Beethoven & Brabbins
Lämna staden och följ naturens levande toner på en dramatisk färd mot paradiset med Beethoven och Brabbins.
När Beethoven fick komma ut på landet blev han genast på gott humör. Följ med chefsdirigent Martyn Brabbins ut i naturen där vi får göra den lycklige tonsättaren sällskap i Pastoralsymfonin och njuta vid den porlande bäcken där näktergalen slår sin drill. Vår egen lysande konsertmästare Marika Fältskog lockar smekande fram lärkans poetiska flykt ur sin violin i The Lark Ascending av Ralph Vaughan Williams. Den hyllade Malmötonsättaren Benjamin Staern har likt Dante i den gudomliga komedin hamnat i skärselden, men efter en händelserik och klangmättad färd i Symfoni nr 2 når vi till sist paradiset.
Medverkande
- Malmö SymfoniOrkester
- Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
- Martyn Brabbins Dirigent
- Martyn Brabbins är utsedd till Malmö SymfoniOrkesters chefsdirigent och börjar sitt förordnande under säsongen 2025-26. Han är gästprofessor i dirigering vid Royal College of Music i London samt vid Royal Conservatoire of Scotland. Brabbins dirigentkarriär omfattar många prestigefyllda befattningar vid europeiska operahus som Kirov, La Scala, Bayerische Staatsoper, och operorna i Lyon, Amsterdam, Frankfurt och Antwerpen. Parallellt med arbetet som operadirigent har Martyn Brabbins verkat som orkesterdirigent i de ledande orkestrarna i Storbritannien men även i Royal Concertgebouw Orchestra, San Francisco Symphony, Deutsche Sinfonieorchester Berlin och Tokyo Metropolitan Symphony för att nämna några. Läs mer
- Marika Fältskog Violin
- Förste konsertmästare i Malmö SymfoniOrkester, Marika Fältskog, kommer från en stor musikersläkt i Helsingfors. Hon har studerat på Edsbergs Slott, numera en del av Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Fältskogs lärare var Endre och Jennifer Wolf. Vid de masterclasses Fältskog deltog i mötte hon lärare som Victor Liebermann, György Pauk och Mihaela Martin. Samma år som hon tog sitt solistdiplom, 1996, anställdes hon i förstaviolinstämman i Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm och blev alternerande förste konsertmästare där 2000. Hon var även solist med orkestern. Sju år senare, 2007, erbjöds Fältskog tjänsten som professor i violinspel vid Musikhögskolan i Malmö och året därpå anställdes hon som förste konsertmästare i MSO.Läs mer
Program
- Staern, Benjamin Symfoni nr 2, Through Purgatory to Paradise (2019–2021) 26 min
1. Isolation
2. Struggling through the Tunnel (Scherzo)
3. Confronting the past (Adagio)
4. Journey to Paradise- Vaughan Williams, Ralph The Lark Ascending, Romans för violin och orkester (1914) 16 min
The Lark Ascending framförs inte särskilt ofta i Sverige, men i Storbritannien har stycket en helt annan status. De senaste åren har det röstats fram till det mest älskade stycket genom tiderna i omröstningar arrangerade av olika brittiska radiostationer för klassisk musik. Verket skrevs ursprungligen för piano och violin och uruppfördes i december 1920. Williams arrangerade det också för kammarensemble och symfoniorkester, men alltid med soloviolinen i centrum. Verket är inspirerat av en dikt av den brittiske poeten George Meredith, som beskriver både lärkans sång och dess rörelse uppåt. Den ”släpper en silverkedja av ljud / med många länkar, utan avbrott”. Verket börjar med en lång, tämligen fritt hållen kadens för soloviolinen och fortsätter i en stillsam, kontemplerande stämning. Det är lätt att föreställa sig en solvarm äng i ett vidsträckt landskap, med lärkan svirrande utom synhåll.
MSO-violinisten Rhona Duncan förklarar verkets popularitet så här: ”Det är tröstande, väldigt melodiskt och lyriskt. Det bygger på två gamla kyrkotonarter, så det låter enkelt och har en nästan uråldrig känsla, som att det är naturen själv som talar.”
- Paus 25 min
- Beethoven, Ludwig van Symfoni nr 6 i F-dur, Pastoralsymfonin, op. 68 (1808) 42 min
Beethovens Symfoni nr 6 (Pastoralsymfonin) uruppfördes samtidigt som den femte i december 1808 och är en musikalisk utflykt på landet. Programmet formuleras i satsbeteckningarna:
1. Allegro ma non troppo (Glada känslors uppvaknande vid ankomsten till landet)
Lägg märke till hur Beethoven jobbar med repetition. Temat som lanseras i första takten går i en loop under stora delar av satsen, vilket skapar en meditativ känsla.
2. Andante molto mosso (Scen vid bäcken)
Här representerar repetitionerna det rinnande vattnet. Flöjten gestaltar näktergalen, oboen är vakteln och klarinetterna göken.
3. Allegro (Munter samvaro med lantfolk)
Dans, skratt och högljudda diskussioner, som avbryts abrupt av ett annalkande oväder.
4. Allegro (Åskväder. Storm)
Det ystra sällskapet skingras och söker skydd undan regn och åska. Fönsterluckor och ladugårdsdörrar stängs, tvätten tas in. Sedan drar ovädret undan lika plötsligt som det kom. På avstånd hörs utdöende åskmuller.
5. Allegretto (Herdesång. Glada och tacksamma känslor efter stormen)
Känslor av glädje och munterhet efter stormen. Solen tittar fram, det droppar hemtrevligt från taken, luften är frisk.
Notera att Beethovens inte har tänkt sig detta som illustrerande musik, även om det är oundvikligt när det gäller t.ex. åskan och vinden i fjärde satsen. Istället ska tyngdpunkten ligga på de känslor som naturen väcker i oss när vi möter den. ”Mer uttryck för känsla än måleri”, instruerade Beethoven i partituret.
Mat & dryck på Malmö Live

Det finns Pausbokning i samband med detta evenemang.
När du förbokar mat- och dryckeservering ser vi till att maten är färdig och uppdukad på plats. Information om mat- och dryckesbokning publiceras löpande.