Meny
Legendariskt när Morricones filmmusik intar Malmö Live

Legendariskt när Morricones filmmusik intar Malmö Live

Många känner igen kompositören Ennio Morricones berömda filmmusik, ibland omedvetet. I november framförs den i två exklusiva konserter av Malmö SymfoniOrkester på Malmö Live. Under ”The Morricone duel”, på temat amerikanska gangstrar och italiensk maffia, kommer du att få höra musiken precis så som den var ämnad att låta.

Man kan känna av duellen under Morricone-konserten på flera plan. Bland annat möter amerikanska gangstrar och vilda västern den italienska maffian – vilket är teman i flera filmer som italienaren Ennio Morricone, snart 91 år, komponerat musik till genom åren. Duellen kan också ses som mötet mellan den förstklassiga akustiken i Malmö Lives konsertsal och kompositörens ikoniska stycken, som slår an strängar hos så många.

 

Malmö SymfoniOrkester kommer att framföra Morricone-kompositioner bland annat från filmer som Once Upon A Time in The West, For A Few Dollars More, Inglourious Basterds och The Untouchables av regissörer som Sergio Leone och Quentin Tarantino.

 

För The Hateful Eight, som också spelas, vann Morricone en Oscar för bästa filmmusik 2016. Konserten innehåller också musik från andra filmklassiker som Gudfadern.

 

– ”The Morricone duel” är en verklig chans att höra filmmusiken precis som den var tänkt att framföras när den skrevs. Vi har hört den förr, men inte på det här sättet. Jag har sett filmerna på tv och dåliga inspelningar på datorn. Musiken kommer inte till sin rätt då. Det gör den här, säger Kristoffer Bröte, som spelar bastuba i Malmö SymfoniOrkester för elfte säsongen.

 

Kristoffer framhåller hur stor betydelse musiken har för filmer och menar att utan den är det inte samma sak. Han ser fram emot att framföra de legendariska kompositionerna tillsammans med de andra musikerna i Malmö SymfoniOrkester den 7 och 8 november.

 

Kristoffer Bröte

 

Konserterna har tidigare gjort succé med utsålda hus i Danmark när de framförts av DR SymfoniOrkester.

 

– Jag kommer att ha jättekul. Det känns speciellt att få göra det här, säger Kristoffer Bröte.

 

Genom åren har han hunnit se många av de så kallade spaghettiwesterns som Morricone har gjort musiken till. Inte minst de klassiska scenerna i ”Den gode, den onde, den fule”, med Clint Eastwood i huvudrollen. Publiken kommer inte att bli besviken – musiken från filmen finns med i programmet.

 

Kristoffer tycker att man kan känna av den gode, den onde och den fule på flera sätt i konserten.

 

– Ibland är musiken oerhört vacker, andra gånger brutal och direkt. Ibland är den nästan banal och ironisk. Det är som att duellen står mellan dessa karaktärer.

 

Konserten innehåller också några stycken från andra kompositörer. Vad det gäller Morricones kompositioner, tycker Kristoffer att de framförallt är lekfulla och omedelbart lättillgängliga. Även första gången man hör dem.

 

– Jag tror att alla har behållning av konserten, både de som har full koll på filmerna sedan tidigare och de som inte har det. Och om man sett filmerna får man definitivt upp de legendariska scenerna i huvudet.

 

Han tycker det känns kul att spela filmmusik då det ofta är emotionellt kopplat till sådant som folk känner till.

 

– Jag tror att filmerna har vuxit sig större med åren och spridit sig till yngre generationer. Det här blir en upplevelse utöver det vanliga, säger Kristoffer.

 

 

Senast uppdaterad 2019-10-28

Läs också

Relaterat event

Malmö SymfoniOrkester