Malmö Live och FC Rosengård i musiksamarbete. Hand i hand – en låt för hela FC Rosengård
Under sommaren 2021 har ett unikt samarbete pågått på Malmö Live, Rosengårds IP och Malmö IP. I det tysta, men med stort engagemang har kompositörerna/artisterna Irya Gmeyner, Joy M’Batha, Grammisbelönade Martin Hederos och musikproducenten/ kompositören Povel Olsson tillsammans med juniora och seniora fotbollsspelare skapat en egen klubblåt för FC Rosengård.
Initiativet kommer från Malmö Live och pophymnen Hand i hand är till för just hela klubben – för såväl knattar, juniorer, flickor och pojkar som dam- och herrlag.
Den 22 augusti, under World Pride, var det äntligen dags för livepremiär och Hand i hand framfördes på Malmö IP i samband med starten för Damallsvenskan efter OS-uppehållet. Redan ett par dagar innan lade Spotify upp Hand i hand som fick några tusen spelningar på bara ett dygn.
Fotografen och filmaren Emma Watson har följt hela resan och här kan du se bakomfilmen som hon och filmaren Tobias Ohlssons gjort.
Tack till MKB Fastighets AB, E.ON Sverige och Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB som trodde på idén och bidrog till att göra Hand i hand möjlig!
Bakgrund
Musik + fotboll = sant
Fotboll förenar och inspirerar över generationsgränser, kulturgränser och nationsgränser. Fotboll bygger broar, skapar sammanhållning och möjligheter. Musik gör exakt detsamma. Och vare sig musiker eller fotbollsspelare behöver i sitt utövande nödvändigtvis tala samma språk och det är så gott som alltid fråga om lagarbete. Malmö Lives och FC Rosengårds gemensamma satsning är född ur just denna övertygelse.
Både konserthuset och klubben arbetar dessutom med att vara drivande och förbättrande aktörer i samhället genom arbete med inkludering, lärande, mångfald och att finnas till för alla. När så idén föddes på Malmö Live – ”tänk om vi kunde göra en egen låt till FC Rosengård, en egen ingångshymn?” – involverade sig dessa högaktuella artister och kompositörer med både stor glädje och engagemang, liksom Malmö SymfoniOrkester (MSO) samt MKB Fastighets AB, E.ON Sverige och Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB som stödjande möjliggörare.
Anna Storåkers, som är initiativtagare och tillika Malmö Lives producent för projektet uttrycker:
- Det finns ingen plats som förenar så många Malmöiter som fotbollsplanen – där alla är välkomna att explodera tillsammans i känslor. Vare sig det är spontanfotboll på Rosengårds IP eller Champions League på Malmö IP. Och inom fotbollen flödar musiken – i omklädningsrum, på klubbturneringar och inmarscher på matcher med flera tusen i publiken. På förfester på Möllan och i bil- och bussresor till bortamatcher.
Vi ville förena alla i FC Rosengård i en låt, laget som representerar hela staden Malmö. Så vi engagerade Irya, som skrivit Tunna Blå Linjen-soundtracket som representerar Malmö enormt, och Joy, en Malmöartist som brinner på samma sätt som spelarna på planen. Med backning av Martin Hederos och Povel Olsson, och tillsammans med spelare och symfoniorkester växte det fram en låt som kommer väcka känslor!
FC Rosengårds klubbchef Jenny Damgaard som varit engagerad från dag ett säger:
-Vi såg verkligen framemot att få en egen hymn som vi som förening kan samlas runt. För oss har själva processen, där involvering har stått i centrum, varit väldigt viktig. Att alla har fått möjlighet att vara med och påverka och inspirera till låtens innehåll. Vi har haft workshops med såväl A-lagsspelare som ungdomsspelare. Detta är vår låt. Att sedan främst Irya och Joy har skrivit och framfört den tillsammans med MSO, gör att det verkligen blir en Malmölåt. FC Rosengård är en avspegling av Malmö, och det är också denna låt.
Malmö Live har för att genomföra satsningen involverat bland annat E.ON och MKB.
