
Beethoven: Leonore Ouvertyr nr 3
Beethovens enda opera Fidelio har en stormig tillblivelseprocess. Han reviderade den tre gånger och skrev en ny ouvertyr till varje version. Operan hade titeln Leonore vid urpremiären den 20 november 1805 – mitt under den franska ockupationen av Wien. Året efter strök han ner den avsevärt, men den versionen lades ner efter premiären på grund av meningsskiljaktigheter mellan tonsättaren och teaterledningen. Det är uvertyren till denna som idag kallas nummer tre. 1808 planerades en uppsättning i Prag, men kom aldrig till premiär. Den slutliga versionen hade premiär den 23 maj 1814. Efter allt strul med Fidelio är det inte märkligt att Beethoven höll sig borta från operagenren under resten av sitt liv.
Sjostakovitj: Konsert för Piano, trumpet och stråkorkester, (1933)
I början av det här verket, som också kallas Pianokonsert nr 1, citerar Sjostakovitj Beethovens Appassionata-sonat, som skrevs precis innan Leonore. Det är ett verk med solostämmor för piano och trumpet, men det är ingen regelrätt dubbelkonsert. Trumpetsolisten har snarare en kommenterande funktion, och kommer med infall och inpass under verkets gång. Konserten uruppfördes i oktober 1933 med tonsättaren själv vid pianot och Alexander Schmidt som trumpetsolist.
Sibelius: Symfoni nr 7
Sibelius Symfoni nr 7 är den första symfonin som skrevs i en enda sammanhängande sats. Efter drygt fem minuter kommer ett himlastormande och hjärtevärmande klimax som övergår i ett vackert och enkelt tema för trombon, som återkommer längre fram i symfonin. Melodin påminner lite om en sång ur musikalen Spelman på taket, där huvudpersonen Tevje ställer en fråga till sin hustru Golde: ”Do you love me”. Efter Symfoni nr 7 började Sibelius skissa på en åttonde, men förstörde senare alla skisser.
Sjostakovitj: Pianokonsert nr 2
Sjostakovitj skrev sin andra pianokonsert till sonen Maxim, som uruppförde den på sin examenskonsert från Moskvakonservatoriet i maj 1957. Första satsen är full av halsbrytande uppvisningar i fingerfärdighet, styrka och uthållighet, men innehåller också humoristiska blinkningar pianister emellan.
Den långsamma Andante-satsen i mitten är skönt melankolisk och man kan säkert läsa in några stänk av sentimentalitet i musiken – men man kan också se de känslosamma tonerna som tröstande och uppmuntrande ord från en fader till en son, som står i begrepp att ge sig ut i livet. Sista satsen växlar mellan munterhet och infernalisk dans och sätter en elegant och explosiv punkt för programmet.
Medverkande
Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt genom samarbeten med nutida tonsättare och utveckling av nya konsertkoncept.
Flera inspelningar med Malmö SymfoniOrkester har under åren blivit internationellt uppmärksammade med första pris i tävlingar som Cannes Classical Awards och Diapason d’Or. I augusti 2013 inledde orkestern tillsammans med chefsdirigent Marc Soustrot det omfattande arbetet att spela in all symfonisk musik av Camille Saint-Saëns, allt som allt åtta CDs, på skivbolaget Naxos.
Läs mer om Malmö SymfoniOrkester genom att klicka här.
Boris Giltburg piano
Under de senaste åren har karriären tagit rejäl fart för den israeliske pianisten Boris Giltburg. År 2010 gjorde han sin hyllade Promsdebut i Royal Albert Hall i London och tre år senare vann han första pris i den mycket prestigefyllda Queen Elisabeth International Piano Competition vilket tog Giltburgs karriär till en ny nivå och som en följd av detta erbjöds han ett långsiktigt samarbete med CD-bolaget Naxos. Hans samarbeten som solist har genomförts med bland andra Philharmonia Orchestra, Rotterdam Philharmonic och Sankt Petersburg Philharmonic. Giltburg har redan hörts som solist flera gånger på Malmö Live Konserthus med Malmö SymfoniOrkester, och nu är han tillbaka i Prokofjevs virtuosa tredje pianokonsert.
Gustav Melander trumpet
Efter studier vid Musikhögskolan i Malmö för Bo Nilsson och Håkan Hardenberger fick Gustav Melander engagemang som trumpetare i Malmös, Norrköpings och Helsingborgs symfoniorkestrar och Marinens Musikkår i Karlskrona. Han har även samarbetat med svenska och danska barockensembler samt Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm och Oslofilharmonien. Sedan 2014 är Melander alternerande stämledare i Malmö SymfoniOrkester och sedan 2015 lärare i trumpet vid Musikhögskolan i Malmö. Han har mottagit Sten K. Johnsons stipendium för brassmusiker. Melander är sedan 2017 en Yamaha Artist.
Senast uppdaterad 2020-05-18
Sjostakovitj på piano
SCEN Konsertsalen
SPELTID ca. 1 timme 40 minuter inkl. paus
PROGRAM
Ludwig van Beethoven Leonoraouvertyr nr 3
Dmitrij Sjostakovitj Konsert för piano, trumpet och stråkorkester
- paus -
Jean Sibelius Symfoni nr 7
Dmitrij Sjostakovitj Pianokonsert nr 2
MEDVERKANDE
Malmö SymfoniOrkester
Joana Carneiro dirigent
Boris Giltburg piano
Gustav Melander trumpet
ARRANGÖR Malmö Live Konserthus
KONSERTINTRODUKTION:
Konsertintroduktion på Kanalscenen kl. 18.00