Meny
Konsten har en stor roll på Malmö Live

Konsten har en stor roll på Malmö Live

En digital konstrunda!

Både inne i huset och runt om i kvarteret Malmö Live finns flera konstverk. I de offentliga ytorna är konstverken oftast vinster i den offentligt utlysta tävlingen inför byggandet av Malmö Live. Även Clarion Hotel & Congress Malmö Live har mycket konst i sina hotellrum och andra lokaler.

Läs på om konstverken runt om inne i och utanför Malmö Live. Nästa gång du är på konsert kan du briljera med dina kunskaper. 

 

Samtliga bilder tagna av Karolina Rosenqvist

 

Bild på konstverket Rubato

Rubato

Konstnär: Eva Hild

 

Framför ingången till Malmö Live, vid kanalen, är Eva Hilds konstverk Rubato upprest. Det var genom en inbjuden tävling som Hild vann med idén om Rubato och sedan utfördes ett högteknologiskt precisionsarbete för att ta fram en modell för verket. Därefter sändes delarna till Düsseldorf för att gjutas samman och färdigställas innan verket kom till Malmö.

 

Rubato kommer från den klassiska musikens värld och används när musiken inte ska vara strikt bunden till tid, utan snarare bli mer flytande och rörlig. Det innebär en tillfällig befrielse från musikens ramar.

 

Tävlingens bedömningsgrupp konstaterar: ”Denna konstnärliga gestaltning inspireras av längtan efter och känslan i den ljuva musiken. Verket transformerar musiken till levande mjuka former som tycks vara i ständig rörelse. Det ger betraktaren fria associationer, nya tankar och drömska bilder. Rubato intar platsen, fångar din blick – och ljuv musik uppstår.”

 

Kortfakta Rubato

Konstnär: Eva Hild, Sparsör

Material: Målad gjutaluminium, sockel av betong, ljus

Plats: Malmö Live vid kanalen

Process: Tävling avgjord, beställning gjord, monterad

Finansiär: Malmö Förskönings- och planteringsförening och Malmö stad

Beställare: Malmö stad

Invigning: Sommaren 2015

_____

 

Bild på konstverket DISPERSED THREE IN LIVE CONJUNCTION

Dispersed Three in Live Conjunction

Konstnär: Haegue Yang

 

Inuti Malmö Live, i fönsterpartierna mot norr och söder, är Haegue Yangs konstverk upphängda.

 

I den internationella tävlingen för Malmö Lives inre rum var hon en av två vinnare med sitt konstverk, Dispersed Three in Live Conjunction, som tar fasta på byggnadens stora öppna glaspartier och ljusinsläpp. Verket har inspirerats av ett dynamiskt Malmö av idag – mångfalden av människor, temperament och uttryck.

 

Något som är vanligt för Yangs konstnärliga uttryck/stil är att hon använder sig utav vardagliga hushållsvaror i syfte att befria dem från deras vanliga funktion och på så vis ge dem ny mening. I Dispersed Three in Live Conjunction använder hon exempelvis persienner.

 

Kortfakta Dispersed Three in Live Conjunction

Konstnär: Haegue Yang, Berlin och Seoul

Material: Lameller i aluminium

Plats: Malmö Live inomhus – fönsterpartier mot norr och söder

Process: Verket beställt efter en inbjuden tävling, upphängd

Finansiering: Nordic Choice och Malmö Stad

Beställare: Malmö stad

Invigning: Sommaren 2015

_____ 

 

Bild på konstverket E.V.E.N.T

E=V=E=V=T

Konstnär: Cerith Wyn Evans, London

 

Centralt belägen, på andra plan i Malmö Live, är Cerith Wyn Evans klara och intensiva konstverk upphängd. Det är neonljusrör som gestaltar en linje som ”tecknas” och rör sig i sitt rum.

 

Ceriths konstverk E=V=E=N=T utsågs som en av två vinnare i den internationella tävlingen för Malmö Lives inre rum. Symboliskt sett fångar konstverket besökarnas rörelse i rummet samtidigt som den fångar rummets atmosfär och förstärker dess betydelse.

 

Kortfakta E=V=E=N=T

Konstnär: Cerith Wyn Evans, London

Material: Lysrör med argon

Plats: Malmö Live inomhus – i den gemensamma foajén centralt i byggnaden

Process: Verket beställt efter en inbjuden tävling, upphängd

Finansiering: Nordic Choice och Malmö Stad

Beställare: Malmö stad

Invigning: Sensommar 2015

_____

 

Bild på konstverket VIA

VIA

Konstnär: Kim Hedås

 

Den nya gångbron över kanalen, som leder till Malmö Live, är även ett ljud- och musikaliskt konstverk. Ljudtekniken göms inne i bron och Kim Hedås har skapat en ljudinstallation där hennes musik, inspelad av Malmö SymfoniOrkester, ger fotgängaren olika associationer och upplevelser av ljudflödet medan bron korsas.

