24.
Broström & Sibelius
En gyllene symfoni möter de finska hjältesagorna från Kalevala.
Inom alkemi står begreppet Albedo för den vita fasen i guldskapande. Fasen ska repre- sentera dualitet, transformation och stillhet, och i Tobias Brostöms första symfoni är det Albedofasen som stått som inspiration.
Stillhet är något som den finska mytiska hjälten Lemminkäinen inte fick uppleva mycket av under sina äventyr, som det berättas om i nationaleposet Kalevala. Sibelius tog fasta på fyra av historierna ur sagosamlingen och beskriver några av den store hjältens äventyr i sin Lemminkäinen-svit.
Pausservering
Information om mat- och dryckesbokningar till din konsert publiceras löpande. Klicka gärna på knappen nedan för att läsa mer!
Avkoppling- & meditationsplatser
På Malmö SymfoniOrkesters ordinarie konserter har det skapats ett antal avkopplingsplatser där du som besökare får möjlighet att vila, meditera, sova eller bara njuta av musiken i stillhet. Detta har möjliggjorts genom att stolar i ordinarie bänkrader på andra balkong tillfälligt monterats ned, vilket frigjort utrymmet för avkopplingsplatserna. Meditationsplatserna tillgodoser möjligheter för dig som besökare att rulla ut din yogamatta på golvet under konserten.
Program
- Sibelius, Jean Fyra Lemminkäinen-legender ur Kalevala 50 min
Inspirerad av det finska nationaleposet Kalevala tog Jean Sibelius sig an att skriva en opera om den store mytiske hjälten Lemminkäinen. Under komponerandet upptäckte Sibelius dock att berättelserna gjorde sig bättre som tondikter, och med den insikten skapade Sibelius ett av musikhistoriens största mästerverk.
I den finska mytologin är Lemminkäinen en schaman, en trolldomskunnig klok man, men i Kalevala är han mycket mer än så. Man skulle kunna säga att han är en sammansättning av flera olika hjältar ur den finska mytologin, och i Lemminkäinen har dessa hjältars allra bästa egenskaper fått en gemensam kropp i denne rödlockige och vackre yngling.
Fyra delar av Kalevala står som inspiration till Sibelius tondikter.
Lemminkäinen och jungfruarna från Saari, i vilken Lemminkäinen seglar till den ensliga ön Saari. På ön förför han nästan samtliga kvinnor, med det rimliga resultatet att han blir bortjagad.
Svanarna från Tounela. Den mest spelade och populära delen av sviten beskriver den mystiska svanen som simmar runt Tuonela – de dödas ö. Lemminkäinen har fått uppdraget att döda svanen, men på vägen till Tounela blir han träffad av en förgiftad pil och dör själv.
Lemminkäinen i Tuonela beskriver just hans resa till dödsriket. För att lyckas snärja dödsrikets härskarinnas vackra dotter måste han döda den mytiska/mystiska? svanen. Dock blir han dödad av den mystiske blinde mannen i norr, och blir av honom styckad och kastad i en flod. När Lemminkäinens mor hör om sin sons öde reser hon till dödsriket där hon letar upp de olika delarna av Lemminkäinens kropp, sammanfogar dem och återuppväcker honom till liv.
Lemminkäinens återkomst avslutar verket med pompa och ståt, och hjälten får komma hem efter år av äventyr och strider.
- Paus 25 min
- Broström, Tobias Symfoni nr. 1, Albedo
Tobias Broströms första symfoni skrevs 2019–2020, som ett beställningsverk till Göteborgs Symfoniker. Den är skriven som andra delen av en triologi inspirerad av begrepp inom den mytiska pseudovetenskapen alkemi. Den första delen bestod av en dubbeltrumpetkonsert döpt efter den svarta mörka fasen Nigredo. Broströms första symfoni däremot är döpt efter den vita fasen Albedo. Albedofasen inom alkemi står för dualitet, transformation och stillhet och ska bringa ljus och klarhet.
Den tredje avslutande delen Rubedo står för den röda avslutande fasen. Broströms tonspråk är rytmiskt och kraftfullt, och symfonin visar tydligt på hans utpräglade sinne för harmonik och färgrik orkestrering. Han är en av sin generations mest framförda svenska tonsättare världen över. Hans musik är närmast filmiskt berättande och associationsrik, den både överraskar och låter publiken luta sig tillbaka och njuta.
Medverkande
- Malmö SymfoniOrkester
- Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
- Johannes Gustavsson Dirigent
- Johannes Gustavsson (f 1975) är konstnärlig ledare för Norges Ungdomssymfoniker sedan februari 2017. Johannes är känd för sin energi, karisma, elegans och känslighet – egenskaper som gjort honom efterfrågad som dirigent för både symfoniorkestrar och operahus i Norden och utomlands. Han arbetar ständigt med flera av de stora orkestrarna i Sverige, som Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, Sveriges Radios Symfoniorkester och Göteborgssymfonikerna. I Norge er han anlitad av Oslo Filharmoniske Orkester, Kristiansand Symfoniorkester och Kringkastingsorkesteret.Läs mer
Konsertintroduktion
Konsertintroduktion kl. 18.00 med Johannes Parkler i intervju med kompositören Tobias Broström.