Finalen av Blåsmusikpriset 2023 på Malmö Live konserthus

Blåsmusiken är ett hotat fundament i svenskt musikliv, delvis på grund av ­vikande återväxt på olika instrument, men också vikande finansiering för orkestrar och rentav återkommande nedläggningshot. Blåsmusikpriset är Sveriges största tävling för solister på blås- och slagverksinstrument. Tävlingen arrangeras av Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige och genomförs vartannat år. Finalen den 20 januari på Malmö Live är den tredje sedan starten 2019.Tre finalister har valts ut från uttagningarna till Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendier inom kategorierna trä- och bleckblås samt slagverk: de tre kategorier som representeras i en blåsmusikorkester. Ebba Wallén, flöjt, Lukas Nordanskog, bastrombon och Rasmus Jönsson Hansson, slagverk, förbereder sig nu för final.

Hur har ni valt er repertoar?

EW: När jag fick reda på att jag gått vidare till final i Blåsmusikpriset visste jag nästan på en gång att jag ville spela Reineckes flöjtkonsert. Det är en av de få romantiska konserter som är skriva för flöjt. Musiken är otroligt vacker och påminner om Schumann och Mendelssohn, två kompositörer jag tycker mycket om. Konserten visar fram flöjtens både melodiska och virtuosa sidor. Det är en njutning att både få spela och att få lyssna till!

LN: Jag har valt att framföra subZERO av Daniel Schnyder, ett uttrycksfullt verk som passar mig som gärna rör mig mellan olika genrer. Stycket visar på bastrombonens bredd och tillsammans med orkestern kan vi lyfta fram alla dess nyanser. Dessutom är det ett showigt och underhållande nummer som jag hoppas publiken får njuta lika mycket av som vi som spelar det!

RJH: När min vän och kollega Filip Korošec för två år sedan var i samma situation som jag är nu lyssnade vi på några konserter som kunde passa för hans blåsmusikprisfinal. Redan första gången jag hörde Higdons konsert talade den till mig. Konserten har nästan allt slagverksmusiken kan erbjuda – de högsta topparna och de djupaste dalarna. Det är också roligt att orkestern behöver en stor uppsättning slagverkare och slagverksinstrument då vi har partier där det endast är vi som spelar. Jag älskar slagverksensemble och den här konserten är så nära man kan komma slagverksensemble med solist och orkester.

 

Hur ser era förberedelser ut?

RJH: Det ser nog ut som för de allra flesta – öva, öva och öva. Jag är nästan alltid omgiven av mina instrument. Vi slagverkare har ju cirka 400 kg att bära på. Jag tänkte först att jag skulle kunna låna instrument av Marinens Musikkår, men det visade sig att de behöver de flesta instrumenten till sina egna slagverkare – det ska bli så spännande att få höra musiken jag övar på, live tillsammans med mina medmusiker!

EW: Jag förbereder mig med vila och återhämtning, men också fysisk och mental träning för att prestera på topp när det väl gäller. Det är extra speciellt för mig att framträda på Malmö Live. Min pappa arbetade i många år som fagottist i Malmö Symfoniorkester till 2017 då han plötsligt gick bort. Därför kommer jag naturligtvis dedikera mitt framförande av Reineckes flöjtkonsert till min pappa.

I finalen gör Ebba Wallén, Lukas Nordanskog och Rasmus Jönsson Hansson upp om ett pris bestående av solistframträdanden under kommande år med orkestrar i Nätverket samt en prissumma som i år donerats av Annika och Gabriel Urwitz Stiftelse, där vinnaren erhåller 50 000 kr och de två andrapristagarna erhåller 25 000 kr vardera.

 

Finalen fredagen den 20 januari kan man följa via livestream på Kungl. Musikaliska Akademiens Facebook och Youtube eller på plats på Malmö Live. Konserten sänds också i Sveriges Radio P2 måndagen den 23 januari.

Relaterade evenemang

Finalen av Blåsmusikpriset 2023 på Malmö Live konserthus
20 januari 2023 150 kronor Konsertsalen
Blåsmusikpriset final 2023
Nu är det dags för finalen av Blåsmusikpriset 2023 på Malmö Live! Bland finalisterna ser vi Lukas Nordanskog, Ebba Wallén och Rasmus Jönsson Hansson.

Du kanske också är intresserad av

Infruset - Själens Skrubbsår av Malmö Live Konserthus och Geshgore tillsammans med bland annat Björn Dixgård och Malmö SymfoniOrkester
Publicerad: 2024-06-25

Ren lyx att få spela med MSO about

En av våra mest kända sångare och låtskrivare, Björn Dixgård, hade aldrig spelat med en symfoniorkester innan premiären av Infruset – Själens skrubbsår.

Läs mer about Ren lyx att få spela med MSO
Advance Patrol
Publicerad: 2024-04-09

Advance Patrol hyllar Malmö FF i en ovan miljö about

Malmö Lives konsertserie "I våra hjärtan" fortsätter med en hyllningskonsert som blickar mot hemmaplan – bokstavligen. ”Malmö FF i våra hjärtan” hyllar vårt lag, Malmö SymfoniOrkester och vår stad.

Läs mer about Advance Patrol hyllar Malmö FF i en ovan miljö
Oscar Zia
Publicerad: 2023-09-20

En morgonkonsert är som en mental dusch about

Anna Brånhede har gått på morgonkonserterna PAUS på Malmö Live under de senaste två säsongerna.

– Jag föll direkt för konceptet, säger hon.

Läs mer about En morgonkonsert är som en mental dusch
Senast uppdaterat: 2024-01-18