Meny
Kanadensisk västernshow på Malmö Live – med svenske Johan på scen

Kanadensisk västernshow på Malmö Live – med svenske Johan på scen

Cirque Éloize och showen ”Saloon” är drömmen för alla som älskar musik, teater, dans och akrobatik. Den är allt samtidigt. En av dem som står på scenen när den kanadensiska nycirkusen kommer till Malmö Live i höst, är svenske Johan Prytz.

– Det är första gången som showen kommer till Sverige och första gången som jag spelar här sen jag flyttade härifrån. Vi framför en unik blandning av livemusik och avancerad akrobatik, där allt händer på samma gång, säger cirkusartisten Johan Prytz.

 

31-åringen, som ursprungligen är från Sollefteå, är en av tolv musiker och akrobater på scenen när Cirque Éloize framför sin hisnande show på Malmö Live lördagen den 7 september – vid två unika tillfällen på samma dag.

 

Föreställningen ”Saloon” är en hyllning till vilda västern och riktar sig till både barn och vuxna.

– Barn brukar älska föreställningen, humorn och all akrobatik. De brukar vara ganska högljudda som publik och det gillar vi. Det ger extra adrenalin med en publik som är med, säger Johan som är en del av det kanadensiska cirkuskompaniet sedan fem år.

 

Johans roll i ”Saloon” står ut från de övriga. Han är clownen och den stereotype cowboyen.

 

– Jag spelar den ensamme cowboyen som försöker rida sin häst i solnedgången. Det går inte alltid så bra för honom, men han försöker. Jag är glad att jag har fått möjligheten att arbeta med humor, det passar mig.

 

Johan Prytz - straps

 

Johans stora specialitet är annars ”straps”, två spännband med öglor i ändarna som han hänger i, och dras upp och ner. 

 

Johan Prytz är i dag en aktad cirkusartist med stor erfarenhet, men det började lite av en slump.

 

– Det var när jag gick på gymnasiet. Jag behövde ett sommarjobb och fick anställning på en ungdomscirkus. Jag hjälpte till med enkla grejer som att hålla barnen i handen när de gick på lina.

 

Så småningom växte Johans intresse för akrobatik. Han har alltid varit en idrottskille och började träna med dem som varit med i ungdomscirkusen en längre tid.

 

– Jag träffade fler och fler människor inom cirkusen och fick veta att det fanns en skola i Köpenhamn. Jag sökte och kom in.

 

Efter två år i Danmark ville han vidare och sökte till École nationale de cirque i Montréal i Kanada, en av de mest renommerade cirkusskolorna i världen. Johan blev återigen antagen och åkte till Kanada för att förverkliga sin dröm. Det är i mångmiljonstaden Montréal som han har sin bas sedan nio år tillbaka. Mycket av sin tid tillbringar han dock på turné världen över tillsammans med de andra artisterna i Cirque Éloize. De gör omkring 120-130 föreställningar per år.

 

– Vi är som en familj och tar hand om varandra.

 ohan, i mitten, är en del av det kanadensiska cirkuskompaniet sen fem år. Bild: Kate Penn/Cirque Éloize 

Att det blev just Cirque Éloize som värvade honom beror på att de har ett nära samarbete med skolan som Johan gick på.

 

– Jag blev antagen efter audition, men hade varit i kontakt med dem redan tidigare. De behövde en person med just mina specialiteter.

 

I över två år nu har han spelat i ”Saloon”, som aldrig tidigare har framförts i Sverige.

 

– Vi har spelat på andra platser i Europa och mycket i Nordamerika, inte minst i Texas. Där ser man cowboyer på stan så det var lite nervöst. Men de älskade showen och sångerna som de känner så väl.

 

Har du något gemensamt med cowboyen du gestaltar?

– Vi har samma kärlek och respekt för naturen. Jag är uppvuxen på landet med mycket djur omkring mig. Att sätta sig på en sten i skogen ett par timmar är alltid skönt, säger han och skrattar.

 

Att sitta ner, är det sista han kommer att göra när han intar Malmöscenen i september. Så håll utkik efter killen i hatt, ljus skjorta och röd scarf runt halsen!

 

 

Senast uppdaterad 2019-06-10

Läs också

Relaterat event