Meny
Vad är DREAM MUSIC TWO?

Vad är DREAM MUSIC TWO?

Festivalens initiativtagare och kurator Nathan Larson berättar för publiken vad vi kan förvänta oss av DREAM MUSIC TWO i februari 2019 på Malmö Live.

Varför arrangeras dronefestivalen? Vad tillför den vårt samhälle?

Konstens helande förmåga är väldokumenterad. I vårt moderna sekulära samhälle har vi förlorat fysiska utrymmen där vi kan enas och få en mäktig upplevelse, en känsla av samhörighet, och av att stå i kontakt med något som är större än oss själva.

 

DREAM MUSIC är en motpol som motverkar detta moderna fenomen. Evenemanget kombinerar musik och ljus för att skänka deltagarna en känsla av välbefinnande, med samma principer vi återfinner vid yoga och meditation, men utan New Age-stämpeln. DREAM MUSIC placerar lyssnaren i en säker miljö som är medvetet skapad för att vara helande och ge en unik och oförglömlig upplevelse. Formatet är ett helt nytt sätt att presentera och konsumera musik, genomsyrad av en ny sorts andlighet. DREAM MUSIC är en del av en internationell rörelse som har skapats och utarbetats i Sverige! DREAM MUSIC är en helt unik, mycket speciell möjlighet att uppleva och bli en del av detta format, då det befinner sig i sin linda.

 

Vad händer under de sex timmarna konserten pågår? 

DREAM MUSIC pågår i sex timmar, där deltagarna är fria att komma och gå som de önskar. Vi bjuder in dig att komma i lösa, bekväma kläder, att lägga dig ned, göra det bekvämt för dig, att vila, stänga av din telefon och koppla av från alla stresskällor i din vardag. Vi tillhandahåller kuddar och liknande, utöver en noga utvald omgivning som består av ljud, visuellt tilltalande element och en ljussättning som ska främja en eftertänksam stämning.

 

Dagen inleds med en vägledd meditation under ca 30-40 minuter. Man behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av att meditera, och deltagandet är helt frivilligt. Därefter följer en sömlös serie av uppträdanden som avlöser varandra likt havets vågor. Den inleds med något som påminner om modern klassisk musik (harpa/stråkar etc.), övergår till jazzigare toner (saxofon, sång), därefter indierock (gitarr, trummor) och slutligen elektronisk musik. Evenemanget inkluderar flera genrer och blandar dem på ett smakfullt sätt. De utvalda musikerna bemästrar sitt hantverk fullt ut.

 

Du är välkommen att njuta av tonerna precis hur du vill. Om du känner att du skulle vilja ta en tupplur, så uppmuntras det! Själva poängen med evenemanget är att du ska koppla av. Du kommer befinna dig i en miljö där du inte behöver posera. Du kan göra det bekvämt för dig. Ingen tittar på dig eller dömer dig eller hur du väljer att tillbringa dessa timmar.

 

Mat och dryck kommer att finnas tillgängligt vid området utanför scenen under dagen, och du är som sagt välkommen att komma och gå som det passar dig. Ljussättningen kommer att anpassas efter hur dagen fortskrider och utvecklas från den ena färgen efter andra i spektrumet. Färgerna följer dem som representeras av chakrana enligt den indiska läran om kroppen, men är inget du behöver tänka på om du inte är intresserad av sådant.

 

Vad ska en ha för förväntningar?

Om du har ett öppet sinne, kommer detta evenemang att belöna dig med en (minst sagt) djup känsla av avslappning och avkoppling från det moderna beroendet av den smarta telefonen. Deltagare har berättat att de har upplevt ett meditativt tillstånd där de har kunnat blicka inåt, och minnas upplevelser som tidigare låg dolda i glömska.

 

Något närbesläktat med ljusterapi kommer även att upplevas, vilket är särskilt värdefullt under årets mörkaste månader. Människor har beskrivit hur de har upplevt en känsla av samhörighet med andra personer runt omkring, på ett djupgående plan, på ett liknande sätt som vad som exempelvis kan upplevas när man sjunger tillsammans i en kör.

 

Utöver musikens terapeutiska effekter kan man även uppleva fysiska effekter, eftersom ljudvågor kan ge kroppen en sorts massage. Utöver den ökade känslan av välbefinnande kan du även förvänta dig att du kommer att känna dig stimulerad och fokuserad efteråt. Detta fenomen påminner om hur man känner sig efter ett pass med yoga, pilates eller meditation.

 

Vi är så beroende av våra telefoner och vana vid att sträcka oss efter dem så fort vi erfar minsta antydan om ett obehag eller känsla av ensamhet. Här bjuds vi in till att utforska alternativ till denna snabba lösning, som vi har blivit så vana vid. Detta kan innebära att man känner flyktiga ögonblick av obehag (vad ska jag göra nu?) som du kan hantera på ett sätt som du tycker är lämpligt. Om det blir för obekvämt: gå ut ur rummet. Om du vill söka djupare inom dig själv: tillåt känslan och låt den påminna dig om hur våra liv var innan vi hade miljoner sätt att distrahera oss på. Kom ihåg: inget förväntas av dig, och inget är obligatoriskt. Allt är valfritt, och deltagarna kan påverka sina upplevelser helt själva.

 

Vem riktar sig DREAM MUSIC TWO till?  

DREAM MUSIC är utformat för alla som är intresserade av:

 

- experimentell musik, modern klassisk musik (Philip Glass, Terry Riley, Steve Reich, Arvo Pärt) indiepop och dream pop (Cocteau Twins, 4AD), elektronisk- och bakgrundsmusik (Brian Eno) samt jazz (Alice Coltrane, Miles Davis, Archie Shepp) ... och modern, traditionell "etnisk" klassisk musik (Ravi Shankar, Nuserat Fakir Ali Khan)

 

- alla som är intresserade av konst, i synnerhet uppföranden av performance-artister (Marina Abramovic, Yoko Ono, Laurie Anderson) eller installationer och ljuskonst (James Turrell, Dan Flavin, Olafur Eliasson) 

 

- alla som är intresserade av atmosfärisk film (David Lynch, Peter Greenaway och Lynne Ramsay), i synnerhet sådan där musiken kompletterar helhetsintrycket

 

- alla som är intresserade av yoga, meditation, qi-gong, reiki, pilates, djuplyssning, mindfulness och liknande

 

- alla som är intresserade av att sänka sin stressnivå 

 

- musikstudenter, medicinstudenter, arkitekturstudenter, konststuderande etc. 

 

- alla som är intresserade av att delta i ett helt nytt format för framträdanden, som är en internationell rörelse som skapats och utarbetats i Sverige och snart kommer spridas till så vitt skilda platser som Beirut och Havanna.

Senast uppdaterad 2019-01-28

Läs också

Relaterade event