 

Konstverket ska enligt Kims egna ord vara: ”som att befinna sig i en fiktiv orkester, kunna närma sig instrumenten, stanna kvar nära en ljudkälla och förnimma de andra instrumentens klanger och rytmer på håll. Inte bara en orkester utan flera – som hör ihop med musikaliska världar, möjliga att utforska.”

 

Rörligt, föränderligt – i tid och i rum.

 

Kortfakta VIA

Konstnär: Kim Hedås, Stockholm

Plats: Birgit Nilssons bro, kanalen vid Malmö Live

Process: Installerad, inspelningar med MSO

Finansiär och beställare konstverk: Malmö Förskönings- och planterings-förening

Beställare teknik: Malmö stad

Invigning: Sommaren 2015

_____

 

Bild av konstverket Minnenas hav

Minnenas hav

Konstnär: Karolina Erlingsson

 

I parken mellan Sjömansgården och Malmö Lives hotell breder sig Minnenas Hav ut likt en lång havsvåg. Med konstverket fångar Karolina Erlingsson malmöbors berättelser/erfarenheter/minnen av hav i ett antal utvalda texter.

 

Det var i den öppna konstnärliga tävlingen för Malmö Live som Minnenas hav utsågs till en av vinnarna. Texterna som är på originalspråk har valts av konstnären men berättelserna och handstilen är andra malmöbors. De har, likt havsbottens sediment, slagit sig till ro i det betonggolv som utgör gångväg i det östra parkrummet.

 

Kortfakta Minnenas hav

Konstnär: Karolina Erlingsson, Malmö

Material: Grafisk betong

Plats: Parken mellan Sjömansgården och Clarin Hotel & Congress Malmö Live

Process: Verket beställt efter en öppen tävling, tillverkad.Beslutat i KS

Beställare: Malmö stad

Invigning: Sommaren 2015

_____

 

Bild på konstverket Människor kring ett torg

Människor kring ett torg

Konstnär: Arne Jones

 

Konstverket ”Människor kring ett torg” av Arne Jones uppfördes i entréhallen till SEB:s kontor på Östergatan 1974. Efter en ombyggnad låg den nedmonterad fram till att Vasakronan, som äger verket tillsammans med SEB donerade det till Malmö Stad.

 

Nu är verkat monterat i Malmö Live, i foajén utanför kongressalen. Verket är en väggrelief i mässing och kan ses som en gestaltning av rytm och rörelse med både mänskliga och musikaliska associationer. Detta är ett återkommande tema i många av Jones konkreta verk från 60- och 70-talet.

 

Kortfakta Människor kring ett torg

Konstnär: Arne Jones, Stockholm

Material: Mässing

Plats: Malmö Live inomhus – foajé utanför kongressalen

Process: Monterad

Donator: Vasakronan och SEB

Invigning: Sommaren 2015

_____

 

Bild på konstverket Passage

Passage

Konstnär: Maha Mustafa

 

Konstverket "Passage" kan tänkas endast bestå av den stora spiralen eller serpentinen som vilar på Dag Hammarskjölds torg utanför Malmö Live. Men konstverket består även av en 25 meter lång diabasböj, sittvänlig som för tankarna till en orkestersal samt ett cirkulärformat vattenspel mellan de två övriga delarna. 

 

Med bedömningen "Passage är en storslagen gest som lockar till blick och beröring och som laddar rummet med rörelse, känsla och kraft. Materialens värme och kyla är ömsom expressiva, ömsom lågmälda med vattnet inom räckhåll för ögon, öron och hud. Denna uttrycksfulla platsgestaltning med lugnt vattenspel, en svepande bänk och ett magiskt konstverk kommer att ge Malmöborna en spännande och självklar mötesplats. Det är ett konstverk som kommer att älskas" vann konstnären Maha Mustafa den utlysta tävlingen. 

 

Kortfakta Passage

Konstnär: Maha Mustafa, Irak & Kanada

Material: Betong, vattenspel, stål

Plats: Malmö Live utomhus - Dag Hammarskjölds torg

Beställare: Malmö stad

Invigning: December 2016

Senast uppdaterad 2018-12-13

Läs också