MSO Live: Sjostakovitj på piano

8 april 2021
Digitala Konserthuset
ca. 1 timme
Malmö Live Konserthus
Tors 8 Apr 19:00 Passerat
Is broadcasted
Dmitrij Sjostakovitj

Konsertprogram

Dmitri Sjostakovitj Konsert för Piano, trumpet och stråkorkester 21 min

I början av det här verket, som också kallas Pianokonsert nr 1, citerar Sjostakovitj Beethovens Appassionata-sonat, som skrevs precis innan Leonore. Det är ett verk med solostämmor för piano och trumpet, men det är ingen regelrätt dubbelkonsert. Trumpetsolisten har snarare en kommenterande funktion, och kommer med infall och inpass under verkets gång. Konserten uruppfördes i oktober 1933 med tonsättaren själv vid pianot och Alexander Schmidt som trumpetsolist.

Jean Sibelius Symfoni nr 7 21 min

Sibelius Symfoni nr 7 är en av de första symfonierna som skrevs i en enda sammanhängande sats. Efter drygt fem minuter kommer ett himlastormande och hjärtevärmande klimax som övergår i ett vackert och enkelt tema för trombon, som återkommer längre fram i symfonin. Melodin påminner lite om en sång ur musikalen Spelman på taket, där huvudpersonen Tevje ställer en fråga till sin hustru Golde: ”Do you love me”. Efter Symfoni nr 7 började Sibelius skissa på en åttonde, men förstörde senare alla skisser.

Dmitri Sjostakovitj Pianokonsert nr 2 20 min

Sjostakovitj skrev sin andra pianokonsert till sonen Maxim, som uruppförde den på sin examenskonsert från Moskvakonservatoriet i maj 1957. Första satsen är full av halsbrytande uppvisningar i fingerfärdighet, styrka och uthållighet, men innehåller också humoristiska blinkningar pianister emellan.

Den långsamma Andante-satsen i mitten är skönt melankolisk och man kan säkert läsa in några stänk av sentimentalitet i musiken – men man kan också se de känslosamma tonerna som tröstande och uppmuntrande ord från en fader till en son, som står i begrepp att ge sig ut i livet. Sista satsen växlar mellan munterhet och infernalisk dans och sätter en elegant och explosiv punkt för programmet.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester Symfoniorkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt
Patrik Ringborg dirigent
Hösten 2007 tillträdde han posten som Generalmusikdirektor vid Staatstheater Kassel, vars orkester, Kassels Statsorkester, hör till Tysklands – och världens – äldsta orkestrar. Gustav Mahler ledde orkestern från 1883. Ringborg, som inledde sina högre musikstudier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1983, erhöll tidigt assistentskap både vid Semperoper Dresden och Canadian Opera i Toronto. 1993 började Ringborg arbeta på teatern i Freiburg som dirigent och senare som ställföreträdande musikchef. I slutet av 1990-talet blev Ringborg utnämnd till förste kapellmästare vid Aalto-teatern i Essen. Parallellt med arbetet vid Aalto-teatern erbjöds Ringborg posten som konstnärlig ledare för den tyska Kurt Weill-festivalen år 2000.
Boris Giltburg piano
Under de senaste åren har karriären tagit rejäl fart för den israeliske pianisten Boris Giltburg. År 2010 gjorde han sin hyllade Promsdebut i Royal Albert Hall i London och tre år senare vann han första pris i den mycket prestigefyllda Queen Elisabeth International Piano Competition vilket tog Giltburgs karriär till en ny nivå och som en följd av detta erbjöds han ett långsiktigt samarbete med CD-bolaget Naxos. Hans samarbeten som solist har genomförts med bland andra Philharmonia Orchestra, Rotterdam Philharmonic och Sankt Petersburg Philharmonic. Giltburg har redan hörts som solist flera gånger på Malmö Live Konserthus med Malmö SymfoniOrkester.
Gustav Melander trumpet
Gustav Melander började som 18-årig studera på Musikhögskolan i Malmö för Bo Nilsson och Håkan Hardenberger och har sedan sin examen 2014 blivit en av landets mest eftertraktade trumpetare. Redan som 22-årig fick Gustav jobbet som solotrumpetare i Malmö SymfoniOrkester, dock gästspelar han regelbundet i andra orkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester och Oslo Filharmoniker. Gustav spelar även ute i Europa med orkestrar som Ensemble Intercontemporain, BBC Symphony Orchestra och London Symphony Orchestra med dirigenter som till exempel Sakari Oramo och Sir Simon Rattle. Gustav undervisar på Musikhögskolan i Malmö har vid flera tillfällen gästat skolor som Royal College of Music i London och Royal Northern College of Music i Manchester.
Senast uppdaterat: 2021-04-09