Det är roligt med röster som kommer in från ett annat håll när man ska hylla en artist. Man får en fräsch attityd och är inte fast med en massa bagage om hur låtarna ska vara
Martin Schaub, som står bakom arrangemangen för konserterna
Martin Schaub är musiker och konsertarrangör.
Martin Schaub, musiker och konsertarrangör

I februari hyllas den kanadensisk-amerikanska singer-songwritern Joni Mitchell på Malmö Live. Joni Mitchell räknas som en av de allra mest inflytelserika artisterna som kom ur den amerikanska folk-scenen på 1960-talet och har inspirerat mängder av låtskrivare och artister genom årtiondena. Initiativtagare till hyllningskonserten är orkesterarrangören Martin Schaub, som nu ser fram emot sitt första stora samarbete med Malmö Live och MSO.

Jag satte ihop en stor hyllningskonsert till Kate Bush i Göteborg för fyra år sedan som blev väldigt lyckad, och när jag insåg att Joni Mitchells album Blue, som jag lyssnat extremt mycket på, skulle fylla 50 år 2021 ville jag göra något liknande. Det är en så ikonisk skiva som betytt oerhört mycket för generationer av låtskrivare, och när jag ringde programchefen Karin Karlsson på Malmö Live så tände hon på idén, berättar Martin Schaub som är musiker i grunden men även välkänd konsertarrangör.

Christian Kjellvander, en av de folkkära artister som tolkar och hyllar Joni Mitchell på Malmö Live!
"Det kändes också roligt att få in Christian, det är sällan man hör män sjunga Joni Mitchells låtar", säger Martin Schaub om Christian Kjellvanders medverkan.

Solisterna som ska tolka Joni Mitchell är Sarah Klang, Sofia Karlsson och Christian Kjellvander. Konserten heter Blue & Beyond, och är uppdelad i två avdelningar, berättar Martin:

Blue är en ganska kort och kärnfull skiva, så fokus ligger på den innan pausen, med en mindre orkester och mer naket och intimt. Andra halvan blir med full orkester och blandade Joni Mitchell-låtar som berört mig och som passar för sångarna. Varken Christian eller Sarah hade lyssnat så mycket på Joni Mitchell tidigare, och det är roligt med röster som kommer in från ett annat håll när man ska hylla en artist. Man får en fräsch attityd och är inte fast med en massa bagage om hur låtarna ska vara. Det kändes också roligt att få in Christian, det är sällan man hör män sjunga Joni Mitchells låtar.

Sarah Klang är en av de artister som tolkar och hyllar Joni Mitchell på Malmö Live 2023
Sarah Klang är en av de artister som är med och hyllar Joni Mitchell.

Det blir en konsert där rummet och ljussättning används för att förhöja stämningen, men det är musiken som står i fokus.

Blue är extremt direkt, den går inga omvägar utan går rakt på känslan. Den är så otroligt nära och intim och sårbar. Jag vet inte om det egentligen hade gjorts innan, att någon öppnade upp sitt innersta så helt naket. Man hör hennes smärta och förstår direkt vad hon vill säga. Det griper tag. Hon är en textförfattare i världsklass, och hon är också helt gränslös i det att hon inte är rädd för att kasta sig ut och testa nya saker, om det så är frijazz eller rock. Det fantastiska är att Joni Mitchell har full koll, men ändå låter det vara helt fritt när hon skapar.

Att konserterna blir av först 2023 beror förstås på pandemin, men Martin Schaub har istället hunnit tjuvstarta lite med Malmö Live. Förra året gjorde han ett arrangemang till hyllningskonserten till Marie Fredriksson, men han har ännu inte stått framför Malmö SymfoniOrkester.

Det ska bli fruktansvärt roligt att få träffa MSO för första gången, och jag tror att det blir ett väldigt spännande och roligt möte. Jag har försökt att ha respekt för Joni Mitchell, men samtidigt vara lite respektlös. Jag är faktiskt ganska nervös för projektet, för Joni Mitchell har gjort två orkesterskivor själv som är helt fantastiska, så ribban är hög. Jag har låtit bli att lyssna på dessa under de senaste fyra åren just för att det är svårt att toppa dem, jag får hitta en egen take på det, helt enkelt. Blue är extremt direkt, den går inga omvägar utan går rakt på känslan

Joni Mitchell – Blue & Beyond spelas 9, 10 och 11 februari klockan 19:00. Medverkar gör Malmö SymfoniOrkester, dirigent Maria Itkonen och solisterna Sarah Klang, Sofia Karlsson och Christian Kjellvander. Konsertregi: Helena Röhr.

Relaterade evenemang

Hyllningskonsert till Joni Mitchell med Sarah Klang, Christian Kjellvander m.fl.
9-11 februari 2023 295-475 kr Konsertsalen
Joni Mitchell - Blue and Beyond
De svenska och folkkära profilerna Sarah Klang, Sofia Karlsson och Christian Kjellvander tolkar Joni Mitchell i en storslagen konsertsatsning på Malmö Live.

Du kanske också är intresserad av

Advance Patrol
Publicerad: 2024-04-09

Advance Patrol hyllar Malmö FF i en ovan miljö about

Malmö Lives konsertserie "I våra hjärtan" fortsätter med en hyllningskonsert som blickar mot hemmaplan – bokstavligen. ”Malmö FF i våra hjärtan” hyllar vårt lag, Malmö SymfoniOrkester och vår stad.

Läs mer about Advance Patrol hyllar Malmö FF i en ovan miljö
Finalen av Blåsmusikpriset 2023 på Malmö Live konserthus
Publicerad: 2023-01-18

Möt de tre finalisterna i Blåsmusikpriset about

Finalen av Blåsmusikpriset den 20 januari på Malmö Live är den tredje sedan starten 2019 där tre finalister har valts ut från uttagningarna till Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendier inom kategorierna trä- och bleckblås samt slagverk.

Läs mer about Möt de tre finalisterna i Blåsmusikpriset
Adam Stadnicki, ny orkesterchef för Malmö SymfoniOrkester
Publicerad: 2023-01-13

Ny orkesterchef till Malmö SymfoniOrkester about

Möt Adam Stadnicki, Malmö SymfoniOrkesters nye orkesterchef. Adam har en lång erfarenhet som både musiker, producent och bitr. orkesterchef i olika sammanhang.

Läs mer about Ny orkesterchef till Malmö SymfoniOrkester
Senast uppdaterat: 2023-03-08