Måndagsmusiken: Bullret - Iris Bergcrantz Feat. Vindla String Quartet

7 november 2022
Kuben
En timme och femton minuter
150 kr

Den skånska sångerskan och kompositören Iris Bergcrantz röst har beskrivits som känslofull, klangrik och vacker. Iris har släppt tre album i eget namn: ’Different Universe’, ’Young Dreams’ och ’Trasighet och Fransar’ som alla mötts av fantastiska pressrosor. Young Dreams blev nominerad till en Danish Music Awards för bästa vokaljazz-album 2020, samt utnämnt till Årets bästa vokaljazzalbum i både Lira Musikmagasin och i Los Angelses Jazz Bossa & Beyond. ’Trasighet och Fransar’ har blivit hyllat i bland annat Dagens Nyheter.   

Hon har uppträtt på scener som A-Trane i Berlin, Rochester International Jazz festival i New York State, London á capella festival och runt om i Europa. Iris blev med gruppen Åkervinda Grammisnominerad 2019 och samma år uppträdde gruppen på Allsång på Skansen.   

Konserten präglas av dynamisk bredd och rymmer stråkkvartett såväl som jazzkvartett. Publiken kan förvänta sig kammarmusik kombinerat med temperamentstfylld jazz, intimitet, personlighet och en nostalgitripp tillbaka till Olle Adolphsons storhetstid.  

   

Sagt om Iris Bergcrantz:   

"Att artisten själv är hänförd av det hen tolkar kan ju ibland nästan stå i vägen för lyssnaren. Men Bergcrantz gör det väldigt fint, på flera sätt. Hon går varligt fram med förlagan, och tycks liksom verkligen lita på texterna hon sjunger. Men viktigast är hur hon kan uttrycka känslor, som inte sitter bara i texten eller bara i musiken - utan någonstans där emellan, och kanske delvis i just ett arrangemang."   

  

"Även live har hon övertygat med den där specifika förmågan"  

- Johannes Cornell   

Dagens Nyheter   

  

Iris Bergcrantz äger en exceptionellt fin sångröst, folkmusikaliskt klangrik och vacker. "Det känns som att hon kan gå riktigt långt, om de unga drömmarna bara bereds utrymme att bli sanna".  

-Timo Kangas, Lira Musikmagasin  

Senast uppdaterat: 2022-06-28