- För MKB är kultur ett viktigt fjärde hållbarhetsben, vi har fler spännande samarbeten på gång. Vi är redan stolta sponsorer av FC Rosengård och har ett givande samarbete. När den här möjligheten dök upp – att barn och unga får vara med att skapa en pophymn som förenar människor och skapar stolthet – var det lätt för oss att vara med, säger Nurgül Iljas Eminovska, chef sociala projekt hos MKB Fastighets AB.
- För E.ON är det viktigt att stärka den lokala gemenskapen och mångfalden i staden. Idrotten är en samlande kraft för att skapa glädje i vardagen. Genom idrotten stärks även den fysiska och mentala hälsan någonting som är superviktigt och en viktig pusselbit för att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle för framtiden. Spelare och tränare i FC Rosengård har också en viktig roll som förebilder för många ungdomar, säger E.ON:s regionchef Peter Hjalmar.
Kort om
Irya Gmeyner (musik, text)
Irya är högaktuell inte minst efter årets enorma respons efter framgångarna som skapare av musiken till SVT:s Tunna Blå Linjen, för vilken hon nu är igång med omgång 2. Irya är såväl artist, film- och musikkompositör och som producent känd för sin uttrycksfulla, suggestiva musik och färgstarka röst, med över 20 års musikerfarenhet som turnerande och inspelningsartist. Hon har turnerat över hela världen med sina band Irya's Playground och Urga. Irya är också känd för sitt samarbete med det internationellt kända samtida cirkuskompaniet Cirkus Cirkör som sångare och kompositör för flera av deras internationella shower. Hon har komponerat musik för ett brett spektrum av medier inklusive svenska och amerikanska TV-serier, film, föreställningar och kör.
Joy M’Batha (text och sång)
Rapparen och konstnären, malmöbördiga Joy M'Batha delar skapelsen av Tunna Blå Linjen-soundtracket En sekund med Irya, och Joy gör även sin skådespelardebut i samma serie. Idag bor hon i Köpenhamn och förbereder bland annat kommande album. Joy fick sitt stora genombrott 2014 med Där dit vinden kommer (Lorentz) och senare singeln Kattliv och hon har sedan dess både arbetat på egen hand och med bl a Timbuktu, Linda Pira, Maskinen och Panda da Panda. Tillsammans med Frej Larsson gjorde hon Mitt team som var den officiella svenska låten vid fotbolls-EM 2016.
Martin Hederos (musik, arrangemang för MSO)
Välkänd och både Grammisbelönad och -nominerad är Martin Hederos även han involverad i musiken till Tunna Blå Linjen. Pianisten Martin Hederos är också en av Sveriges mest erkända låtskrivare och musiker och var bland annat med och grundade The Soundtrack of Our Lives. Han har samarbetat och gjort musik med ett flertal svenska musiker och turnerat även med Weeping Willows, Johnossi och Ane Brun. Just nu spelar Martin Hederos i bandet Tonbruket.
Povel Olsson (musik)
Musikproducenten, kompositören och trummisen Povel Olsson är född i Halmstad men bor numera i Stockholm. Han var tidigare trummis bakom Robyn på hennes världsturné, samt har spelat med t ex Molly Sandén och Veronica Maggio till vars platta han 2017 komponerade och producerade flera spår. Numera är han medlem i The Royal Concept som har turnerat flitigt i bl a USA, Kina, Japan och Europa. Povel var liksom Martin, Irya och Joy också involverad i musiken till Tunna Blå Linjen.
Malmö SymfoniOrkester (MSO)
är södra Sveriges symfoniorkester och har sitt hem i den uppmärksammade konsertsalen på Malmö Live, erkänd för sin akustik i världsklass. På hög internationell nivå framförs hela bredden av den symfoniska repertoaren genom ett hundratal konserter per år och under de flesta säsongen minst en internationell turné. MSO är stolta traditionsbärare av den symfoniska musiken men strävar också efter att ligga i framkant, bland annat genom samarbeten med flera av de mest intressanta tonsättarna, dirigenterna, solisterna och popartisterna. Många av orkesterns inspelningar har hyllats i musikpress nationellt och internationellt. Gramophone imponerades gångna säsongen mycket av resultatet av MSO:s inspelningar av Beethovens nio symfonier under ledning av Robert Trevino 2019.