Rhian Coggins, abonnent på Platina konsertserie på Malmö Live

En förmiddag för snart tjugo år sedan stod Rhian i gummistövlar mitt ute på ett fält i södra England. Här skulle hon uppleva det maffigaste och coolaste hon någonsin varit med om. Tillsammans med tusentals andra lyssnade hon på Wagners opera Valkyrian under den årliga Glastonburyfestivalen. Musiken kändes i hela kroppen, och det är precis så hon beskriver en riktigt bra konsert.

För Rhian går musik och välmående hand i hand. När hon känner stress och tankarna snurrar är det till musiken hon vänder sig för att hitta lugnet eller fylla på med positiv energi.

- Musik fungerar som terapi för mig. De klassiska kompositörerna har hjälpt mig mycket. Ibland när man mår dåligt kan musiken antingen bekräfta känslan eller lyfta och peppa. “Jag är ledsen och jag får vara det” eller “You got this!” Jag använder mig av musiken för att må bra.

Det var morfar som en gång introducerade henne till den klassiska musiken. I hans sovrum stod en stor stereo och där satt de tillsammans och lyssnade på bland annat Smetana.

- Jag var bara några år gammal och gillade hur de olika instrumenten lät. Fagotten som fotsteg genom en skog, eller som ett purket barn. Tvärflöjten som fåglar. När jag lyssnade på musiken såg jag hela landskapet framför mig, som en stor tavla.

Några år senare började hon spela själv, och då blev det klarinett. Idag har hon abonnemang och lyssnar på Malmö SymfoniOrkester nästan varje vecka. Det händer att hon tar fram instrumentet när hon kommer hem.

- Det gjorde jag efter Carl Nielsens klarinettkonsert, för den var så sweet. Jag studerade klarinettisterna och hur de spelade de olika tonerna, och när jag kom hem provade jag själv med mina två katter som publik.

En riktigt bra konsertupplevelse, vad innehåller en sådan?

- Gärna en fulladdad orkester, med instrument som inte brukar ingå i en mindre uppsättning och flera olika klarinetter. Jag tycker om att lyssna på hur de funkar ihop. Det ska synas att dirigenten och musikerna har kul tillsammans. Om de dessutom framför Stravinsky, Rachmaninov eller Prokofjev så kan det inte bli annat än en riktigt bra upplevelse. Då mår jag bra!

 

RHIAN COGGIN

Abonnemang: Platina

Favoritstycke: “Rapsodi på ett tema av Paganini” av Rachmaninov

 

 

Promobild, Platina säsongen 2024-25

Platina

Platina är en konsertserie för dig som vill komma i väg på konsert ofta. Tillsammans med andra hängivna musikälskare får du uppleva 22 torsdagskonserter. Följ MSO genom hela jubileumssäsongen! 
 
Klicka här för att läsa mer!

Du kanske också är intresserad av

Dirigent Martyn Brabbins dirigerar Malmö SymfoniOrkester
Publicerad: 2024-06-12

Martyn Brabbins utsedd till ny chefsdirigent för Malmö SymfoniOrkester about

Det är den brittiske dirigenten Martyn Brabbins som blir Malmö SymfoniOrkesters nye chefsdirigent. Brabbins börjar sitt förordnande under säsongen 2025-26.

Läs mer about Martyn Brabbins utsedd till ny chefsdirigent för Malmö SymfoniOrkester
Ewa-Gun Westford i foajén på Malmö Live Konserthus
Publicerad: 2024-04-18

MSO har blivit en del av min livsresa about

Malmö SymfoniOrkester och den klassiska musiken har blivit en livsstil för Ewa-Gun Westford. Abonnemang på en konsertserie har hon haft i över 40 år. – MSO har blivit en del av min livsresa, det här är verkligen min symfoniorkester.

Läs mer about MSO har blivit en del av min livsresa
Infruset - Själens Skrubbsår av Malmö Live Konserthus och Geshgore tillsammans med bland annat Björn Dixgård och Malmö SymfoniOrkester
Publicerad: 2023-11-29

Publiksuccén Infruset med Björn Dixgård och Malmö SymfoniOrkester kommer till Dalhalla 2024 about

Musikföreställningen Infruset – Själens Skrubbsår – blev en succé när den uruppfördes på Malmö Live Konserthus. Med sju slutsålda föreställningar skapade den magi hos såväl publik som kritiker. Snart möter Infruset ny publik på Dalhalla, Rättvik.

Läs mer about Publiksuccén Infruset med Björn Dixgård och Malmö SymfoniOrkester kommer till Dalhalla 2024
Senast uppdaterat: 2024-04-02