Orkester bogota

I Malmö blir det en konsert med ett mycket varierat program. Musik från Colombia, ny musik signerad Tommie Haglund och Per Gessle samt en av Mozarts mest kända pianokonserter är några av punkterna. Konserten avslutas med en storslagen Symfoni, uruppförd i Stockholm 2019, av tidigare nämnda Tommie Haglund. Alltsammans godbitar ur programmet från Tommie Haglund festival som äger rum i Halmstad 22–24 april.

Tommie Haglund Festival i Halmstad är unik i sitt slag – inriktad på enbart en tonsättare och hans musik samt musik som Tommie Haglund inspireras av.

– Tommie och jag har känt varandra och arbetat tillsammans med musiken ända sedan 90-talet. Han är en fantastisk person med en oerhörd begåvning och hans musik spelas världen över, berättar dirigenten Joachim Gustafsson.

– Det är viktigt att föra fram den här typen av klassisk musik och att den finns tillgänglig. Det behövs en kontinuitet i klassiska musikevenemang för att de ska uppmärksammas och för att främja ett större intresse. Det är ju inte enbart musiken utan också tankar kring andlighet och filosofi som är så tydligt kopplat till Tommie och hans person, säger Joachim.

– Sätter man sig bara ner, ger efter och låter musiken flöda så är Tommies musik lätt att ta till sig.  Det finns en direkthet som är drabbande. Tommie är inte så intresserad av att skapa intellektuell musik utan allt skapas på känsla i hans sinne. Han är en konstnär.

Bogotás Filharmoniska Orkester med deras generaldirektör, David García Rodríguez, i spetsen menar att ”idag kan man inte bara spela musik för att vara en framgångsrik orkester”. Orkestern deltar aktivt i att skapa ett bättre samhälle och ingår i olika samhällsprojekt där musiken exempelvis fungerar som lugnande och fredsfrämjande. Bogotás Filharmoniska Orkester grundades år 1967 av Davids pappa, Raul García Rodríguez.

Festivalen är en mission för Tommies musik men också en del i att skapa ett rikare kulturliv och fler och vidgade musikaliska upplevelser för alla.

 

Relaterade evenemang:

Joachim Gustafsson & Orquesta Filarmónica de Bogotá
25 april 2022 145 - 440 SEK Konsertsalen
Bogota Philharmoniker
Orquesta Filarmónica de Bogotá från Colombia tillsammans med Emmi Christensson och Marcos Madrigal under ledning av orkesterns chefsdirigent Joachim Gustafsson.
Senast uppdaterat: 2022-03-28