Meny
Storslagen hyllning till Ella Fitzgerald på Malmö Live Konserthus i vår

Storslagen hyllning till Ella Fitzgerald på Malmö Live Konserthus i vår

Musikälskare och jazzfantaster i synnerhet kan se fram emot en storslagen och glädjefylld hyllning till Ella Fitzgerald, "The First Lady of Jazz", på Malmö Live fredagen den 1 mars 2019. Den folkkäre dirigenten Anders Berglund är konstnärligt ansvarig för konserten med Malmö SymfoniOrkester och några av landets mest lysande stjärnor på jazzhimlen – Rigmor Gustafsson, Sharon Dyall och Ellen Andersson.

Konserten "En hyllning till Ella Fitzgerald feat. MSO" kretsar kring Ella Fitzgeralds tolkningar av George och Ira Gershwins stora musikskatt, och Malmö SymfoniOrkester är för kvällen förstärkt med både saxsektion och kompgrupp för att skapa det extra svängiga storbandssoundet. Satsningen bygger på konserten ”Ella Fitzgerald & The Gershwin Songbook” som med stor framgång framfördes av Radiosymfonikerna i Berwaldhallen tidigare i år och rosades av både publik och press.

 

Ella Fitzgerald (1917-1996) var en av 1900-talets största sångerskor och är än idag en stilbildare och förebild för många jazzsångerskor runt om i världen. Under sin livstid vann hon 13 Grammy-priser och sålde över 40 miljoner album. Hon kunde sjunga ballader, svängig jazz och imitera alla instrument i en orkester. Hennes röst var flexibel, omfattande, exakt och tidlös, och hennes repertoar återfinns till stor del i ”The Great American Songbook”. Denna amerikanska sångskrivartradition inrymmer sånger som uppkom i USA på tidigt 1900-tal och som lade grunden för en del av populärmusiken, i synnerhet inom jazz, rock och singer songwriter-genren. Ella Fitzgerald sjöng inte minst mycket Gershwin som gjorde just orkestermusik med en touch av jazz. Under åren arbetade hon med alla jazzens storheter - från Duke Ellington, Count Basie och Nat King Cole, till Frank Sinatra, Dizzy Gillespie och Benny Goodman.

 

När dirigenten och konstnärligt ansvarige Anders Berglund fick uppdraget att sätta ihop konserten, föll valet på Gershwins fyra album med Ella Fitzgerald från 1959. De arrangerades av Nelson Riddle, en annan legend inom jazzmusiken. Berglund har för konserten fått låna originalarrangemangen till några av låtarna från det universitet i Arizona som förvaltar Nelson Riddles stora musikskatt. I konserterna i Stockholm och den kommande i Malmö är det kanske första gången man får höra originalversionerna live i Sverige.

 

- Det är förstås väldigt värdefullt i sammanhanget. Vi har också ett antal nyskrivna arrangemang signerade några av Sveriges mest meriterade arrangörer, säger Anders Berglund.


- Det unika med Ella Fitzgerald är hennes inverkan på framförallt kvinnliga sångerskor, en inspiration inte bara för renodlade jazzsångerskor utan i alla genrer, fråga bara Lisa Nilsson och Jill Johnson till exempel.

 

I konserten medverkar en trio med några Sveriges mest begåvade jazz­sångerskor.

 

- Det är tre fantastiska sångerskor som alla är jazzbaserade, men på olika sätt: Rigmor Gustafsson som är en av Sveriges bästa jazzsångerskor, Sharon Dyall som även har gjort många musikaler samt Ellen Andersson, jazzsångerska på väg upp, vinnare av Jazzkatten 2017 och som har anammat lite av Ellas stil när det gäller scatsong, vilket inte så många behärskar i Sverige.

Senast uppdaterad 2018-11-26

Läs också

Relaterat events