Brahms & Brabbins
Änglalika toner från Hardenbergers trumpet och vackra melodier hämtade från österrikisk natur väntar dig i Konsertsalen denna kväll.
Chefsdirigent Martyn Brabbins är sedan länge en stor beundrare av trumpetaren Håkan Hardenberger, som med glans bemästrar alla tekniska utmaningar som tonsättare ställer honom inför. Jörg Widmann har tidigare lockats att komponera vildsinta tonkaskader i rasande tempo till Hardenberger, men i Towards Paradise vill han i stället fokusera på trumpetens eteriska, vackra klang och skriva änglalik musik. Johannes Brahms tyckte sig också vara i paradiset i den natursköna byn Pörtschach i Österrike. ”Det flyger omkring så många melodier här, man måste vara försiktig så att man inte trampar på dem” skrev Brahms i ett brev. Några av de vackraste hör vi i Symfoni nr 2.
Medverkande
- Malmö SymfoniOrkester
- Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
- Martyn Brabbins Dirigent
- Martyn Brabbins är utsedd till Malmö SymfoniOrkesters chefsdirigent och börjar sitt förordnande under säsongen 2025-26. Han är gästprofessor i dirigering vid Royal College of Music i London samt vid Royal Conservatoire of Scotland. Brabbins dirigentkarriär omfattar många prestigefyllda befattningar vid europeiska operahus som Kirov, La Scala, Bayerische Staatsoper, och operorna i Lyon, Amsterdam, Frankfurt och Antwerpen. Parallellt med arbetet som operadirigent har Martyn Brabbins verkat som orkesterdirigent i de ledande orkestrarna i Storbritannien men även i Royal Concertgebouw Orchestra, San Francisco Symphony, Deutsche Sinfonieorchester Berlin och Tokyo Metropolitan Symphony för att nämna några. Läs mer
- Håkan Hardenberger Trumpet
- Sveriges fixstjärna på trumpet, Håkan Hardenberger, har över tid gjort ett outplånligt avtryck i musikhistorien.Läs mer
Program
- Widmann, Jörg Towards Paradise, Labyrinth VI – trumpet concerto (2021) 37 min
- Paus 25 min
- Brahms, Johannes Symfoni nr 2 i D-dur, op. 73 (1877) 42 min
1. Allegro non troppo
2. Adagio non troppo
3. Allegretto grazioso
4. Allegro con spirito
Om verket
Det tog Johannes Brahms mer än tjugo år att skriva sin första symfoni, men sedan lossnade det. Efter att Symfoni nr 1 hade uruppförts i november 1876 skrev han ytterligare tre stycken under en nioårsperiod, men behövde inte lägga mer tid än någon månad på var och en av dem. Symfoni nr 2 skrevs sommaren 1877 i den idylliska orten Pörtschach vid Wörthersee i södra Österrike. ”Det flyger omkring så många melodier här, så man måste vara försiktig så man inte trampar på dem”, skrev Brahms i ett brev. Så många melodier, att han även tillbringade de kommande två somrarna där.
Första satsen går i maklig men förförisk tretakt. Den inleds med ett tretonsmotiv i cello och kontrabas, som ligger till grund för hela symfonins musikaliska material. Som andra tema har han lånat en melodi av sig själv, från stycket som brukar kallas Brahms vaggvisa: ”Nu i ro, slumra in, i bädden så fin.” Han skrev den just som en vaggvisa 1869, tillägnad en ungdomskärlek. Lägg märke till det drömska hornsolot i slutet av satsen. Den långsamma andra satsen breder ut sig i mjuka böljor och pendlar mellan fundersamhet och optimism. Sedan följer ett luftigt scherzo med inslag av lantliga danser. Oboen presenterar en munter melodi som sedan bearbetas och varieras av resten av orkestern. Finalen är en explosion av solsken och salighet. I slutet flätas melodierna och stämmorna ihop i ett avancerat mönster, som mynnar ut i oförblommerad glädje med trumpetfanfarer som hämtar lyster från barockens pompa och ståt. Symfonin hade urpremiär i Wien den 30 december 1877 och blev en stor succé. Man kan för övrigt notera att Brahms fortfarande var slätrakad vid premiären, men bara ett halvår senare vek han ihop rakkniven för gott, och lade sig till med det väldiga skägg som har blivit hans främsta visuella kännetecken.
Mat & dryck på Malmö Live

Det finns Pausbokning i samband med detta evenemang.
När du förbokar mat- och dryckeservering ser vi till att maten är färdig och uppdukad på plats. Information om mat- och dryckesbokning publiceras löpande.
Upptäck musiken

Om kompositören Jörg Widmann och Towards Paradise (Labyrinth VI)