Den dirigent som ursprungligen skulle ha dirigerat konserten med Smetana, Webern och Dvořáks musik kunde inte komma på grund av pandemisituationen, men norske Ingar Bergby kunde ställa upp på kort varsel.

– Jag blev uppringd för en vecka sedan och tillfrågad om jag kunde komma till Malmö Live. Jag kände förstås till Moldau och hade hört Dvořáks åtta för längesen, men jag hade aldrig dirigerat verken. Allt var nytt för mig, så det har varit ett helvetes jobb, ha ha ha.

Hur har du förberett dig?

– Som vanligt, fast mer intensivt. Jag har satt mig ner med partituren och analyserat form och struktur. Men mycket säger sig självt i den här musiken, eftersom den är så melodiös. Fraserna ligger naturligt.

Finns det något som förenar verken som ingår i konsertprogrammet?

– Folkmusik! Smetana är inspirerad av de böhmiska landskapen som floden Moldau rinner genom, och det är samma sak med Dvořák. Symfoni nr 8 är hans folkmusiktätaste symfoni. Weberns Langsamer Satz kanske inte har så mycket med det här att göra, men den har ett vemod över sig som man kan känna igen från en del folkmusik. Som åhörare behöver man dock inte känna igen de här melodierna eller kunna historierna bakom, för musiken är så vacker i sig själv.

Förutom folkmusiken, vad är typiskt för Dvořáks Symfoni nr 8?

– Den är väldigt sprudlande. Han kommer med nya teman hela tiden, huvudtema på huvudtema, sidotema på sidotema, och så vidare. Det är som att han har haft väldigt många melodier på hjärtat när han började skriva, och därför är formen lite annorlunda jämfört med andra symfonier. Men den är väldigt charmerande.

Hur påverkar det er som artister att spela utan närvarande publik?

– Jag har gjort det sedan mars nu, och mig personligen kanske det inte påverkar så mycket, eftersom jag står med ryggen mot auditoriet. Men för musikerna är det förstås en stor saknad att inte att ha publik i salongen. Det viktiga när man jobbar med streamingkonserter är att komma bort från känslan av att man befinner sig i en studio för att göra en skivinspelning. Som dirigent är min uppgift att låtsas att allt är som vanligt och få musikerna att glömma den speciella situationen. Man försöker vara spontan för att ge musiken liv, där och då.

 

Du kanske också är intresserad av

Publicerad: 2021-04-13

100 kvinnor 100 år about

100 kvinnor 100 år är Malmö Lives stora temasatsning hösten 21 och våren 22. I satsningen hyllar och lyfter vi fram kvinnliga musiker för att stärka kvinnors plats i musikbranschen, kvinnors konstnärsskap och därmed också stärka musiklivet i landet.

Läs mer about 100 kvinnor 100 år
Publicerad: 2021-03-10

Malmö Live Konserthus släpper podcasts! about

Ljudcirklar är ett koncept och samlingsnamn för två nyproducerade podcasts av Malmö Live Konserthus.

Läs mer about Malmö Live Konserthus släpper podcasts!
Publicerad: 2020-11-27

Ingen julmånad utan musik: Fria streamade jul- och nyårskonserter från Malmö Live Konserthus about

I december blir det både en streamad stämningsfull julkonsert och en festlig nyårskonsert för malmöborna och alla andra musikälskare i när och fjärran.

Läs mer about Ingen julmånad utan musik: Fria streamade jul- och nyårskonserter från Malmö Live Konserthus
Senast uppdaterat: 2020-11-27