Runt Östersjön med Sibelius & Vasks
Tre klangvärldar och känslostarka mästerverk sprungna ur vår nordliga natur.
En torsdagskonsert där tre mästerverk från Baltikum och den nordiska traditionen förenas för att skapa en musikalisk resa genom känslor och landskap under Aivis Greters ledning.
I Maija Einfeldes And a Tricolour Sun Shines on Everything... förtrollar vokala harmonier själen. Efter det följer Pēteris Vasks Violinkonsert nr 1, Distant Light som tar oss med på en emotionell expedition. Jean Sibelius mäktiga Symfoni nr 5 rundar av kvällen med nordisk storslagenhet.
Dessa verk förenas, trots sina olika klangvärldar, genom deras respektive kompositörers djupa förankring i naturen.
Medverkande
- Malmö SymfoniOrkester
- Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
- Aivis Greters
- Den unge prisbelönte lettiske dirigenten Aivis Greters har erbjudits två prestigefulla poster som ”Assistent conductor”, dels vid Göteborgsoperan och dels vid Orchestre de Paris. Läs mer
- Guy Braunstein
- Den israeliske violinisten och dirigenten Guy Braunstein påbörjade sina violinstudier redan vid sex års ålder. Under ungdomsåren flyttade han till USA där Pinchas Zukerman blev hans violinlärare. Redan som ung turnerade Braunstein med ledande orkestrar som Boston Symphony Orchestra och Berliner Philharmoniker och med dirigenter som Andris Nelsons och Simon Rattle.Läs mer
Program
- Einfelde, Maija And a Tricolour Sun Shines on Everything 6 min
Om verket
Den prisbelönta lettiska kompositören och pedagogen Maija Einfeldes verklista upptar till största delen verk för kör, orgel och kammarmusik men hon har även komponerat orkesterverk som till exempel en symfoni. Hennes körmusik är flitigt framförd världen över i prestigefyllda konserthus som Berlin Philharmonie och Carnegie Hall i New York för att nämna några. Einfeldes verk And a Tricolour Sun shines on everything är komponerat 1992 och fångar lyssnarens uppmärksamhet genom sina mångfacetterade ljudlandskap och sin rika harmonik. Genom skicklig orkestrering skapar Einfelde en suggestiv atmosfär som drar in lyssnaren i en värld av skönhet och mystik. Verket utforskar kontrasterna mellan ljus och mörker, hopp och förtvivlan, och bjuder in till en resa genom olika känslomässiga sfärer.
- Vasks, Pēteris Violinkonsert nr 1, Distant Light, för violin och stråkorkester 33 min
1. Andante
2. Cadenza 1
3. Cantabile
4. Mosso
5. Cadenza 2
6. Cantabile
7. Cadenza 3
8. Andante
Om verket
Den lettiske kompositören Pēteris Vasks Violinkonsert nr 1, skriven 1989, är ett betydelsefullt verk som utforskar känslomässiga djup och spirituell rikedom. Genom en blandning av tekniskt krävande solistpartier och komplexa harmonier skapar Vasks en konsert som inte bara imponerar tekniskt utan också berör djupt på ett känslomässigt plan. Verket utforskar teman som natur, existentiell strävan och det spirituella sökandet efter mening. Med sin melodiska skönhet och känslomässiga rikedom har violinkonserten, med tillnamnet Distant Light blivit befäst som en av Vasks mest betydelsefulla och älskade kompositioner.
Vasks studerade kontrabasspel vid konservatoriet i Vilnius innan han flyttade till Riga för kompositionsstudier. Han är nu en flitigt framförd tonsättare och hans verklista domineras av körmusik vilket är en naturlig följd av Lettlands fina körtradition med den internationellt verksamma Latvian Radio Choir som framfört musik av Vasks i många prestigefyllda internationella sammanhang. Även violinisten Gidon Kremer har medverkat starkt till att Vasks musik fått internationell spridning.
- Paus 25 min
- Sibelius, Jean Symfoni nr 5 i Ess-dur 33 min
1. Tempo molto moderato - Allegro moderato - Presto
2. Andante mosso, quasi allegretto
3. Allegro molto - Un pochettino largamente
Om verket
Omständigheterna kring Symfoni nr 5 ger en bra uppfattning om hur älskad Sibelius var i sitt hemland. Verket hade beställts av den finska regeringen inför firandet av hans femtioårsdag den 8 december 1915 – som hade utropats till nationell helgdag. I april 1915 fick han en avgörande impuls till verket: Han fick bevittna hur 16 svanar lyfte från vattnet samtidigt. ”En av mitt livs stora upplevelser! Herregud vilken skönhet”, skrev han i sin dagbok. Ur denna upplevelse skapade han det enkla och undersköna svantema som hörs i sista satsen.
Ett år efter sin femtioårsdag uppförde han en reviderad version av stycket och i april 1919 hade han funnit dess slutliga form. Det var för övrigt under våren 1919 som Sibelius rakade av sitt hår och fick sitt karaktäristiska, kärva utseende.
Symfonin börjar försiktigt med horn och pukor, med ett tema som ligger till grund för hela verkets melodimaterial. I andra satsen formuleras ett tema i dialog mellan pizzicatostråkar och flöjter, som varieras i olika temperament. Den övergår sömlöst i finalen, där svantemat blommar ut efter en minut – men inte nog med det: Ovanpå dessa underbara ekon av svanvingar, har tonsättaren lagt en om möjligt ännu vackrare melodi i träblåset, som en sång. Finalen slutar med sex majestätiska och humoristiska orkesterstötar, som understryker det glädjefulla och festliga sammanhanget kring symfonin.
Mat & Dryck på Malmö Live
Det finns Pausbokning i samband med detta evenemang.
När du förbokar mat- och dryckeservering ser vi till att maten är färdig och uppdukad på plats. Information om mat- och dryckesbokning publiceras löpande.
Konsertintroduktion
Konsertintroduktion kl. 18.00 på Kanalscenen med Gustav Wetterbrandt.
Abonnemangsinformation
-
Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Torsdagsfavoriter.