• Jonathan Johansson är en del av föreställningen MOLN som sätts upp på Malmö Live
  • MOLN spelas på Malmö Live och skildrar en akrobatisk diktvärld med Jonathan Johansson
  • MOLN: Jonathan Johansson och cirkusartister i en drömsk diktvärld på Malmö Live!
  • Cirkusartister i föreställningen MOLN med Jonathan Johansson i spetsen

Cirkuskonserten Moln med Jonathan Johansson

29 september 2023
Konsertsalen
ca 1 timme (ingen paus)
295-445 kronor
Malmö Live Konserthus
Fre 29 Sep 19:00 Passerat

Svärta och lätta moln - cirkuskonsert med Jonathan Johansson & Kompani Giraff

Akrobatisk diktvärld

Cirkus, poesi och musik. Moln är ett dystopiskt och samtidigt livsbejakande akrobatiskt drömspel om gränslandet mellan att vara barn och vuxen. Nu kliver Jonathan Johansson upp på scen tillsammans med fyra akrobater för att tolka Karin Boyes allra tidigaste dikter — och vi lär inte lämnas oberörda. 

Karin Boye var bara 22 år gammal när hon gav ut sin första diktsamling, fylld av en ung människas funderingar kring tro, livets brister och den egna framtiden. Hundra år senare får vi nu uppleva hennes poesi när Kompani Giraff tar den musikaliska cirkusföreställningen Moln till Malmö Live. Här är det Malmösonen och flerfaldigt Grammisnominerade Jonathan Johansson som tillsammans med producenten David Lindvall har tonsatt hennes tidigaste texter. Tillsammans med cirkusartisternas akrobatik tar de med oss till en värld fylld av vemod och hopp.

Föreställningen kan liknas vid ett drömspel där vi får uppleva det vakuum som kan uppstå i brytpunkten mellan att vara barn och att vara vuxen — ett tillstånd som innehåller både existentiell svärta och ljusa lätta moln. Det är precis den här sköra och stormiga perioden mellan barndom och vuxenlivet som Kompani Giraff ville fånga i den musikaliska cirkusföreställningen Moln. Resultatet är ett poetiskt universum som förkroppsligas av fyra akrobater när Jonathan Johansson och David Lindvall framför musiken live. Det blir både dystopiskt och livsbejakande när vi rör oss mellan det vardagliga och det storslagna.

Jonathan Johansson — som slog igenom med En hand i himlen 2008 och därefter har släppt flera kritikerhyllade album samt blivit flerfaldigt Grammisnominerad — beskriver mötet med Karin Boyes texter så här:

- Jag har inte varit något hardcore-fan av Boye, men det har varit fint att gå in i det här projektet och stirra henne i ögonen. Det har varit otroligt självklart - väldigt lite slitningar, henne och mig emellan. Jag tror att vi förstår varandra väldigt bra, säger Jonathan Johansson.

När Moln sätts upp på Malmö Live spelar Jonathan Johanson live tillsammans med bland andra David Lindvall. Cirkusartisterna Benjamin Beaujard, Elaine Briant, Remi De Carvalho och Mahé Nithardt förkroppsligar Karin Boyes drömska diktvärld med dansakrobatik, parakrobatik och objektmanipulation.
 

Artister: Benjamin Beaujard, Elaine Briant, Remi De Carvalho och Mahé Nithardt

Regi: Viktoria Dalborg
Musik: Jonathan Johansson och David Lindvall
Dramatisering: Stina Oscarson
Scenografi och kostym: Sus Soddu
Ljusdesign: Sofie Gynning
Magikonsult: Axel Adlercreutz
Maskdesign: Sophie Rockwell
Violin & arrangemang: Erik Arvinder
Teknisk producent: Stefan Karlström
Producent: Mette Klouman

Medverkande

Jonathan Johansson
Malmösonen och flerfaldigt grammisnominerade Jonathan Johansson (f. 1980) är en musiker och singer-songwriter som fick sitt genombrott med singeln "En hand i himlen" 2008. Läs mer
Kompani Giraff
Kompani Giraff skapar visuella och egenartade cirkusföreställningar med en passion för vardagens magi. Med ett nyskapande och lekfullt formspråk utforskar Kompani Giraff den samtida cirkusens panorama där cirkus, magi och objektsmanipulation möts.
Senast uppdaterat: 2023-08-09