Amadou & Mariam

Det gifta paret Amadou & Mariam har beskrivits som en av de största akterna från den afrikanska kontinenten. De slog igenom för drygt 40 år sedan men deras gemensamma historia går längre tillbaka än så.  Amadou Bagayoko föddes i Mali 1954, sex år innan landet blev självständigt från Frankrike. Musiken var en del av hans liv från att han var barn, när han spelade flöjt för lokala fiskare.  Mariam Doumbia föddes 1958, även hon i Mali. Både Amadou och Mariam levde med synnedsättning från tidig ålder, och träffades på Malis institut för unga blinda där de spelade i institutets orkester.  

De började tidigt skapa musik tillsammans och 1986 kom genombrottet med albumet ”Sou Ni Tile”. Låten "Je pense à toi" blev en stor hit och deras internationella karriär tog fart. Genom åren har de gett ut tio album, varit Grammynominerade, samarbetat med en rad olika framstående musiker och framträdde inför världsledare i samband med Nobels fredspriskonsert 2009.  

Med sin musik vill Amadou & Mariam sprida ett positivt budskap, och genom sin karriär har de engagerat sig i en rad humanitära frågor kopplat till bland annat demokrati och kvinnors rättigheter.  

Senast uppdaterat: 2023-06-12