Berliner Philharmoniker

17 november 2021
Konsertsalen
2 timmar inkl. paus
Malmö Live Konserthus
Ons 17 Nov 20:00 Passerat
445 - 1245 kr
Kirill Petrenko, chefsdirigent Berliner Philharmoniker
Prisinformation

Biljetter som kostar 1 245 kr inkluderar ett glas bubbel alternativt ett glas alkoholfritt.  

Världsberömda Berliner Philharmoniker åker på turné i höst och har Malmö Live Konserthus som enda stopp i Sverige.

Orkestern har sedan den grundades för snart 140 år sedan haft en mängd framstående dirigenter, exempelvis Herbert von Karajan, Claudio Abbado och Simon Rattle, och många av världens främsta symfoniker har spelat eller spelar i orkestern. Ska du se en symfonisk konsert på svensk mark i höst är det förmodligen denna.

Konsertprogram

Mendelssohn, Felix Symfoni nr 3 ”Den skotska” 38 min

1829 var ett viktigt år i den då 20-årige Felix Mendelssohns liv. Det var året då han dirigerade den legendariska ”återupptäckten” J. S. Bachs Matteuspassion i Berlin. Verket hade strängt taget varit ospelat i 80 år och konserten blev startskottet på en Bachrenässans som varar än i våra dagar. En annan viktig tilldragelse var att Mendelssohn inledde sin Grand Tour, den bildningsresa i Europa som dåtidens unga män i välbärgade familjer företog sig i den åldern. Den skulle bland annat ta honom till Italien, vilket gav inspiration till det som kom att bli hans italienska symfoni, nummer fyra.

 

Men han inledde resan på brittiska öarna. I slutet av juli kom han till Skottland, där han stannade i tre veckor, en vistelse som blev avgörande för verk som konsertouvertyren Hebriderna och Symfoni nr 3. Han fick impulsen till symfonin när han besökte den medeltida klosterruinen Holyrood Abbey i Edinburgh, som hade stått utan tak sedan 1768. ”Gräs och murgröna frodas”, skrev han hem till sin familj, ”rena himlar forsar in”.


Symfonin inleds med kalla träblåsklanger och ett tema som andas tusenårig religiös mystik. Första satsen växlar friskt mellan olika temperament och i sluttakterna ljuder åter det lugubra träblås-
temat från inledningen.


I den dansanta andra satsen har Mendelssohn låtit sig inspireras av skotsk folkmusik, både harmoniskt och rytmiskt. Den följs av ett allvarsamt adagio, som anknyter dels till de högtidliga liturgiska sånger som ekat i klostret genom seklerna, dels till det tragiska öde som mötte den skotska drottningen Maria Stuart, som levde i det intilliggande palatset på 1560-talet.


I finalen bearbetas det musikaliska materialet av olika instrumentgrupper i tvära kast. Under de högtidliga slutminuterna drar sig den vildvuxna murgrönan tillbaka och taket sluter sig över klostrets altare. Med trumpeternas och hornens ekande fanfarer återskapar Mendelssohn det ljusa kyrkorummet, och de raserade väggarna reser sig åter mot himlen.

Paus 30 min

Medverkande

Berliner Philharmoniker
Berliner Philharmoniker, som grundades 1882 som en självstyrande orkester, har länge varit en av världens ledande orkestrar. Under de första decennierna var Hans von Bülow, Arthur Nikisch och Wilhelm Furtwängler de mest betydelsefulla chefsdirigenterna, följt av Herbert von Karajan 1955. Han utvecklade en unik ljudestetik och kultur med Berliner Philharmoniker, som gjorde orkestern känd över hela världen. 1989-2002 var Claudio Abbado orkesterns chefsdirigent och 2002-2018 Sir Simon Rattle. Kirill Petrenko har varit chefsdirigent för Berliner Philharmoniker sedan 2019. Klassisk romantisk repertoar, rysk musik och orättvist bortglömda kompositörer är det han först och främst valt att fokusera på vad gäller programsättningen. Läs mer
Kirill Petrenko chefsdirigent
Kirill Petrenko har varit chefsdirigent för Berliner Philharmoniker sedan säsongen 2019-20. Tidigare var han ”general music director” på Meininger Theatre, på Komische Oper Berlin och, från 2013 till 2020, på Bayerische Staatsoper. Försummade kompositörer som Josef Suk och Erich Wolfgang Korngold är viktiga inslag i Petrenkos konserter. Kirill Petrenkos engagemang för samtida musik – utöver hans intresse för centrala verk från 1900-talet hörs också i reperoaren; ett antal verk har redan beställts av samtida kompositörer. Han är också engagerad i utbildningen av unga musiker och projektleder Karajan Academy och konserter med National Youth Orchestra of Germany. Läs mer

Programblad

Berliner Philharmoniker sponsorer
Senast uppdaterat: 2021-11-15