En orkester som Malmö SymfoniOrkester har ett oskrivet socialt kontrakt med den stad eller region man finns i. Det hävdar Robert Trevino som är chefsdirigent för MSO.

– Vi finns till för att skapa något bra för samhället och alla dess invånare, säger han.

I och med att de inte kan använda den fantastiska konsertlokalen i Malmö Live för att möta sin publik live på samma sätt idag har de fått tänka om. Robert Trevino menar att de har fått börja tänka på ett sätt som de kanske borde ha gjort tidigare.

– Det är något vi kommer att göra även efter att krisen är över. Vi hittar sätt att nå en större publik, och framförallt en bredare publik. Något som verkligen ligger i linje med just det sociala kontraktet med Malmö och Skåne.

Det han syftar på är i första hand de digitala satsningarna som gjorts där MSO spelar konserter som streamas live via internet gratis till alla som vill se, var de än bor.

– Vi har märkt att vi har en publik runt om i hela världen, människor som älskar den klassiska musiken och som hittat våra sändningar och uppskattar dem.

Bland annat har sändningarna haft en väldigt stor publik i Indien. Men i och med dessa satsningar når Malmö SymfoniOrkester människor i Malmö och Skåne som kanske inte annars skulle besöka deras konserter och få uppleva deras musik.

– Livestreamingen har gjort oss mer tillgängliga för alla. Och vi är ju hela Skånes symfoniorkester, inte bara den lilla del som brukar betala för att se oss på Malmö Live.

– Det här har givit oss möjlighet att nå bara precis alla, säger han lite skämtsamt.

Robert Trevino ser att det därför, trots allt, kan komma något positivt ur den här perioden. En större publik har kunnat upptäcka och uppleva den klassiska musiken, och han och orkestern har börjat tänka i nya banor och lärt sig mycket. 

Hösten och nästa år kommer att bli mycket intensiv. Då kommer de både vilja vara i sitt hem, i en av världens bästa konsterlokaler på Malmö Live, men också komma ut och möta den andra publiken.

– De människor som vi nu skapar en relation med och som också ska ha möjlighet att njuta av den klassiska musiken.

När den nuvarande krisen har planat ut tror Robert Trevino att det kommer att ske ett paradigmskifte och att musik- och livescenen kommer att se väldigt annorlunda ut.

– Jag tycker att MSO ska vara i framkant i utvecklingen. Vi befinner oss i en av världens mest internationella och unga städer där vi verkligen har möjlighet att utmana bilden av vad en symfoniorkester är och gör.

På malmolive.se kan du se alla digitala konsterter och ta del av höstens program redan nu - följ även nyhetsflödet på Malmö Lives Facebook och Instagram.

 

Du kanske också är intresserad av

Publicerad: 2023-02-03

Ikoniska singer-songwritern Joni Mitchell hyllas på Malmö Live about

Sarah Klang, Sofia Karlsson och Christian Kjellvander hyllar Joni Mitchell, en av historiens mest inflytelserika singer-songwriters, i tre konserter på Malmö Live i början av februari.

Läs mer about Ikoniska singer-songwritern Joni Mitchell hyllas på Malmö Live
Publicerad: 2023-02-03

Ikoniska singer-songwritern Joni Mitchell hyllas på Malmö Live about

Sarah Klang, Sofia Karlsson och Christian Kjellvander hyllar Joni Mitchell, en av historiens mest inflytelserika singer-songwriters, i tre konserter på Malmö Live i början av februari.

Läs mer about Ikoniska singer-songwritern Joni Mitchell hyllas på Malmö Live
Publicerad: 2023-01-18

Möt de tre finalisterna i Blåsmusikpriset about

Finalen av Blåsmusikpriset den 20 januari på Malmö Live är den tredje sedan starten 2019 där tre finalister har valts ut från uttagningarna till Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendier inom kategorierna trä- och bleckblås samt slagverk.

Läs mer about Möt de tre finalisterna i Blåsmusikpriset
Senast uppdaterat: 2021-08-30