Adam Stadnicki, ny orkesterchef för Malmö SymfoniOrkester

Malmö SymfoniOrkester har rekryterat en ny orkesterchef som efterträder Björn Lovén som i höstas avtackades efter 17 år i orkesterns tjänst. Den nya orkesterchefen, Adam Stadnicki, är en stark profil med flera års erfarenhet som professionell musiker och producent. Stadnicki kommer senast från en tjänst som biträdande orkesterchef för Det kungliga Kapell i Köpenhamn, där han bland annat har anställt kapellets första kvinnliga chefsdirigent, Marie Jaquot.

Adam Stadnicki började sitt arbetsliv som cellist och utbildade sig i Köpenhamn, Paris och New York. Stadnicki har spelat i flera symfoniorkestrar i Öresundsregionen, bland annat i Athelas Sinfonietta Copenhagen och i Malmö Opera Orkester, som han var en del av under åren 2013-2014. Under samma period ägnade han en hel del tid åt kammarmusiken och var med att bilda Copenhagen Piano Quartet. Ensemblen har spelat in alla Kuhlaus pianokvartetter och vunnit en rad internationella priser.

De senaste åren har Adam Stadnicki valt att fokusera på arbetet bakom kulisserna, som producent för Danmarks Radios Symfoniorkester och Copenhagen Opera Festival. Han har en examen i företagsledning från CPH Business Academy samt Oxford University och har arbetat som biträdande orkesterchef för det kungliga kapellet på Operan i Köpenhamn. En position där han också var med att utveckla den konstnärliga profilen och ansvarade för den dagliga ledningen av orkesterns 104 anställda.

Maria Frej, VD på Malmö Live Konserthus, är glad över att hälsa Adam Stadnicki välkommen till konserthusets ledningsgrupp.

- Malmö SymfoniOrkester befinner sig i en spännande utveckling där vi efter en lång period präglad av en pandemi, äntligen får fokusera på att skapa meningsfulla möten mellan vår symfoniorkester och publiken i Malmö och regionen. MSO´s höga konstnärliga nivå väcker respekt långt utanför landets gränser och med Adam Stadnicki i spetsen så kommer orkestern att göra ett ännu tydligare avtryck både hemma och internationellt. Det är en ung, stark, ambitiös och energisk orkesterchef som tar över stafettpinnen – vilket behövs nu när vi har två år till orkestern firar sitt 100-års jubileum i 2025.

Adam Stadnicki ser fram emot att återvända till den symfoniska musiken.

- Det är en stor ära för mig att få återvända till den symfoniska musiken med en topporkester som Malmö SymfoniOrkester, säger han. Ingen annan orkester i Öresundsregionen är så privilegierad att man har en så akustiskt sublim sal som Malmö Live Konserthus. Det kommer att vara min högsta prioritet att säkra denna fantastiska orkesters framtid tillsammans med resten av ledningen.

Kontakt:

Line Breuning, publikutvecklingschef: [email protected] / 070 168 52 77

Du kanske också är intresserad av

Publicerad: 2023-02-20

Jill Johnson har mycket att fira about

Jill Johnson har varit artist sedan hon var 12 år gammal. I maj fyller hon 50 år och hyllas med tre konserter på Malmö Live.

Läs mer about Jill Johnson har mycket att fira
Publicerad: 2023-02-06

Concerto Copenhagen about

Barockensemblen Concerto Copenhagens konserter är mer än bara en musikalisk upplevelse. Spelglädjen smittar av sig långt ut i auditoriet och musikernas sätt att kommunicera sinsemellan påminner om något man är van att se på en rock- eller jazzscen.

Läs mer about Concerto Copenhagen
Publicerad: 2023-02-03

Ikoniska singer-songwritern Joni Mitchell hyllas på Malmö Live about

Sarah Klang, Sofia Karlsson och Christian Kjellvander hyllar Joni Mitchell, en av historiens mest inflytelserika singer-songwriters, i tre konserter på Malmö Live i början av februari.

Läs mer about Ikoniska singer-songwritern Joni Mitchell hyllas på Malmö Live
Senast uppdaterat: 2023-01-23