INSTÄLLD: MSO Live: Nielsens violinkonsert

22 apr 2021
Konsertsalen
ca. 1 timme 20 minuter
Malmö Live Konserthus
Is broadcasted
Johan Dalene
Konserten inställd

Konserten MSO Live: Nielsens violinkonsert är inställd på grund av sjukdom. Titta gärna på tidigare konserter med Malmö SymfoniOrkester i vårt Digitala Konserthus

Konsertprogram

Carl Nielsen Violinkonsert

Carl Nielsen föddes på Fyn 1865 och är mest känd för sina sex symfonier och en stor mängd folkliga sånger. Han fick sin tidiga skolning genom musicerande med lantliga musikanter i hembyn, och började komponera i tonåren. Han studerade piano och violin i Köpenhamn, och fick 1889 tjänst som violinist i Det Kongelige Kapel. 1905 lade han dock violinen på hyllan, för att ägna sig helt åt att komponera. 1906 skrev han sin andra (och sista) opera, Maskerade, som räknas som Danmarks nationalopera. Violinkonserten komponerades 1911 för den ungerske violinisten Emil Telmányi, som några år senare blev Nielsens svärson. Den inleds med ett stormigt preludium, där ett vackert och vemodigt tema presenteras. Lägg märke till hur fint violinsolisten liksom lämnar över det till stråkarna. Det är ett stormigt och temperamentsfullt verk, och det är tydligt att Nielsen kände till violinens egenskaper och möjligheter utan och innan. Konserten uruppfördes i Odd Fellow-palatset i Köpenhamn den 28 februari 1912. Vid samma tillfälle uruppfördes också Symfoni nr 3, och med dessa båda verk befästes Nielsens ställning som Danmarks viktigaste tonsättare och nationalkompositör.

Richard Strauss Symfoni nr 2

Den mest kända musiken ur Star Wars är förmodligen det fanfarliknande vinjettemat eller Darth Vaders majestätiska marsch. Men det viktigaste ledmotivet är utan tvekan det som associeras med The Force, den mystiska kraft som ger vissa utvalda individer övernaturliga förmågor. Det spelas på flera nyckelställen i filmerna – och kan skönjas i början av första satsen av Richard Strauss Symfoni i F-moll, även kallad Symfoni nr 2. Betyder det att Star Wars-kompositören John Williams var inspirerad av Strauss när han skrev sin filmmusik i mitten av 1970-talet? Det är inte otänkbart. Strauss är ju för evigt förknippad med rymdfilm genom Stanley Kubricks epokgörande 2001 – Ett rymdäventyr, där soluppgångspreludiet ur Also sprach Zarathustra används på ett ikoniskt sätt. Att låta Star Wars-musiken dofta lite lätt av Strauss kan ha varit ett sätt för Williams att stärka kopplingen till rymdfilmsgenren.

Symfoni i F-moll är ett ungdomsverk i fyra satser, Richard Strauss var bara 19 år när han komponerade det. Ändå är det den sista symfonin av traditionellt snitt som han skrev. De kommande trettio åren skulle han istället att ägna åt sina symfoniska dikter, som Aus Italien, Ein Heldenleben, Alpsymfonin och just Also sprach Zarathustra.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester Symfoniorkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt
Marie Jacquot dirigent
Förste kapellmästare vid Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf/Duisburg, Marie Jacquot, har snabbt gjort sig känd för sin breda repertoarkännedom, sitt effektiva repetitionsarbete och sina inspirerande tolkningar som omfattar traditionell opera såväl som en bred orkesterrepertoar. Hennes intresse för nutida musik har lett till uruppföranden av flera opera- och orkesterverk. Jacquot studerade trombonspel i Paris innan intresset för dirigeringen tog över. Efter dirigentstudier i Weimar och Wien tog karriären snabbt fart med många inbjudningar från prominenta orkestrar och operahus i Europa och USA.
Johan Dalene violin
Dalene föddes år 2000 och började spela violin redan som fyraåring. Han har deltagit i många internationella tävlingar och vunnit ett imponerande antal av dem. 2017 vann han The Thomas and Evon Cooper International Violin Competition, då han framförde Tjajkovskijs Violinkonsert – som han nyligen spelat in på skiva. 2019 knep han förstaplatsen i den prestigefulla Carl Nielsen-tävlingen i Danmark. Sedan mars i år spelar han på en Stradivariusviolin från 1736.
Senast uppdaterat: 2021-04-22