Temaåret är ett led av att vi i Sverige år 2021 firar 100 år av kvinnlig rösträtt.

- Även om det sakta går framåt så är musikbranschen fortfarande ojämställd, och det vill vi påverka. De som bestämmer vem som står på scenen, vems verk som framförs och vilken musik som spelas är oftast män. Det vill vi försöka bidra till att jämna ut genom att lyfta fram och under en lång period ge plats för fler kvinnor inom musikbranschen, säger Karin Karlsson, som är programchef på Malmö Live konserthus.

Under året presenteras ett tjugotal programpunkter som en del av temaåret. Den största produktionen är den musikdramatiska föreställningen Ortrud Mann som samproduceras med Malmö Stadsteater, Malmö Akademiska kör och orkester samt Malmö Universitet. Föreställningen handlar om dirigenten Ortrud Mann från Arlöv, och som var Sveriges första kvinnliga dirigent – verksam i Malmö under 1960 – 1980 talet. Den musikdramatiska föreställningen är en fiktion skriven av Hanna Nygren och regisserad av Sara Cronberg. Huvudrollen som Ortrud Mann spelas av Mari Götesdotter.

Ortrud Mann är ett drömprojekt. Denna betydelsefulla satsning som Malmö Live gör vill vi självklart vara med på genom att skapa en föreställning kring Sveriges första kvinnliga dirigent Ortrud Mann, som dessutom började sin karriär på vår huvudscen Hipp. Genom det här samarbetet lyfter vi varandra som kulturinstitutioner och blir viktiga för hela Malmö, säger teaterchef Kitte Wagner.

Mari Götesdotter & Daniel Hansson
Skådespelaren Mari Götesdotter tränar inför rollen tillsammans med den musikaliska rådgivaren Daniel Hansson
Johan Sundell

Inom ramen för temat 100 kvinnor 100 år kommer även Malmö Universitet tillsammans med Malmö Live att genomföra ett symposium vid namn Women in music - towards equality den 18 november. Vid detta tillfälle kommer forskare, musik- och kulturaktörer, musikrecensenter och musiker att diskutera förutsättningarna för en mer jämställd musikbransch. Deltar gör bland annat Anna Sjölund som är VD på Live Nation samt Bo Reimer, professor på Malmö Universitet.

Att föra samman forskare med kulturaktörer är typiskt för det sätt vi arbetar på Malmö Universitet. Vi vill skapa ny kunskap som förhoppningsvis kan leda till förändringar inom en ojämnställd musikbransch, säger Bo Reimer, professor och föreståndare för Medea, Malmö Universitet.

Programmet, som tidigare var planerat för hela 2021, kommer nu att släppas löpande under hösten 2021 och våren 2022 på grund av pandemin. I temat ingår även initiativet Öppna Malmö som är Malmö Stads satsning på en mer inkluderande stad.

Exempel på kommande konserter/föreställningar inom ramen för temaåret:

Dubbelkonsert – nutida pionjärer

Den 3 september möter Malmö SymfoniOrkester artisterna och kompositörerna Lina Nyberg, Tania Naranjo och Minna Weurlander i en gränsöverskridande dubbelkonsert. Förutom verk från Lina Nybergs album ”Terrestrial” och Duo Naranjo/Weurlanders album ”Infinity” framförs även två uruppföranden beställda av Malmö Live i förbindelse med temaåret 100 kvinnor 100 år.

Imenella takeover

Den 4 - 5 september kommer hiphop-stjärnskottet Imenella och hennes danscrew Unruly Gang till Malmö Live och mötesplatsen Helamalmö. De kommer då att bjuda på konsert, inspirerande samtal och dansworkshops för ungdomar. Detta är ett samarbete mellan Malmö Lives ungdomsnätverk 040 Live och ungdomsorganisationen Helamalmö.

Revykvinnor

En hyllningskonsert till våra svenska revykvinnor. I konserten lyfter vi fram de kvinnliga artister som medverkade i våra folkkära revyer och filmer som Hasse och Tage och Povel Ramel med flera skapade. Det handlar bland annat om Monica Zetterlund, Lena Nyman och Wenche Myhre.

Fotoutställning – kvinnliga dirigenter

Egenproducerad fotoutställning om kvinnliga dirigenter som Ruth Reinhart och Marit Strindlund. Fotoutställningen är dokumentärt producerad då Mando Diaos hovfotograf Gustaf Elias har följt kvinnorna i deras dagliga arbete.

Symposium Women in Music – Towards Equality

Internationellt symposium med forskare, musiker, kritiker och företrädare för musikbranschen om de möjligheter och utmaningar kvinnor står inför när det gäller musikskapande och musikdeltagande mer allmänt. Föreläsningar, paneldiskussioner och levande musik. Ett samarrangemang mellan Medea, Malmö Universitet och Malmö Live. 

Du kanske också är intresserad av

Publicerad: 2021-09-29

Så berörs Malmö Live-kvarteret av Malmöforum about

I dagarna pågår, i regi av Sveriges regering, konferensen ” Remember – ReAct, Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism”.

Läs mer about Så berörs Malmö Live-kvarteret av Malmöforum
Publicerad: 2021-09-23

Bent Sørensen om Evening Land och sitt musikaliska DNA about

Den danske tonsättaren Bent Sørensen har undervisat vid Musikhögskolan i Malmö till och från sedan 1991, och 2020 blev han utsedd till professor i komposition. Den 23 september framförs hans stycke Evening Land av Malmö SymfoniOrkester.

Läs mer about Bent Sørensen om Evening Land och sitt musikaliska DNA
Senast uppdaterat: 2021-10-06