Marianne, guldabonnent på Malmö Live

- Naturligtvis var ljudet bra överallt och helt perfekt på nedre parkett. Men jag är så kort i rocken, och hamnar det en lång person framför mig ser jag inte dirigentens och musikernas samstämda arbete. Som abonnent vet jag att platsen på övre parkett är min!

Under uppväxten i Göteborg fanns det ingen klassisk musik i hemmet. Ingen musik alls, berättar hon. Det var när hon köpte en grammofon som hon upptäckte den klassiska musiken. Hon följde med en kamrat till Göteborgs konserthus, och var fast. När flyttlasset gick till Malmö började och hon och maken gå på konserter både i Köpenhamn och i Malmö. När barnen blivit äldre slog de till på ett abonnemang.

- När vardagen snurrar på hjälper ett abonnemang en att verkligen komma iväg. Nu när jag är ensam går jag tillsammans med en väninna, och så är det så trevligt att träffa de andra abonnenterna i pausen. Redan på bussen till Malmö Live så träffar man konsertbekanta!

Hur är då en riktigt bra konsertupplevelse? Den börjar med att hon går på introduktionen där dirigenten, någon av musikerna eller annan sakkunnig berättar om kompositören och tillkomsten. För Marianne får symfoniorkestern gärna framföra ett modernare verk före pausen, och sedan ett äldre klassiskt. Hon lyssnar för att koppla av.

- Jag är verkligen inte expert på klassisk musik, jag bara njuter. När konserten börjar åker axlarna ner, allt annat stängs ute och man är bara här och nu. Sedan några år tillbaka får mina barnbarn en opera- eller konsertupplevelse med farmor. De är mycket mer musikaliska än jag är och spelar instrument.

Vilken är din största konsertupplevelse?

- Det får bli Rachmaniovs “Pianokonsert nr 3”, som var en upplevelse utöver det vanliga. Svårt att säga exakt varför jag tyckte så mycket om den, men den skapar mycket känslor. Beethovens musik är också fantastisk, och Mozart lyssnar jag gärna på.

 

MARIANNE SIGNÄS

Abonnemang: GULD

Favoritstycke: Svårt att välja, men Carl Nielsens “Violinkonsert” är underbar.

Veckans rekommendation

Den här veckan rekommenderar vi konsertserien Guld. Guld innehåller 11 konserter och är till för dig som vill uppleva musikaliska höjdpunkter från repertoaren. I paketet finner du stora symfoniska verk och ett imponerande urval av dirigenter.

Klicka här för att läsa mer

Du kanske också är intresserad av

Publicerad: 2023-05-08

“Jag använder mig av musiken för att må bra” about

För Rhian Coggins går musik och välmående hand i hand. Läs om hur hennes abonnemang på Platina konsertserie ger henne möjlighet att hitta lugnet och fylla på med positiv energi.

Läs mer about “Jag använder mig av musiken för att må bra”
Publicerad: 2023-05-02

“Här sitter man, i en fantastisk sal i en fantastisk stad” about

Möt Kerstin och Jan Sjöberg som hittat det perfekta receptet för en bra lördag – att starta helgen med en konsert med Malmö SymfoniOrkester.

Läs mer about “Här sitter man, i en fantastisk sal i en fantastisk stad”
Publicerad: 2023-04-26

Jag får uppleva musik jag aldrig hört förut about

Möt Håkan Norén som löste sin första konsertserie den här säsongen. Valet föll på ett Silver-abonnemang och nu ses han och en vän en gång i månaden för att bryta av vardagen med konserter med Malmö SymfoniOrkester.

Läs mer about Jag får uppleva musik jag aldrig hört förut
Senast uppdaterat: 2023-05-15