Marianne, guldabonnent på Malmö Live

- Naturligtvis var ljudet bra överallt och helt perfekt på nedre parkett. Men jag är så kort i rocken, och hamnar det en lång person framför mig ser jag inte dirigentens och musikernas samstämda arbete. Som abonnent vet jag att platsen på övre parkett är min!

Under uppväxten i Göteborg fanns det ingen klassisk musik i hemmet. Ingen musik alls, berättar hon. Det var när hon köpte en grammofon som hon upptäckte den klassiska musiken. Hon följde med en kamrat till Göteborgs konserthus, och var fast. När flyttlasset gick till Malmö började och hon och maken gå på konserter både i Köpenhamn och i Malmö. När barnen blivit äldre slog de till på ett abonnemang.

- När vardagen snurrar på hjälper ett abonnemang en att verkligen komma iväg. Nu när jag är ensam går jag tillsammans med en väninna, och så är det så trevligt att träffa de andra abonnenterna i pausen. Redan på bussen till Malmö Live så träffar man konsertbekanta!

Hur är då en riktigt bra konsertupplevelse? Den börjar med att hon går på introduktionen där dirigenten, någon av musikerna eller annan sakkunnig berättar om kompositören och tillkomsten. För Marianne får symfoniorkestern gärna framföra ett modernare verk före pausen, och sedan ett äldre klassiskt. Hon lyssnar för att koppla av.

- Jag är verkligen inte expert på klassisk musik, jag bara njuter. När konserten börjar åker axlarna ner, allt annat stängs ute och man är bara här och nu. Sedan några år tillbaka får mina barnbarn en opera- eller konsertupplevelse med farmor. De är mycket mer musikaliska än jag är och spelar instrument.

Vilken är din största konsertupplevelse?

- Det får bli Rachmaniovs “Pianokonsert nr 3”, som var en upplevelse utöver det vanliga. Svårt att säga exakt varför jag tyckte så mycket om den, men den skapar mycket känslor. Beethovens musik är också fantastisk, och Mozart lyssnar jag gärna på.

 

MARIANNE SIGNÄS

Abonnemang: GULD

Favoritstycke: Svårt att välja, men Carl Nielsens “Violinkonsert” är underbar.

Konsertserien Guld, ett abonnemang på Malmö Live

Veckans rekommendation

Den här veckan rekommenderar vi konsertserien Guld. Guld innehåller 11 konserter och är till för dig som vill uppleva musikaliska höjdpunkter från repertoaren. I paketet finner du stora symfoniska verk och ett imponerande urval av dirigenter.

Klicka här för att läsa mer

Du kanske också är intresserad av

Infruset - Själens Skrubbsår av Malmö Live Konserthus och Geshgore tillsammans med bland annat Björn Dixgård och Malmö SymfoniOrkester
Publicerad: 2023-11-29

Publiksuccén Infruset med Björn Dixgård och Malmö SymfoniOrkester kommer till Dalhalla 2024 about

Musikföreställningen Infruset – Själens Skrubbsår – blev en succé när den uruppfördes på Malmö Live Konserthus. Med sju slutsålda föreställningar skapade den magi hos såväl publik som kritiker. Snart möter Infruset ny publik på Dalhalla, Rättvik.

Läs mer about Publiksuccén Infruset med Björn Dixgård och Malmö SymfoniOrkester kommer till Dalhalla 2024
Beethoven, målat porträtt
Publicerad: 2023-11-01

Den nye Beethoven about

Säsongen 2023-24 framför MSO tre centrala verk av Beethoven, alla komponerade under en relativ kort tidsperiod: 1803-1809. Här lade han inte bara grunden för en helt ny musikalisk epok, utan förändrade också synen på konstnärens roll i samhället.

Läs mer about Den nye Beethoven
Porträtt av Gabriel Fauré av John Singer Sargent
Publicerad: 2023-10-17

Ett requiem som flödar av ljus about

Den katolska dödsmässan har med sitt högtidliga innehåll haft en särskild dragningskraft på tonsättare genom tiderna. Men när Gabriel Fauré gav sig i kast med de urgamla latinska texterna tog han sig stora friheter, strök, lade till och arbetade om.

Läs mer about Ett requiem som flödar av ljus
Senast uppdaterat: 2023-05-15