Rhian Coggins, abonnent på Platina konsertserie på Malmö Live

En förmiddag för snart tjugo år sedan stod Rhian i gummistövlar mitt ute på ett fält i södra England. Här skulle hon uppleva det maffigaste och coolaste hon någonsin varit med om. Tillsammans med tusentals andra lyssnade hon på Wagners opera Valkyrian under den årliga Glastonburyfestivalen. Musiken kändes i hela kroppen, och det är precis så hon beskriver en riktigt bra konsert.

För Rhian går musik och välmående hand i hand. När hon känner stress och tankarna snurrar är det till musiken hon vänder sig för att hitta lugnet eller fylla på med positiv energi.

- Musik fungerar som terapi för mig. De klassiska kompositörerna har hjälpt mig mycket. Ibland när man mår dåligt kan musiken antingen bekräfta känslan eller lyfta och peppa. “Jag är ledsen och jag får vara det” eller “You got this!” Jag använder mig av musiken för att må bra.

Det var morfar som en gång introducerade henne till den klassiska musiken. I hans sovrum stod en stor stereo och där satt de tillsammans och lyssnade på bland annat Smetana.

- Jag var bara några år gammal och gillade hur de olika instrumenten lät. Fagotten som fotsteg genom en skog, eller som ett purket barn. Tvärflöjten som fåglar. När jag lyssnade på musiken såg jag hela landskapet framför mig, som en stor tavla.

Några år senare började hon spela själv, och då blev det klarinett. Idag har hon abonnemang och lyssnar på Malmö SymfoniOrkester nästan varje vecka. Det händer att hon tar fram instrumentet när hon kommer hem.

- Det gjorde jag efter Carl Nielsens klarinettkonsert, för den var så sweet. Jag studerade klarinettisterna och hur de spelade de olika tonerna, och när jag kom hem provade jag själv med mina två katter som publik.

En riktigt bra konsertupplevelse, vad innehåller en sådan?

- Gärna en fulladdad orkester, med instrument som inte brukar ingå i en mindre uppsättning och flera olika klarinetter. Jag tycker om att lyssna på hur de funkar ihop. Det ska synas att dirigenten och musikerna har kul tillsammans. Om de dessutom framför Stravinsky, Rachmaninov eller Prokofjev så kan det inte bli annat än en riktigt bra upplevelse. Då mår jag bra!

 

RHIAN COGGIN

Abonnemang: Platina

Favoritstycke: “Rapsodi på ett tema av Paganini” av Rachmaninov

 

 

Veckans rekommendation

Den här veckan rekommenderar vi vår största konsertserie. Platina är en konsertserie för dig som vill komma i väg på konsert ofta. Tillsammans med andra hängivna musikälskare får du uppleva 22 torsdagskonserter med 50% rabatt och en rad andra förmåner!

Klicka här för att läsa mer!

Du kanske också är intresserad av

Publicerad: 2023-08-30

Vi firar Daniel Börtz 80 år! about

Under nästan sex decennier har Daniel Börtz varit en av landets mest omtalade och framgångsrika ton­sättare. 2023 fyller han 80, något Malmö SymfoniOrkester firar med två konserter. Läs om hans resa från uppväxtens Osby till landets stora scener.

Läs mer about Vi firar Daniel Börtz 80 år!
Publicerad: 2023-08-23

Den finaste utmärkelsen en spelman kan få about

Vi gratulerar Britt Forsströmson, förste violinist i Malmö SymfoniOrkester som vid årets riksspelstämma i Lund fick utmärkelsen Zornmärket i Guld. Motiveringen lyder ”för mästerligt och inspirerande spel av låtar från Blekinge”.

Läs mer about Den finaste utmärkelsen en spelman kan få
Publicerad: 2023-05-10

“När konserten börjar åker axlarna ner” about

Den perfekta platsen finns på övre parkett, lite till vänster på första raden. I alla fall om du frågar Marianne. Redan när Malmö Live byggdes var hon med i en testgrupp som fick sitta och lyssna från olika plaster när det var dags att prova ut akustiken i konsertsalen.

Läs mer about “När konserten börjar åker axlarna ner”
Senast uppdaterat: 2023-05-09