Bogota Philharmoniker

25 april 2022
Konsertsalen
ca 2 timmar inkl. paus
Tommie Haglundfestivalen/Svenska kyrkan i Halmstad
Mån 25 Apr 19:00 Passerat
145 - 440 SEK
Joachim Gustafsson & Orquesta Filarmónica de Bogotá
Joachim Gustafsson & Orquesta Filarmónica de Bogotá

Sydamerikanskt gästspel, hela vägen från Bogotá i Colombia kommer gästande Orquesta Filarmónica de Bogotá till Malmö. Orkestern räknas som en av Sydamerikas främsta orkestrar och dirigeras av svenske Joachim Gustafsson, orkesterns chefsdirigent sedan 2021.

Kvällens program är mycket varierat där man får höra musik från Colombia, ny musik signerat Tommie Haglund och Per Gessle samt en av Mozarts mest kända pianokonserter. Konserten avslutas med en storslagen Symfonie, uruppförd i Stockholm 2019, av tidigare nämnda Tommie Haglund. 

Program

Alex Tovar | Concert Paraphrase ”Kalamary” | 8 minuter

Konserten inleds med en stor orkesterparafras över folkmusik från olika regioner i Colombia - en veritabel provkarta över de skiftande rytmerna och musikstilarna signerad Alex Tovar!

Tommie Haglund/Per Gessle | Making Something about Nothing | 8 minuter

Ett samarbete mellan kompositören Tommie Haglund och popartisten Per Gessle har resulterat i ett av kvällens stycken – Making something out of nothing. Musiken är komponerad av Tommie Haglund och texten skriven av Per Gessle. Stycket som pendlar mellan musikal och symfonisk dikt beskriver texten om en människas resa genom livet. Stycket framförs av musikalstjärnan Emmi Christensson som även spelat in musiken med Kungliga Filharmoniska Orkestern.

Wolfgang Amadeus Mozart | Pianokonsert nr. 21 | 28 minuter

Mozarts 21:a pianokonsert blir ett välkänt inslag i konserten. Konserten komponerades 1785 och förknippas av många med filmen om Elvira Madigan av Bo Widerberg. Solopartiet framförs av den kubanska pianisten Marcos Madrigal.

Tommie Haglund | Symfonie nr. 1 | 55 minuter

Konserten avslutas med Tommie Haglunds första symfoni som är ett monumentalt verk – en symfoni som kan liknas vid en resa genom livet, med livets alla olika känslotillstånd, från den ömsinta kärleksextasen till det yttersta bråddjupet.

Medverkande

Orquesta Filarmónica de Bogotá
Orquesta Filarmónica de Bogotá är en fullstor symfoniorkester med ett gediget generalprogram i sin hemstad Bogota, och med många turnéer i både Sydamerika och övriga världen. Orkestern startade 1967 och organisationen kring orkestern har ett stort socialt och musikaliskt arbete med barn och ungdomar och det finns flertal orkestrar och körer kopplade till verksamheten. 
Joachim Gustafsson
En av sin generations mest mångsidiga svenska dirigenter. Joachim är ofta anlitad av både svenska, danska och internationella orkestrar. Sedan 2011 har han ofta besökt Bogota för att dirigera Bogotas filharmoniska orkester och är sedan 2021 orkesterns chefsdirigent. Joachim är sedan en tid gästprofessor på Kungliga Danska musikkonservatoriet och i Danmark är han ofta anlitad vid Danska nationaloperan. Han är också konstnärlig ledare för Tommie Haglundfestivalen.Läs mer
Emmi Christensson
Emmi har stått på många stora scener med roller inom musikalgenren. Emmi har gjort huvudroller i flera ikoniska musikaler såsom Maria i West side story, Liesl i Sound of music och flera uppsättningar som Cosette i ”Les Misérables” i såväl Sverige som Norge. Christine i “Phantom of the Opera” har Emmi gjort ca 500 föreställningar av både i Londons West End och i Stockholm. Det var under Malmö Operans uppsättning av ”Les Misérables. Under åren har tv-publiken lärt känna Emmi i program som ”Så ska det låta”, ”Allsång på Skansen”, ”Doobidoo”, ”Moraeus med mera” och ”Victoriadagen”. År 2018 tävlade hon i Melodifestivalen med låten ”Icarus”. Läs mer
Marcos Madrigal
Vid tre års ålder började Marcos studera piano. År 2007 tog han examen vid University of Arts of Cuba (ISA) i Havanna, under ledning av den berömda professorn och pianisten Teresita Junco. Han har uppträtt som solist med orkestrar i många av de mest kända konsertsalarna i världen, såsom Teatro Colón i Buenos Aires, Auditorium Parco della Musica of Rome, Queen Elizabeth Hall of London, National Concert Hall of Dublin, samt samarbetet med Claudio Abbado, Leo Brouwer, Paul Mann, Enrique Diemecke och Lorenzo Ramos.Marcos har även samarbetat i flera projekt med den Oscarsbelönade kompositören Nicola Piovani, samt med andra framstående kompositörer i film- och teatervärlden.Läs mer

Bra att veta om konserten

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion på Kanalscenen kl. 18.00 med Joachim Gustafsson, Anders Wilhelmsson och Anelia Kadieva Jonsson

Senast uppdaterat: 2022-04-21