Susanja Nielsen

Född i: Ystad, Sverige

Började spela viola: Jag ville egentligen spela cello, men det fanns ingen liten cello på musikskolan, och när det samtidigt fanns en superbra suzukilärare på fiol blev det fiol istället. Jag är utbildad violinist, men har spelat viola sedan 2006. Det var lite av en slump att jag sökte mitt första jobb som stämledare viola i Norrlandsoperans Symfoniorkester, men jag fick en helt underbar violastämma, och en fantastisk alternerande stämledare, så jag trivdes så bra att jag bestämde mig för att bli kvar. 

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: Januari 2018.

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Jag började spela fiol när jag var 7 år efter Suzukimetoden, och när jag var 14 blev jag antagen som Jungstudent på musikhögskolan i Münster i Tyskland för prof. Helge Slaatto. Jag fortsatte studierna med en Bachelor på Kungliga Musikhögskolan vid Edsberg Slott i Stockholm, och Diplom och Master på Hochschule für Musik ”Hanns Eisler” i Berlin hos Prof. Ulf Wallin. Därefter Postgraduate och Concert Musicus på Koninklijk Conservatorium i Bryssel hos Prof. Kati Sebestyen.

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Svårt att välja, det finns så många! Att få spela som solist med mina kollegor i MSO som jag senast fick göra i Bartoks violakonsert och Mozarts Sinfonia Concertante, är alltid en underbar upplevelse. Och varje gång det riktigt rycker i violastämman blir det ett nytt favoritminne! :) Även violastämmans resa till Warszawa är ett av mina absoluta favoriter!

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? Jag har vikarierat en del i symfoni- och kammarorkestrarna i Berlin när jag bodde där, och var också akademist i Deutsche SinfonieOrchester under min studietid. Jag var stämledare i Norrlandsoperans Symfoniorkester 2015-2018, och har även haft möjlighet att vikariera som konsertmästare i bland annat Aarhus Symfoniorkester, Norrbotten kammarorkester och Randers Kammarorkester. Jag var en del av ”Live Music Now” när jag studerade i Berlin. Live Music Now är en organisation grundat av Yehudi Menuhin, som för ut live musik till människor som inte har möjlighet att komma på en vanlig konsert, tex. specialskolor, hospice, ålderdomshem, och fängelser. Jag är också en del av Ensemble Mutatis.

Vilken är din favoritkompositör? Mozart och Beethoven. Och veckans program.

Vad föredrar du att göra på din fritid? Spenderar tid med vänner och familj, yogar, övar, spelar kammarmusik, och är ute i naturen.

Vad är din favoritmat? Choklad. Ja, det är mat. Kakao är ju en böna, så det är praktiskt talat sallad. 

Vad är ditt tips på aktivitet i Malmö? Förutom såklart att gå på våra konserter, skulle jag vilja ta en promenad längs stranden, se vad som finns på våra museer, och därefter ta en kopp Matcha på en av Malmös många mysiga kaféer.

Varför borde alla lyssna på symfonisk musik? Live uppföranden av symfonisk musik är för mig en av dom mest fantastiska upplevelserna man kan ge sig själv och varandra. Energin i rummet som skapas när så många musiker och publik samlas är för mig något helt magiskt som inte finns någon annan stans. 

Susanja Nielsen
Stämledare - Viola
Viola

Mer innehåll med Susanja Nielsen

Susanja Nielsen

Video: MSO bakom musiken: Susanja Nielsen

Susanja Nielsen

Artikel: Intervju med Susanja Nielson

Läs intervjun som Christian Sylwander gjorde med stämledaren i violasektionen i Malmö SymfoniOrkester, Susanja Nielsen.

Senast uppdaterat: 2024-03-08