Genom århundraden har verk av kvinnliga tonsättare ofta åsidosatts, medan det idag världen över strävas efter att skapa balans. Vårt personliga bidrag är att sätta den fascinerande Clara Schumann i fokus. 

Clara, en inte bara briljant konsertpianist utan även fulländad tonsättare, växte upp som underbarn. Hon undervisades, liksom sin framtida äkta make (Robert Schumann), av sin far Friedrich Wieck och blev en av sin tids mest omtalade pianister. Mot sin faders vilja gifte hon sig tidigt med Robert och födde inom loppet av 13 år hela 8 barn. Trots talang slutade hon komponera, enligt många då hon endast som pianist kunde bidra till att sprida sin mans musik. 

Johannes Brahms kom att studera hos Robert och en djup vänskap uppstod makarna Schumann och Johannes emellan. Allteftersom Roberts mentala hälsa försämrades tvingades Clara ensam ta hand om familjen och hade här stort stöd av den beundrande Johannes. Som familjeförsörjare återupptog Clara efter Roberts död sin internationellt firade verksamhet som konsertpianist, dock ej som tonsättare. En sorglig krydda i våra ögon, var att hon samtidigt ofta uruppförde verk av många samtida manliga tonsättare. Vänner som Brahms, Liszt, Chopin, Mendelssohn… 

Claras tidiga, underbart vackra romanser för sopran och piano, till poesi av bland andra Rückert och Heine, har oss veterligen aldrig tidigare orkestrerats, vilket varit en extra inspiration i vårt skapande. Som en ytterligare spännande dimension i en strävan att väcka uppmärksamhet för Claras historia, har vi dessutom fräckt experimenterat med att infoga korta, talande referenser till de två männen i hennes liv: Robert och Johannes.

Det är en varm förhoppning att vår hyllning till Clara ska kunna kasta nytt ljus över en beundransvärd kvinnlig tonsättare, samt medverka till spridning av hennes musik till en bred publik.

Clara slutade komponera redan när hon var 36 år ung. Senare i livet sa hon: 

"En gång i tiden trodde jag att jag hade en kreativ ådra, men jag har givit upp den tanken. En kvinna bör inte eftersträva att komponera - det har ännu inte funnits någon som lyckats med det. Skulle jag förvänta mig att bli den första?"

 

I pandemisamarbete Lisa Larsson och Rolf Martinsson emellan. 

 

HOMMAGE AN CLARA 

Koncept: Lisa Larsson  
Orkestrering: Rolf Martinsso

Relaterad konsert

16 sep 2021 145 - 440 kr Konsertsalen
Schumann & Schumann
Malmö SymfoniOrkester spelar:
Clara Schumann Hommage an Clara (Koncept: Lisa Larsson; Orkestrering: Rolf Martinsson)
Robert Schumann Symfoni nr 2

Medverkande
Malmö SymfoniOrketer
Juraj Valčuha, dirigent
Lisa Larsson, sopran

Du kanske också är intresserad av

Publicerad: 2021-11-24

Fira både jul och nyår i förtid about

Kom i julstämning i god tid inför jul och även fira in nyåret! Mellan 9 och 12 december ges föreställningarna Julstämning för familjen och Nalles julstämning, där MSO tillsammans med gäster framför ett pärlband av våra mest älskade julsånger.

Läs mer about Fira både jul och nyår i förtid
Senast uppdaterat: 2021-09-07