Meny
Kanalscenen i fokus när Malmö Live smygöppnar i september

Kanalscenen i fokus när Malmö Live smygöppnar i september

Pandemitiden har fått oss att tänka nytt och tänka om. Som ett av de första konserthusen i Europa började man livestreama konserter, och nu i höst kan publiken ta del av en mängd musikupplevelser anpassade till 50 personer med fri entré. Det är brett, spännande och självklart anpassat så att publiken ska känna sig trygg.

I veckorna öppnade Folkhälsomyndigheten för möjligheten att från 1 oktober höja gränsen för antal personer som får samlas från 50 till 500, vilket är en glädjande nyhet för oss Malmö Live. Även om inget regeringsbeslut ännu är fattat så är man försiktigt positiv. Programchefen Karin Karlsson säger:

 – Det skulle förändra och förbättra för oss, det är ett otroligt bra steg på vägen.

  

Men oavsett om och när förändringen kommer till stånd har Malmö Live en spännande september att se fram emot. Under tiden med begränsningen på 50 personer har vi satsat på den mindre Kanalscenen. Det lilla formatet ger möjlighet att arbeta med mindre produktioner med större bredd än man kunnat ha förut.

– Tidigare har de andra scenerna gått före, men nu får vi möjlighet att se hur det blir när vi använder Kanalscenen mycket, och det har vi nytta av framåt. Den kommer stärka Malmö Live som mötesplats för många. Vi har fått tänka på hur vi kan göra saker ännu bättre i framtiden, säger Karin Karlsson.

 

 

 

Veckor fyllda av musik

Malmö Live har tagit fram flera nya koncept: veckorna inleds med Måndagsmusik, vilket innebär omväxlande jazz och världsmusik/folkmusik och på tisdagar erbjuds musikhistoriska berättelser med Sixten Nordström som ciceron. På onsdagar ges morgonkonserter med musik från olika genrer, men alltid något som väcker sinnet och ger kraft till själen.

Under våren har torsdagarnas MSO-konserter livestreamats, vilket har varit väldigt uppskattat, och det fortsätter under september. Men om taket höjs till 500 personer kommer konserterna att flytta in i stora salen och återigen spelas inför publik istället.

 

Varje lördag under september och oktober blir det Barnlördag på Kanalscenen och på söndagarna framför musiker från MSO, Latinskolan och Musikhögskolan i Malmö olika program under namnet Söndagslive.

– En positiv sak med pandemin är att vi har kunnat vara kreativa, säger Karin Karlsson.

– Många artister har inte haft lika mycket jobb och därför kunnat samarbeta på olika och ibland helt nya sätt. Att våra musiker och symfoniker har varit tillgängliga för att kunna spela på den här lilla scenen, det är jättehäftigt. Det höjer kvaliteten och gör det väldigt speciellt.

 

 

 

Oväntade inslag

Louisa Lyne och Yiddishe Kapelye, libanesiska Fairouz, berlinbaserade DJ:n Per Hammar och fotoutställningen Mats Bäckers Classics är andra lite mer oväntade inslag på Kanalscenen och i Malmö Lives foajéer i höst.

Den 9 september gör malmöartisten Alice Boman en morgonkonsert på stora scenen, och den 20 september blir det finbesök:

– Håkan Hardenberger, världens främste trumpetare, kommer att spela verk som specialskrivits för honom. Det är kompositioner som tonsättare har gjort med utgångspunkt delvis från corona, bland annat ett verk som heter "Hello Out There", som handlar om ensamhet och om att få kontakt med andra människor. Detta kommer 50 personer få komma och lyssna på utan att det kostar en krona, avslutar Karin Karlsson.

 

 

Senast uppdaterad 2020-09-11

Läs också