- Jag har alltid älskat Mozarts musik. Redan som liten lyssnade jag på hans operor. Figaros bröllop är min absoluta favorit! Jag ville lära mig från sångarna och få grepp om deras naturliga frasering och andning - det hjälper mig faktiskt ofta i mitt fiolspel att tänka som en sångare. Just i Mozarts musik känns det väldigt naturligt för mig att tänka så. Som violinist har man jobbat tusentals timmar med hans violinkonserter som ju alltid krävs på alla provspelningar. 

Du kommer att leda orkestern med violin i hand. Vilka utmaningar innebär det för dig?

- Ja, denna konsert har vi ingen dirigent, utan jag leder orkestern från min stol. Det är en utmaning både för mig och mina kollegor, där vi alla måste vara aktiva och extremt lyhörda. Jag är absolut ingen dirigent och tänker inte låtsas vara det, utan jag ser på detta som ett väldigt nyttigt och lärorikt sätt för oss som orkester att utvecklas. 

Hur skulle du beskriva de tre verk som MSO kommer att framföra under under konserten "Mozart x 3"? 

- Kvällens tre verk är alla stycken som gör mig enormt lycklig och tacksam över att få vara musiker! Första stycket, ouvertyren till operan La clemenza di Tito, är en riktig liten pärla. Sedan spelar jag tillsammans med vår fantastiska altfiolstämledare Susanja Nielsen i Sinfonia Concertante - en konsert för violin och viola. Det är ett superhäftigt stycke och jag är otroligt hedrad över att få spela detta stycke tillsammans just med Susanja, som jag tycker är en makalös altviolinist! Vi avslutar med Haffner-symfonin, som bara kan beskrivas som ett mästerverk.

Vad hoppas du att publiken ska ta med sig från konserten?

- Jag hoppas att publiken får njuta och slappna av i en timmes tid när de lyssnar på vår konsert. Jag hoppas också att publiken får lust till att höra mer vacker musik och att de snart, mycket snart, vill komma till vårt vackra konserthus och lyssna på oss live. Vi saknar vår publik! 

Du kanske också är intresserad av

Publicerad: 2021-05-03

Livesändning av årets sommarkonsert about

Alldeles inför sommaren skapar vi Ljuva Sommartid, en helt ny satsning som ska bli en årligen återkommande konsert med Malmö SymfoniOrkester och gästartister.

Läs mer about Livesändning av årets sommarkonsert
Publicerad: 2021-04-27
Senast uppdaterat: 2020-11-27