Meny
Storbandsjazz med Monday Night Big Band på Malmö Live

Storbandsjazz med Monday Night Big Band på Malmö Live

Måndag kväll på Malmö Live har de senaste året varit synonymt med jazzkonsert. Malmö Live Konserthus har ett långgående samarbete med både Monday Night Big Band och Bullret Jazzklubb. Vi tog ett snack med Mårten Lundgren på MNBB.

Monday Night Big Band grundades 1988 av jazzmusikern och kompositören Jörgen Nilsson och hade 2018 sitt 30 års jubileum. Efter Nilssons död 2002 har bandet levt vidare, mycket tack vare att det leds av en styrelse bestående av bandmedlemmar och Jörgens sambo Ann-Krestin Vernersson. Till dagens datum har MNBB framfört över 1 000 konserter, förutom på hemmaplan i Sverige också genom turnéer i bland annat Frankrike, Norge, Italien, Tyskland och USA. 

 

Under de senaste två åren har bandet haft Malmö Live:s blackbox Kuben som hemmascen och vi lyckades få några ord från trumpetaren Mårten Lundgren, en av de drivande krafterna i bandet, tillika bandets konferencier.

 

- Kuben är en fantastisk lokal att spela i. Lokalens akustik med dess kombination av cafébord och ett riktigt auditorium med bänkrader gör att vi kan ta in riktigt många människor samtidigt som vi behåller känslan av en intim jazzklubb! På vår säsongspremiär då vi gästades av sångerskan Rigmor Gustafsson hade vi publikrekord med över 220 personer i publiken men känslan av jazzklubb fanns där ändå, säger Mårten Lundgren. 

 

Monday Night Big Band spelar i Kuben tre gånger under ett halvår och hösten 2019 har man lyckats kontraktera några väldigt intressanta gästartister.

 

- Denna höst har vi fantastiska gäster som vi är mycket stolta att kunna presentera för Malmöpubliken! På premiären gästades vi som sagt av sångerskan Rigmor Gustafsson, en av Sveriges mest aktade jazzsångerskor. Därefter får vi besök av Sveriges kändaste och namnkunnigaste trumpetare, Peter Asplund, som ju sedan några år även sjunger, så han har lovat att bjuda på både sång och trumpet. Till höstsäsongens avslutning har vi äntligen lyckats få hit en av de i mitt tycke allra bästa när det gäller kombinationen jazzpiano och sång, nämligen Dena DeRose från USA! Vi har försökt locka hit henne under lång tid, och äntligen lyckades det!! Det blir en afton utöver det vanliga, säger Lundgren. 

 

På frågan om vad som är det allra bästa med att ha Kuben som hemmascen svarar Mårten:

 

- Förutom det tidigare nämnda och om vi ser det helt egoistiskt ur bandets perspektiv så måste jag svara att det är det den otroliga lyx som Kubens personal utgör. I hela bandets historia har vi fått börja varje konsert med att bygga scenen, bära och sätta upp en tung ljudanläggning, sätta upp notställ och notställsbelysning och sedan göra soundcheck  där vi själva får försöka lista ut vilka nivåer som kan fungera samtidigt som vi spelar. Först därefter kunde vi koncentrera oss om musiken. I Kuben sköter teknikerna alla dessa praktiska göromål, och vi har till och med en värd som ser till att både vi och solisten har det bra. Det är en så otrolig lyx att kunna börja spela konserten utan att en stor del av energin gått åt till förberedelserna! Kubens personal är guld värda!

 

 

Senast uppdaterad 2019-10-01

Läs också

Relaterade event hösten 2019