Meny
Ensamkommandes studentskiva på Malmö Live

Ensamkommandes studentskiva på Malmö Live

Malmö Live Konserthus är en mötesplats för människor, musik, kultur och nöje. Byggnaden genomsyras av en stor öppenhet och gemenskap. Ett initiativ som verkligen symboliserar detta är Ensamkommandes studentskiva som igår ägde rum på Malmö Live.

Vad vore egentligen en studentskiva utan familj och vänner? Det blev tydligt när Omid Mmahmoudi, grundare till Ensamkommandes förbund, berättade om sin väns upplevelse av studenten i Sverige. Efter flera års slit och studier bör lyckan vara på topp, men för Omids vän var inga nära och kära på plats vid utsläppet. Därför byttes lyckan snabbt ut mot en stor ensamhet och med studentmössan gömd under kavajen lämnade han skolan och promenerade hemåt.

 

Denna sorgliga historia berörde Omid djupt och han tog därför initiativ till att starta Ensamkommandes studentskiva som under de senaste åren spridit stor glädje och gemenskap bland ungdomarna i Malmö.

 

Ensamkommandes studentskiva innebär att vänner och mentorer som lärt känna varandra via Ensamkommandes förbund i Malmö åker ut och möter studenterna vid utsläppen på skolorna. Därefter anordnas det en stor gemensam studentskiva för de nyexaminerade, som under de senaste åren ägt rum på Malmö Live.
 

- Vi är verkligen glada över att studentskivan hålls hos oss på Malmö Live i år igen, säger Jesper Larsson som är vd och konserthuschef för Malmö Live Konserthus. Tillsammans med Ensamkommandes förbund, Malmö stad och företag från näringslivet möjliggör vi detta arrangemang som jag tror har stor betydelse för ungdomarna.

 

Nytt för i år är att vi inför studentskivan har samlat representanter från näringslivet till ett mentornätverk, så att studenterna och mentorerna hinner lära känna varandra före studentskivan. Huvudsyftet med nätverket är att studenterna ska skapa kontakter inom näringslivet och få inspiration och goda råd inför framtiden, berättar han vidare. 

 

Ensamkommandes studentskiva Bild: Kheyria Awes & Nada Awes   

Bild: Faiaz Dowlatzai 

 

Två systrar som tar studenten i år är Nada Awes och Kheyria Awes, som båda trots utmaningar lyckats ta sig igenom gymnasiestudierna med lysande resultat.

 

- I början var skolan mycket tuff - speciellt då det tog tid att komma in i det svenska språket och lära känna nya människor. Men jag insåg snabbt att om man lägger ned tid och energi på något kan man klara av allt, säger Nada.

 

Kheyria instämmer med sin syster och utrycker en stor stolthet över att efter tre års hårt slit nu äntligen ta studenten. Både Kheyria och Nada förmedlar även en stor glädje över möjligheten att få fira detta med både klasskamrater och vänner från Ensamkommandes förbund och mentorsnätverket på Malmö Live. 

 

- Jag är så glad över att få vara en del av Ensamkommandes förbund. På deras mötesplats Otto har jag skapat vänner för livet och utvecklat mina kunskaper även efter skolan. Att vi nu via Malmö Lives mentorsnätverk även fått lära känna personer från yrkeslivet har gett mig ännu mer inspiration. Jag är hoppfull inför framtiden och mentorerna har fått mig att inse att det finns stora möjligheter ute i yrkeslivet. Jag är väldigt stolt över det jag och mina vänner har åstadkommit. Det här är en kväll fylld av känslor och glädje, avslutar Nada.

 

 

Senast uppdaterad 2019-07-10