Music of the Americas

30 sep 2021
Konsertsalen
ca 1 timme (ingen paus)
Malmö Live Konserthus
145 - 440 kr
Philip Glass

Om föreställningen

Aaron Coplands Fanfare for the Common Man är inspirerad av USA:s nationella enhet under andra världskriget. Concerto Grosso är ett bra exempel på den hypnotiska stil som har gjort Philip Glass till en av de populäraste samtida tonsättarna. Reena Esmails Teen Murti består av tre delar, som var och en utgår från en särskild raga ur hindustanitraditionen.

I An Andean Walkabout tar Gabriela Lena Frank avstamp i Andernas kultur och musik, medan Coplands opera The Tender Land utspelar sig i mellanvästern under depressionen. Här framförs orkestersviten som skrevs fyra år efter operapremiären.

Konsertprogram

Aaron Copland Fanfare for the Common man

Copland skrev denna fanfar 1942 och byggde några år senare ut den till en symfoni. Verkets titel kommer från ett tal av Henry A. Wallace, som var vicepresident under Franklin D. Roosevelt. Han förutspådde att kriget och dess förestående slut skulle innebära ”Gryningen för den vanliga människans århundrade”

Philip Glass Concerto Grosso (1992)

Den amerikanske tonsättaren Philip Glass hittade sitt repetitiva tonspråk i slutet av 1960-talet och har sedan dess etablerat sig som en av de främsta samtida tonsättarna. Han är känd för Malmöpubliken genom sina två utsålda och bejublade konserter på Malmö Live 2017 och 2019. Under 2021 har han dessutom varit aktuell genom världspremiären av nya operan Circus Days and Nights på Malmö Opera.

Denna Concerto Grosso skrevs för invigningen av konstmuseet i Bonn 1992. Varje sats fokuserar på olika instrumentgrupper, men det är inte helt självklart vilka instrument som hör till vilken sats. Lyssna noga!

Reena Esmail Teen Murti

Den indisk-amerikanska tonsättaren Reena Esmail sammanväver västerländska och indiska musiktraditioner i sina verk. Stråkorkesterstycket Teen Murti består av tre olika musikaliska figurer, som var och en utgår från en särskild raga ur hindustanitraditionen. Med den sökande och eteriska inledningen har Esmail försökt återskapa den stämning och ljudbild som hon observerat i auditoriet inför ragakonserter i Indien. Denna ljudbild återkommer sedan mellan de olika avsnitten.

Gabriela Lena Frank Coqueteos, ur An Andean Walkabout (2003)

An Andean Walkabout består av sex stycken som skildrar olika aspekter av de olika kulturerna kring bergskedjan Anderna i västra Sydamerika. En ”coqueteos” är en kärlekssång som traditionellt sjungs av en man som uppvaktar sin älskade – oftast till gitarrackompanjemang, men just det här stycket är skrivet för stråkar. Tonsättaren Gabriela Lena Frank är född 1972 i USA, och låter ofta sina peruanska rötter sätta prägel på sin musik.

Aaron Copland The Tender Land Suite

Coplands opera The Tender Land (”Det sköra landet”) utspelar sig på landsbygden i Mellanvästern under depressionen. Den fick ett svalt mottagande vid uruppförandet 1954, men det berodde knappast på musiken, utan på att den hade anpassats till televisionens förutsättningar, vilket inte fungerade lika bra på en traditionell scen. Fyra år senare skrev Copland denna orkestersvit baserad på operan. Den inleds med ett förspel som sätter an en vemodig ton. Därefter följer en vild och lycklig festscen. Finalen, The promise of living, är en högtidlig koral, som i operan uttrycker tacksamhet över jorden och hyllar arbetet som krävs för att skörda det man har sått.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt
Mei-Ann Chen dirigent
Taiwanesisk-amerikanska Mei-Ann Chen är en mycket eftertraktad dirigent. Hon har utsetts till konstnärlig ledare och chefsdirigent både för National Taiwan Symphony Orchestra Summer Festival och Chicago Sinfonietta. Malmöpubliken har redan haft tillfälle att lära känna henne under flera uppskattade besök. Chen kom till USA 1989 och inledde sina studier vid New England Conservatory i Boston, där hon blev den första i skolans historia att parallellt erhålla en master i både violinspel och dirigering. Chens stjärna står redan högt på musikhimlen och hon spås en lysande framtid som dirigent efter en lång rad framgångar och uppskattade gästbesök i Europa och USA.

Bra att veta om konserten

Konserten ingår i en konsertserie

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Brons. Klicka här för att läsa mer om våra konsertserier.

Senast uppdaterat: 2021-09-07