Maren Reck

Född i: Iowa City, Iowa, USA

Började spela kontrabas: Jag började spela piano när jag var 6 år och kontrabas vid åtta års ålder. Jag var rätt så lång som barn och min pappa, som tillverkade fioler och var försäljare av stråkinstrument, hade en liten 1/8 stor kontrabas i sin affär. Min storasyster och pappa spelade cello och min mamma oboe, så jag antar att de tyckte kontrabas passade mig bra. Jag gillade även att sitta längst bak i orkestern. 

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: 2007

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Jag har en kandidatexamen i Musik från University of Michigan i Ann Arbor, samt en Masterexamen i Musik från University of Southern California i Los Angeles.  

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Att vinna audition för mitt jobb. Min man, som också spelar kontrabas i MSO, fick också sin tjänst samtidigt som jag vid samma audition 2007, så det känns fantastiskt. Jag gillar också alla turnéer som vi gjort med orkestern.

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? I USA har jag spelat med Houston Symphony Orchestra, Toledo Symphony Orchestra, Long Beach Symphony Orchestra, Louisiana Philharmonic och Santa Barbara Symphony.  På somrarna brukade jag medverkar i Aspen Music Festival i Colorado och Music Academy of the West i Santa Barbara, Kalifornien. Jag har även arbetat med Verbier Festival and Chamber Orchestra, turnerat i Asien 2010, turnerat i Europa med Joshua Bell 2016 samt som residentorkester på Schloss Elmau i Tyskland 2019.  

Vilken är din favoritkompositör? Gustav Mahler

Vad föredrar du att göra på din fritid? Jag älskar att baka, yoga, planera resor, läsa och spendera tid med mina två döttrar. 

Vad är ditt tips på aktivitet i Malmö? Besöka marknaden på Möllevången och affärerna runtomkring (Möllans ost, Kina Livs, Teheran supermarket med flera) på helgerna. Och Saluhallen, hela dagen, varje dag. 

Vad är din favoritmat? Papi's på Saluhallen

Varför borde alla lyssna på symfonisk musik? Därför att vi är det vi konsumerar. Jag tror att klassisk musik gör oss till bättre, smartare människor. 

Maren Reck
Stämledare - Kontrabas
Kontrabas

Mer innehåll med Maren Reck

Maren Reck

Artikel: Instrument med själ

En generös donation till Stiftelsen Malmö SymfoniOrkester innebär att MSO:s Maren Reck nu kan spela på en kontrabas utöver det vanliga.

Senast uppdaterat: 2024-03-08