• Emanuel Tjeknavorian

Beethoven & Kodály

Emmanuel Tjeknavorian tar oss via Armenien och Ungern till Beethovens värld i en konsert med både ödesmättad tragedi och livs-bejakande ljus. 

Den österrikiske dirigenten Emmanuel Tjeknavorian inleder med att hylla sitt armeniska ursprung med balettmusik ur Gajane av Chatjaturjan, och fortsätter sedan till Ungern där Zoltán Kodály hämtat vitala och lyriska melodier ur den rika skatten av folkmusik och klätt dem ”i barockkostym” i Konsert för orkester. Vi fortsätter därefter in i Beethovens romantiska värld, där de ödesmättade ackord som inleder Ouvertyren till Coriolanus avslöjar att tragedin om den idealistiske romerske generalen kommer att sluta med döden. Desto ljusare är Beethovens jovialiska Symfoni nr 4, som bjuder på härligt livsbejakande musik, full av melodisk originalitet och djärv rytmik. 

 

12 februari 2026
Konsertsalen
ca 2 timmar 5 min inkl. paus
145 – 460 kronor
Malmö Live Konserthus

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Emanuel Tjeknavorian Dirigent

Program

Chatjaturjan, Aram Iljitj Ur svit 1 och 3 från baletten Gajane, op. 53 (1943) 22 min

1. Sabre Dance  

2. Dance of the Young Kurds  

3. Dance of the Young Rose Maidens  

4. Awakening and Dance of Aisha 

5. Mountaineers’ Dance 

6. Lullaby  

7. Lezginka 

Kodály, Zoltán Konsert för orkester (1939–1940) 20 min

1. Allegro risoluto 

2. Largo 

3. Tempo primo 

4. Largo 

5. Tempo primo

Paus 25 min
Beethoven, Ludwig van Ouvertyr till Coriolanus, op. 62 (1807) 9 min
Beethoven, Ludwig van Symfoni nr 4 i B-dur, op. 60 (1807) 34 min

1. Adagio - Allegro vivace 

2. Adagio 

3. Allegro vivace 

4. Allegro ma non troppo 

 

Om verket:

Symfoni nr 4 leker Beethoven med publikens förväntningar. Introduktionen utlovar något oerhört allvarligt och högstämt, men så kommer en tvärvändning och han låter resten av verket genomsyras av sprudlande munterhet och livsglädje.

Symfonin kom till under det extremt produktiva året 1806, då han komponerade sin berömda Violinkonsert och Pianokonsert nr 4, samtidigt som han reviderade operan Fidelio, som haft premiär året innan. Han var också mitt uppe i arbetet med det som skulle bli hans femte symfoni. På sommaren fick han dock en beställning på en ny symfoni av en musikälskande släkting till hans mecenat, prins Lichnowsky, och under en vistelse på prinsens slott under september och oktober 1806, komponerade han Symfoni nr 4.

Musikaliskt är den ett återbesök i wienklassicismen. Den långsamma andra satsen är beryktad för sin skönhet. Tredje satsen är en virvlande menuett och i finalen går tempot egentligen ner något, men energin skruvas upp rejält, bland annat genom de bubblande soloinsatserna från de olika träblåsinstrumenten. Symfoni nr 4 uruppfördes i Wien i mars 1807.

Mat & dryck på Malmö Live

Införbokning at Malmö Live

Det finns Pausbokning i samband med detta evenemang.

När du förbokar mat- och dryckeservering ser vi till att maten är färdig och uppdukad på plats. Information om mat- och dryckesbokning publiceras löpande. 

LÄS MER OM PAUSSERVERING

Abonnemangsinformation

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Guld.

Senast uppdaterat: 2025-04-08