Mozarts Violinkonsert nr 5

24 mars 2022
Konsertsalen
ca 1 timme 25 minuter
Malmö SymfoniOrkester
Tors 24 Mar 19:00 Passerat
145 - 440 SEK
Rainer Honeck

Mozart skrev alla sina fem violinkonserter mellan april och december 1775, året då han fyllde 19 år. Finalen av Violinkonsert nr 5 går i så kallad turkisk stil, som var populär i Wien vid den här tiden. Ett divertimento är en typ av lättsammare verk som beställdes till fester för att skapa en uppsluppen atmosfär. Detta hindrade inte Mozart från att utforska mörka tongångar i Divertimento nr 17, t.ex. genom andra satsens molltonart och adagiots vemod. Solist är violiniststjärnan Rainer Honeck, som till vardags är konsertmästare i Wienerfilharmonikerna.

Konsertprogram

Mozart, Wolfgang Amadeus Violinkonsert nr 5 (1775) 28 min

Mozarts liv kan grovt delas in i tre delar. Barn- och ungdomsårens turnerande i Europa, då underbarnet Wolfgang visades upp vid diverse hov och tillställningar. Mellanperioden utgörs av tiden som hovmusiker hos furstbiskopen i Salzburg mellan 1773 och 1781. De sista tio åren av sitt liv tillbringade han i Wien som fri konstnär – mycket framgångsrik och djupt skuldsatt. Violinkonsert nr 5 skrevs dock under tiden i Salzburg. Faktum är att han skrev alla sina fem violinkonserter under en niomånadersperiod 1775, när han var 19 år. Konserten börjar med en munter inledning i orkestern, men när soloviolinen kommer in händer något radikalt. Tempot går ner till adagio och solisten presenterar ett nytt tema. Det är som att violinen snubblat in i fel komposition, som i en sketch med Victor Borge. Efter detta stämningsfulla inpass kommer orkestern åter igång med inledningstemat, medan violinen spelar ytterligare en helt ny melodi ovanpå. Mellansatsen är ömsint och emotionell, och finalen börjar som en elegant menuett. Halvvägs in i satsen kommer det som har gjort konserten känd som ”Den turkiska”: ett otroligt kraftfullt och rytmiskt avsnitt inspirerat av turkisk militärmusik. Denna typ av inslag var på modet i det Habsburgska riket i slutet av 1700-talet. Hos Mozart finner vi det i flera andra verk, till exempel operan Enleveringen ur seraljen (1781) och finalen av Pianosonat nr 11 – Rondo alla turca (1783). Intresset för det turkiska är inte märkligt; Ungern hade ju varit vasallstat till Osmanska imperiet 1541-1697. Det fanns en stark fascination för paschornas lyxliv och den före detta imperiemaktens estetik, som gav sig i uttryck i mode, konst och musik.

Mozart, Wolfgang Amadeus Divertimento nr 17 (1779) 41 min

Mozart skrev många anmärkningsvärda verk vid tiden för det här sexsatsiga divertimentots tillkomst, 1779-80. Kröningsmässan, den mästerliga Sinfonia concertante för violin och altfiol, och Symfoni nr 32 och 33 för att nämna några.

Ett divertimento är en typ av lättsammare verk som beställdes till fester och mottagningar för att skapa en exklusiv och uppsluppen atmosfär i salongerna. Detta hindrade inte Mozart från att utforska mörkare tongångar i Divertimento nr 17, t.ex. i andra satsens tema med variationer, som är uppbyggd kring en Ja, må hon leva-doftande melodi, fast i moll. Fjärde satsens adagio bjuder på ljuvlig melankoli med sin underbara lek med tystanden i början. Tredje satsen är en menuett som har kommit att bli ett av Mozarts mest kända stycken. Melodierna i de tre första satserna strävar uppåt, och de sista nedåt.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt Läs mer
Rainer Honeck Dirigent, violin
Wiener Philharmonikers konsertmästare sedan 1992, Rainer Honeck, anställdes 1981 som violinist i både Wiener Staatsoper och Wiener Philharmoniker och han utsågs till konsertmästare i Wiener Staatsoper 1984. Han har bland annat hunnit med ett antal av de populära nyårs­konserterna som årligen TV-sänds världen över från Musikverein i Wien men han ger också nyårskonserter med orkestrar som till exempel Malmö SymfoniOrkester. Läs mer

Bra att veta om konserten

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion kl. 18.00 på Kanalscenen med Malin Nyström

Konserten ingår i en konsertserie

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Silver. Klicka här för att läsa mer om våra konsertserier.

Documents

Senast uppdaterat: 2022-03-21